Roborock robotporszívók

roborock okos porszívó

Egy 16 órás műszak után hazaérve az apró dolgok is frusztrálók lehetnek. A macska elpusztította a fél berendezést. A kisgyerek sugárban veti szét a vacsorát. Nyitva maradt az ablak a délutáni zivatar alatt. A frusztráló apróságok, igaz? Ilyen esetekre találták ki a robotporszívót, amely leveszi a válláról a rendszeres takarítás terhének jelentős részét. Azzal, hogy ütemezve vagy parancsra képes önállóan elnavigálva feltakarítani a kosz és szennyeződések nagy részét, nagyban meg tudja könnyíteni a hétköznapokat. Cikkünkben az okos otthon ezen eszközéről, illetve a népszerű Roborock márkáról szólunk.

Mi az a robotporszívó?

Rengeteg okos porszívó található a hazai piacon is, de általánosságban elmondható, hogy körülbelül egy méteres átmérővel rendelkező, lapos, kerek eszközökről van szó. Az általános porszívó funkció, az önálló mozgás és az automatizálható, ütemezhető feladatvégzés nagyjából közös tulajdonságuk, viszont takarító-képességeik, navigációs rendszerük és üzemidejük nagy szórást mutat. A készülékek elleni egyik leggyakoribb kritika az az, hogy nem képesek egy kézi porszívózás vagy felmosás eredményét produkálni. Valóban igaz, hogy a használatuk mellett is szükséges az időszakos “manuális” nagytakarítás, viszont a jobb készülékek hatékonysága és automatizált működése még így is sokat segít a dolgos hétköznapokban.

Mi az a Roborock?

A Roborock egy 2014-ben alakult, okosporszívók és kiegészítőik létrehozására specializálódott kínai cég. Xiaomi érdekeltségei közé tartozik, a termékei a Mi Home appal használhatóak. A cég készülékei nem feltétlenül csak a Roborock almárka alatt futnak, hiszen ők készítik például a Xiaowa almárkával forgalmazott E3-at, illetve a “kevésbé okos” C10-et, más néven Xiaowa Youth Editiont is. A cikk írása idején, 2019. júniusában három készülék szerepel a cég honlapján: a T6 (vagy S6), az S5 (S50 vagy S55) és a Xiaowa E3.

A Roborock központja Pekingben található, de Shanghaiban és Shenzenben is vannak létesítményeik. A cég hivatalos oldalán megtalálható a céljuk leírása is. Eszerint szeretnék modern technológiai megoldások segítségével megkönnyíteni a háztartások fenntartását a hétköznapokban, valódi gyakorlati hasznot biztosító készülékekkel jobbá tenni vásárlók életét. A Roborock szakemberei mind azt szeretnék, hogy a cég termékei megmutassák az okos otthon, okos eszközök valódi potenciálját.

A cég első terméke a Mi Home Robotic Vacuum Cleaner volt 2016-ban, ami jelentős sikereket könyvelhetett el Kínában, majd Tajvanon is. Második készülékük 2017-ben jelent meg.

Néhány népszerű Roborock robotporszívó rövid ismertetője

Roborock T6 vagy S6: az új generáció

A márka jelenlegi nagymenője a nemrég megjelent, T6 névre keresztelt okos porszívó, ami az S5-szériába tartozó készülékek javított, frissített változata. A T6 a ráncfelvarrott design mellett hatékonyabb feladatvégrehajtást kínál a vásárlóknak. A T6 egyébként Roborock S6 néven is fut, a gyártó hivatalos angol honlapján például így szerepel.

A T6, mint takarítóeszköz

A Roborock T6 elődjéhez hasonló 2000 Pa maximális szívóerőre képes, rendelkezik oldalkefékkel és HEPA filterrel, portartálya pedig félliteres kapacitású. Szőnyegre érve képes érzékelni a felületváltozást és aszerint állítani a takarítás módján.

A T6 és S5-ös robotporszívók másik hasznos képessége a nedves takarítás lehetősége, a mop funkció. A korábbi modellel ellentétben a T6-nál tíz darab eldobható törlőkendőt is kap a vásárló a mosható mellé. A Roborock mérnökei a mop funkción változtattak egy kicsit, a porszívó két fokozatban képes vizet adagolni a nedves takarításhoz. 

A készülék karbantartásához ezek a lépések szükségesek:

  • a HEPA filter időszakos tisztítás és cseréje,
  • a portartály rendszeres ürítése,
  • a víztartály feltöltése, ez egy egyszerű művelet,
  • a mop törlőkendő tisztítása vagy cseréje eldobható esetén,
  • az oldalkefék szétszerelése és a szőrök/hajszálak/egyéb szennyeződések eltávolítása.

Akkumulátora elődjéhez hasonlóan 5200 mAh kapacitású, becsült maximális üzemideje ahhoz hasonlóan 150 perc. A Roborock új készüléke halkabban működik, mint az előző szériába tartozó darabok. Mérete megegyezik elődjével: átmérője 35 centiméter, magassága körülbelül 10 centiméter, súlya pedig 3 és fél kilogramm. Legfeljebb kétcentiméteres küszöbökön tud átmászni.  Lemerülés esetén a készülék automatikusan visszatér a töltőállomására, ezzel pedig el is érkeztünk az “okos” funkcióihoz.

A Roborock T6, mint okos eszköz

A T6 robotporszívó elsősorban az intelligens érzékelőrendszerének és térképkészítő képességeinek köszönheti az “okos eszköz” besorolást. A készülékbe szerelt szenzorok segítségével képes feltérképezni a környezetét, elmenteni a helyiségek térképét, majd aszerint navigálni. A térkép és navigáció azért nagyon fontos egy ilyen eszköznél, mert beépített elemző szoftvere segítségével képes a lehető leghatékonyabb útvonalat kiszámítani a tisztítás és energiafelhasználás függvényében. A T6 annyira okos, hogy már tériszonya is van: érzékeli a zuhanásveszélyt is, így elkerülve a kellemetlen és hangos meglepetéseket lépcsők közelébe érve.

A vezérlést, ütemezést a Xiaomi Mi Home appján keresztül végezhetjük el. A Roborock új készülékének megadhatjuk, hogy különböztesse meg a helyiségeket, illetve bizonyos területeket le is zárhatunk számára. Korábban ezt csak egy speciális szalaggal tudtuk megoldani, amelyet ha kihúztunk valahol, a készülék nem haladt át rajta. 

Az ütemezés mellett természetesen kézzel is vezérelhetjük a Roborock okosporszívóját. Ha kijelölünk egy pontot a Mi Home appban elérhető térképen, a T6 odanavigál és a parancs szerint feltakarít. Az appot használhatjuk klasszikus távirányítóként is, így a háziállatok, gyermekek terelésében is komoly segítséget tud nyújtani. [forrás]

S5-ös széria

Az S5-ös széria nagyon sokban hasonlít az előbb részletezett T6-hoz, hatékonysága viszont elmarad néhány százalékkal annál. Közkedvelt, funkcióközpontú termék egyszerű kezelhetőséggel. 

A fő különbség a két termék között a mop funkció: az S5-ös széria készülékei csak egy fokozaton képesek vizet adagolni a nedves tisztítás során, így nem annyira hatékonyak az újabb változathoz képest.

Xiaowa Lite – Xiaowa C10 – Xiaowa Smart Cleaner Youth Edition

A több néven is felderíthető készülék a Xiaomi legolcsóbb robotporszívója, amelyből hiányzik a “nagy testvérek” néhány funkciója. A legfőbb különbséget az egyszerűsített navigációs rendszernél és a mop funkció hiányánál láthatjuk, illetve a többi termékhez képest nagyobb, 640 ml-es portartályában.

A készülék nem rendelkezik a drágább darabok lézeres letapogató rendszerével, viszont szenzorai segítségével így is el tud navigálni a lakásban. (Az üvegből készült tárgyakat viszont nem látja, szóval csak óvatosan.) 1600 Pa maximális szívóerőre képes, szintén rendelkezik oldalkefékkel. Akkumulátora 2600 mAh kapacitású, becsült működési ideje másfél óra. Szintén kétcentiméteres küszöbökkel tud megbirkózni, ő is fél a zuhanástól és a szőnyegeket is felismeri. [forrás]

További tippek és tanácsok porszívó-választás kapcsán

Konklúzió

Ha a robotporszívók ugyan nem is helyettesítik a kétségbeesett, dühött padlósúrolást, a mindennapokban sokat tudnak segíteni. A Roborock készülékei okosak, hatékonyak, egyszerűen használhatóak és a megfizethető kategóriát képviselik a hazai vásárlók számára is. Mit gondolsz róluk: luxuseszközök? Túl sok a kompromisszum? Látsz bennük potenciált? Esetleg Roborock felhasználó vagy szeretnéd megosztani a véleményedet? Írj egy hozzászólást!

Képek: [forrás]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük