Porszívó-tippek

porszívó

Szeretek porszívózni. Alapjában véve rendetlen ember vagyok, viszont csak mértékkel: amikor elkezd túlságosan kaotikussá válni az életterem, rámjön egy kikerülhetetlen takaríthatnék, amit egyfajta meditációként fogok fel. Ilyenkor kizárom a külvilágot és kvázi terápiás célzattal elkezdem rendezni a belsőt. Portalanítok, takarítok, rendet rakok. Ünnep ez a rohanó világban, pláne akkor, amikor a porszívó 80 dB körüli…

A saját családi porszívónk egy Philips Impact Plus FX8380, ami sok-sok éve látja már el dolgát, ami nem kis szó ezen a vidéken. A nyári időszakban az Alföld ezen vidékére jellemző finom homokkal, télen pedig a fatüzelésű kályhák használatából származó szennyeződésekkel küzdünk. A fekvő kialakítású, 1200W-os teljesítményű porszívó cserélhető papír porzsákkal rendelkezik, amely kétliteres kapacitásával jópár alkalomra elég. A szívóteljesítményről nem találtam számadatokat, de mindig meg voltunk vele elégededve, ráadásul az ötkilós súlya még pont az a szint, amit édesanyám is gond nélkül átvisz egyik épületből a másikba.

Amire vásárláskor figyelj

Márka

A háztartási cikk vásárlás témája kapcsán mindig meg szoktam említeni a Prohardver cikkét, amelyben a jónevű márkák eladásából származó problémákat boncolgatják. Tudatos vásárlóként bármit is vásárolsz, nézz utána a márkának és a szervízháttérnek! Oké, hogy kellemes az árcímke látványa, de milyen a garanciája? Mennyi időre szól és mi tartozik bele? Rendesen kaphatók kiegészítők a készülékhez?

A porszívó kialakítása és szívóteljesítménye

A vásárlók legtöbbször a klasszikus fekvő kialakítású készülékek mellett döntenek, de a rúd/bot forma is gyakori, illetve a kisebb, kézi típusokat is szeretik. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a robotporszívók, főleg azok, amelyek valamilyen okos otthon megoldásba integrálhatóak.

A kialakítástól függ a hordozhatóság, de árulkodik a szívóteljesítményről, illetve a porzsák kapacitásáról is. Általánosságban elmondható, hogy a fekvő porszívók erősebbek, de kövérebbek is, a kéziporszívók kis teljesítményűek, de könnyűek, a bot / rúd formájú darabok pedig egyfajta átmenetként szolgálnak köztük. A robotporszívók terén nagy a szórás, róluk a következő bekezdésben írok bővebben.

A mozgathatóságnál fontos szempont az is, hogy hálózati áramról üzemelő, vagy akkumulátoros készüléket keresel.

Mihez ajánlott, milyen kiegészítőkkel rendelkezik?

Mielőtt készüléket választasz, gondold át, hogy milyen felületeket kell majd takarítani az eszközzel. Vastag szőnyeged van? Oda kelleni fog a szívóteljesítmény. Spéci padlóborítás? Vedlő macska? Nézd meg, hogy milyen kefékkel rendelkezik a készülék! Gyakori nedves foltok? Ajánlott ilyesmihez a típus?

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Ilyen szempontok szerint érdemes tetőtéri ablakot választani

Olvass bátran teszteket, felhasználói véleményeket, mielőtt megvásárolnád a kinézett darabot.

porszívó

Allergiás vagy?

A porgyűjtő kialakítása egy allergiával küzdő számára nem csupán praktikum, hanem komoly egészségügyi kérdés is. Ha allergiád van, olyan típust válassz, amelynél a porgyűjtő cseréje vagy takarítása során nem kerülhet a levegőbe a tartalma!

Valószínűleg ezekkel a megoldásokkal fogsz találkozni:

    • Cserélhető papírzsák: allergia esetén ezzel jól járhatsz, hiszen a komplett porgyűjtőt kell kicserélned, és nem kell külön ürítened. Azért itt sem árt az óvatosság, a pici Philipsünknél egy ügyes mozdulat elég ahhoz, hogy ideges legyél.
    • Textil porgyűjtő: cserélhető és mosható, viszont ürítéskor és tisztításkor a levegőbe kerülő szennyeződés miatt óvatosan kell vele bánnod.
    • Üríthető tároló: nem cserélhető, kiszerelhető porgyűjtő, amely ha megtelik, ki kell ürítened. Szintén óvatosan a levegő kerülő szennyeződésekkel!
  • Víztartály: nem feltétlenül a legkényelmesebb megoldás, viszont a víz megköti az egyébként ürítéskor levegőbe jutó szennyező anyagokat. Használatkor újra kell töltened, gyakran ki kell takarítanod, plusz a víz súlya is hozzáadódik a készülékhez.

A másik tényező, ami az allergiás betegeknek fontos, az a szűrő. Mivel a készülék a beszívott levegőt visszaüríti a légtérbe, nem árt, ha megfelelő szűrőrendszerrel rendelkezik.

A HEPA szűrő célja az, hogy a nagyon apró részecskéket kiszűrje a levegőből. Ez azt jelenti, hogy a HEPA minősítéssel rendelkező filter a rajta keresztülhaladó levegőből a “0,3 mikrométer méretű vagy nagyobb részecskéket 99,97 százalékban ki tudja szűrni”. [wiki] Kórházakban, laborokban, ipari körülmények között is használják ezt a standardet. Háztartási viszonylatban az az előnye, hogy a levegőből kiszűri például az olyan allergéneket, mint például az atka ürülékét vagy a különböző polleneket. 

Allergia esetén jó megelőzési módszer lehet a légtisztító alkalmazása is.

Fogyasztási érték és zaj

A zaj természetesen azért fontos tényező a porszívó esetében, hogy ne ijeszd meg a cicádat vagy kutyádat takarítás közben. Egyértelmű.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Wordpress weboldal készítés induló, vagy megújuló vállalkozásoknak

A fogyasztási értéknek pedig két oldala van: részben a pénztárcád, részben pedig a környezet kímélése. Ezt is értékelni fogja a macska vagy a kutya: több pénz marad kajára, ráadásul több vadásznivaló is marad.

A porszívó témával kapcsolatban ajánlom a H95.hu hasznos, részletes összehasonlító cikkét is!

Robotporszívó

A robotporszívó egy olyan kisméretű, önálló mozgásra képes takarító eszköz, amely automatizálható funkcióinak köszönhetően segédkezni tud a lakás tisztántartásában. Mivel nagy a szórás a különböző példányok tudásában, ezért az egyik hazánkban is kedvelt darabot mutatom be.

A Xiaomi Mijia Roborock 2 S50 a cég okos otthon vonalát erősítő darab. (Neeem csak telefonokkal, hanem mindenféle háztartási eszközzel is foglalkoznak ám.) Az apró készülék 0,3 literes porgyűjtővel és kétórányi üzemidővel rendelkezik és különböző ütemezésekkel automatizálható a működése. Felmosásra is alkalmas, ráadásul HEPA szűrővel rendelkezik, így a Xiaomi készüléke az atka ürülék és pollenveszély kapcsán is segít. (Ez olcsón cserélhető.) A Roborock 2-t az okostelefonra letölthető, sok-sok hasznos funkciót tartalmazó alkalmazás segítségével vezérelhetjük.

xiaomi robotporszívó

Képek forrása: [link], [link] és [link]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük