Olcsó laptop, használt laptop… problémás laptop?

használt laptop problémák

Használt, olcsó laptop kellene? Manapság már pár tízezer forintnyi összegért is lehet tisztességes állapotú, használható teljesítményű hordozható gépet venni. Az árkategóriában kapható eszközök között viszont ég és föld a különbség. Rengeteg szempontot figyelembe kell venni, ha az ember nem akarja kidobni az ablakon a pénzét.

A laptopok kategóriái

Tanácsadásnál a laptopokat félszubjektív kategóriákba szoktam sorolni a gyakorlati tapasztalataim alapján. Hogy miért is félszubjektívak? Hasonló felosztást használnak a szakmaibb felületeken is, viszont én tovább szoktam bontani őket. Tulajdonképpen a kategóriát minden tényezőnél fontosabbnak tartom a notebookok kapcsán.

Fogyasztói, consumer gépek

Ezek a laptopok a hétköznapi felhasználó számára készülnek. Nagy a szórás a teljesítményben és anyagminőségben.

Itt mindig a minél hosszabb garanciát, a strapabíróbb házat, közepes teljesítményt és SSD-t szoktam javasolni. A nagyobb teljesítményű gépek az elérhető ár biztosítása miatt komoly kompromisszumokkal készülnek. A leggyakoribb hibájuk a semmit érő hűtés, ami miatt idővel tönkremegy a gép, ez pedig borsos javítási költséggel jár.

Gyakoriak a jól hangzó értékekkel bíró, ám csak pluszköltséget képviselő, nevetségesen gyenge, belépőkategóriás dedikált videokártyák is.

Belépőkategóriás fogyasztói gépek

Akár már 75 ezer forintért is lehet új, kisebb teljesítményű laptopot vásárolni. Általában gyöngécske a processzoruk és a kijelzőjük, az anyagminőség nem túl jó, illetve gyakori a vacak touchpad (mondjuk ez mindegyik gépre igaz manapság). SSD-vel szerelve azonban nem feltétlenül jelentenek rossz üzletet a mértéktartó felhasználók részére.

Üzleti, business gépek

Jóval borsosabb árú kategória. Ide tartoznak a prémium minőséggel készülő, megbízhatóbbnak és strapabíróbbnak szánt laptopok. Fontos: a kategória nem feltétlenül teljesítményt jelöl! A fő különbség a teherbírásban és élettartamban jelentkezik.

Sok cég foglalkozik ilyen kategóriájú, lecserélt céges laptopok felújításával. Érdemes lehet fontolóra venni a vásárlást, hiszen ezek a notebook magasabb színvonalat képviselnek népszerűbb társaiknál és megfelelő használat mellett nagyon sokáig húzzák. Ha használt, olcsó laptop a szíved vágya, akkor leginkább ezeket a gépeket javaslom!

Belépőkategóriás üzleti gépek

Ez viszont teljesen szubjektív meghatározás. Ezek a gépek jobbnak tűnnek a fogyasztói gépeknél, viszont minőség és megbízhatóság terén elmaradnak komolyabb társaiktól. Figyelmeztető jel: új korában megfizethető ár.

Fake üzleti kategória

Az utóbbi időben bukkantak fel, így nevezem azokat a gépeket, amelyekben a túl nagy teljesítményű processzor csak a túlárazásra jó, mivel a throttling (melegedés okozta lassulás) miatt nem adják le a várt teljesítménytöbbletet.

Gamer laptopok

Játékra tervezett laptopok. A nagy teljesítmény mellett normális kijelző és használható, két körös hűtés is megtalálható. (Két körös hűtés: a processzor és a videokártya két, elkülönített hűtőkörrel rendelkezik.)

Belépőkategóriás gamer laptopok

Kompromisszumos gépek, amiket a vékonyabb pénztárcájú vásárlóknak szán a gyártó. Ha a hűtés egykörös, nem szabad megvenni.

Média laptopok

Nagyjából ugyanaz, mint a belépőkategóriás gamer laptopok esetében. Jó nagy, megy is, van is benne videokártya… aztán vagy van benne hűtés, vagy nincs. A használt laptop hirdetések között néha-néha felbukkan egy-egy durvább darab, de nagyon alaposan utána kell nézni, hogy az extrái megérik e az árát, illetve milyenek a típussal kapcsolatos visszajelzések!

További kategóriák

Netbook

Manapság már ritkán találkozni ilyen gépekkel. Kis teljesítményű, ultramobil gépek voltak, amiket netezésre szántak. A gond csak ott volt, hogy a webes böngészés gépigénye robbanásszerűen megnőtt, ezek a gépek pedig túlságosan lassúnak bizonyultak.

Subnotebook

Ezek a kisméretű, de amúgy teljesértékű teljesítményt biztosító laptopok. Gyakori mérettípus a belépőkategóriás fogyasztói, illetve a haladó üzleti gépek között is. Nem netbookok!

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Olcsó laptop ajánló: szövegírás

laptopok kategóriái

 

Hibás, hiányos leírások a használt, olcsó laptop hirdetésekben

A Jófogás vagy a Facebook hirdetéseit olvasva gyakran kerülget a sírógörcs. A három kedvenc hibám:

“GÉMER LAPTOP”

Minden számítógépen lehet játszani. MINDEGYIKEN. Tehát ha elindul valamilyen játék egy gépen, attól még nem lesz “gémer”. Attól sem lesz gémer, hogy van benne dedikált videokártya. Sőt, akkor sem, ha az középkategóriás! Kétkörös hűtés, strapabíró kialakítás, magas minőségi standard: ettől gamer laptop egy valódi gamer laptop.

 

“videokártya 2gb”

Ez kapcsolódik az előzőhöz. Négy csoportot különböztetek meg a laptop videokártyák kapcsán:

 • processzorba integrált, kis teljesítményű, de céljának megfelel
 • belépőkategóriás dedikált szutyok rendes hűtés nélkül
 • középkategóriás dedikált szutyok rendes hűtés nélkül
 • közép- és felsőkategóriás dedikált vezérlő rendes hűtéssel

Marketingcéget nem fogok indítani, de gondolom ez már nem lep meg. A videokártya kapcsán illik meghatározni egy rendes típust, illetve linkelni valami tisztességes referenciát hozzá, például a notebookcheck.com leírását. Ott az adott videokártyákhoz mindig mellékelnek egy csomó mérést, amelyből látszik, hogy (a legtöbb kompromisszumos vacak) nem feltétlenül ad hozzá az eszköz a teljesítményhez.

Egyébként én ezeket a dolgokat nézem egy videokártya kapcsán:

 • integrált vagy dedikált?
 • van normális hűtése? (oldschool arc vagyok, engem már a 65 fok is zavar)
 • alkalmas 1080p – x264/mkv videók lejátszására?
 • milyen architektúra?
 • mekkora és milyen (megosztott, DDR3 vagy GDDR5) memóriája van?
 • milyen számokat mutat a különböző játékok alatt a notebookcheck-en?

Ha a felsorolt játékokkal annyira nem vagyok képben, ellenőrzöm a minimumként meghatározott, illetve ajánlott gépigényüket. Sosem merültem bele a témába, viszont ezekből a statisztikákból egész sok információt le tudok szűrni egy típus kapcsán.

 

„2×2.0 ghz processzor”

Az nagyon jó, hogy odaírod, mekkora a processzor órajele vagy hogy szerinted hány magos, de ezzel még nem sokat árultál el róla. Mai napig gyakran látok olyan használt laptop hirdetéseket, ahol egymagos, de két feldolgozószálas processzorral szerelt gépeket árulnak kétmagosként (annyiért is, persze). A különbség? Ég és föld.

Egymagos géppel manapság már nehézkes a netezés: lassú lesz minden, netes videólejátszást elfelejtheted és így tovább. A 2008 utáni két magos processzorokkal már azért nagyjából el lehet dolgozgatni, böngészni, ha ismered a korlátokat.

Egy processzornál nagyjából a következő tényezőket kell figyelembe venni:

  1. Milyen generációba tartozik?
  2. Milyen kategóriába tartozik? (körülbelül: belépő, általános, erőgép, lehúzás)
  3. Hány magos?
  4. Hány szálon fut?
  5. Mi az órajele?
  6. Cache?
  7. TDP?

Nyilván egy hétköznapi eladó ezeket az információkat nem ismeri, akárcsak a vásárló sem. Viszont a processzor pontos típusmeghatározását nagyjából három másodperc meghatározni a rendszerben és leírni a hirdetésbe, ergó senki nem ver át senkit.

p4 windows xp
Fú, kétszer 2,8 GHz… ja, Pentium 4.

 

Alacsony felbontású képek, nincs kép működés közben

A kövektező pontban majd ennek egy kicsit ellentmondok. Ha el akarsz adni egy laptopot, akkor azért illik normális képeket készítened róla. Tudod, letakarítva, karcok, használati nyomok látszanak… meg mondjuk nem árt néhány kép arról sem, hogy mondjuk működik e.

Sokan az írás művészete helyett egyszerűen csak lefényképezik a gép tulajdonságait a kijelzőn, persze csak a lényeges adatokat szokták kihagyni. (Sóhaj.)

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Roborock robotporszívók

 

A látszat gyakran csal

Egy viszonylag rottyon lévő laptopról is lehet szép képeket csinálni. Főleg, ha igényesen le is takarítják. De egy gyönyörű állapotú, kikímélt laptopot is le lehet égetni.

A használt laptopoknál a látszat sokszor csal, ezért pár tipp, hogy ellenőrizd a dolgokat:

 • óvatosan mozgasd meg a képernyőt, hogy a zsanér nem sérült e
 • óvatosan mozgasd meg a képernyőt, hogy nem rossz e a szalagkábel
 • nézd meg a hőfokokat, ha nagyon melegszik, poros lehet vagy régi a hűtőpaszta
 • ellenőrizd, hogy minden billentyű működik e
 • indíts el valamilyen teljesítmény-igényes programot és futtasd pár percig, ha menjen egy kicsit a gép terhelés alatt is!
 • lehet, hogy új állapotú, de talán ellenőrizni kéne a specifikációt is…
 • a tápja milyen hangot ad ki és mennyire melegszik?

A külsőségek kapcsán egyébként a felületi karcokat érdemes szubjektíven kezelni. A karcos fedél vagy kopott alsó rész egy gépnél nem feltétlenül jelenti, hogy túlságosan leharcolt lenne. Némelyik típus egész jól bírja a cipelést, például a Fujitsu Lifebook 656tx-em úgy néz ki, mintha túlélt volna egy világháborút. Sok baja nincs, csak kopott.

Ilyenkor inkább a merevlemezre érdemes ügyelni, azok viszont biztosan nem szeretik a hordozással járó mechnikai hatásokat, ütődéseket, rázkódást.

 

A használt, olcsó laptop legsúlyosabb gondja: a javított alaplap

Sajnos ez egy nagyon nehezen kiszűrhető dolog, közvetlen módszer nincs is rá.

Az egyik leggyakoribb súlyos meghibásodás a régebbi gépeken a lefüstölt videokártya. Játszanak rajta, nem takarítják, aztán egyszer csak meghal. A szervíz ugyan javítja (ahová járok, ott körülbelül 20 és 25 ezer forint közé esik a díja), viszont ezeknek a gépeknek mindig véres marad a torka.

Ami talán nyomra vezethet a vásárlás előtt:

 • túl gyorsan és túl olcsón eladó
 • nagy teljesítményű videokártya vagy processzor van a gépben
 • az eladó aktívan játszott rajta
 • …és látszik rajta, hogy fogalma sincs az éves takarítás fontosságáról
 • a hűtőnek olyan hangja van, mint egy tanknak, pedig tisztának tűnik (ha szét van kopva, akkor hajlamos nagyon zúgni és rezonálni a ventillátor)

laptop alaplap

 

Döglődő kijelző szalagkábel

Gyakori, de általában könnyen kiszűrhető dolog. A gép bekapcsolt állapotában hajd le és emeld fel a fedelet párszor! Persze óvatosan.

A vacakoló szalagkábel cseréje jó pár ezres bele fog kerülni, amikor megadja magát.

 

És az operációs rendszer?

Nemrégiben írtam egy kis rantszerű cikket arról, hogy régebben pár szemtelen gyártó a pocsék szoftveres támogatással halálra ítélte az amúgy tök használható eszközeit.

A lényeg a következő. Az előző évtizedben igen sok olyan eszközt dobtak piacra, ami csak 1-2 Windows verzióra kapott támogatást. Ezek főleg az alsóközép-középkategóriába tartozó laptopok, amelyekhez Windows XP, Vista, legjobb esetben Windows 7 driverek vannak.

A cikkben éppen a SiS-t, a VIA-t, az Intelt (GMA500, te gyalázat!) és a Realteket vettem elő, de még nagyon sok példa keringhet a piacon, amivel még nem találkoztam. A használt laptop megvásárlása előtt ellenőrizd, milyen operációs rendszereket tudsz telepíteni rá! Ha Windows 7-ig támogatott… nos, elvileg 2020. januárjáig lesz rá frissítésed.

A legjobban akkor jársz, ha a gép támogatja a modern Linuxokat, illetve a Windows 10-et. (Habár egy régi gépre jobban jársz egy erőforrásokkal spóroló, barátságos Linuxszal, mint az Lubuntu vagy a Linux Mint.) Ezek a gondok leginkább a grafikus vezérlő támogatásánál jönnek elő. Jelek: rossz felbontások, nem működő videolejátszás, driverhiányosság miatt nincs készenléti üzemmód, alapértelmezett Microsoft képernyő-illesztő. A cikkben emlegetett Benq A53 nem csak a videokártya, hanem a Vistáig támogatott hangkártya terén is érintett.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Tippek és tudnivalók használt laptop vásárlása előtt

 

Vacakoló műanyag- és házelemek

Itt két dologra hívnám fel a figyelmedet.

Az első az, hogy a legtöbb gyártó szeret spórolni a költségeken és nem nagyon erőlteti azt, hogy könnyen szétszerelhetőre tervezze a laptopokat. Egy gyakran ócska műanyagpatenteket és könnyen deformálódó csavarokat jelent. Vásárlás előtt vedd kézbe a gépet és ellenőrizd, hogy mennyire stabil a háza! 1-2 csavar hiánya vagy néhány letört patent még nem a világ vége, de azért lehetőleg legyen normálisan összeszerelve.

A második dolog a zsanér. Fogd meg a gépet és hajtsd le, majd fel a fedelet egy párszor óvatosan! Ha túl laza vagy enyhén szorul, még szétszedéssel és némi húzással/lazítással/kenéssel menthető a dolog, ha viszont érzed, hogy valami el van törve, számold bele a használt laptop árába a javítást is! Jó esetben pár ezer forintból meg tudod oldani a dolgot Ebayről, bár a pótalkatrészekkel néha vannak méretproblémák.

olcsó laptop zsanér

 

Szétment billentyűzet

Vásárlás előtt tessék ellenőrizni, hogy minden gomb működik e! A billentyűzeteknél rengeteg probléma lehet:

 • elveszik 1-2 gomb
 • széttörik a gomb sapkája alatti apró műanyagelemek egyike
 • eltörik az elemek rögzítő fém fül
 • szétmegy a gumiharang (aztán leszedve szétszakad a ragasztás miatt)
 • elkopik az érzékelő fólia

A mocskos, szutykos billentyűzeteknél az érzékelést gyakran rontja a kosz, viszont egy rendes tisztítás időigényes (plusz szétszedéskor sérülhetnek a vacak műanyag elemek).

Ha hiányzik 1-2 gomb a billentyűzetről, viszont az elemek nem sérültek, akkor én általában a kevésbé használt billentyűket szoktak átszerelni. A helyi menü, vagy az egyik Windows gomb nem létfontosságú, ha régebbi típusról van szó.

Ha nem nagyon lehet kreatívan megoldani a dolgot, pótalkatrészt kell vásárolni, ez pedig nagyon drága lehet. Akár annyiba is kerülhet, mint a vásárolt „olcsó” laptop! Gyakoribb típusoknál általában van használt/új utánpótlás Ebayről, a ritkábbaknál kell egy adag jószerencse is.

laptop billentyűzet

 

Halott akksi

Ha laptopot veszel, akkor gondolom utazni is akarsz vele, meg mozgatni is szeretnéd?

Ugye?

Ha meg is úszod olcsón a gépvásárlást, egy döglött akksi pótlása akár a gép árába is belekerülhet. Habár erősen típusfüggő a dolog, az eddigi tapasztalatok alapján nagyjából 10 és 20 ezer forint körül vannak a gyakoribb típusok raktáron lévő, utángyártott telepei. Kínából rendelve meg lehet úszni a dolgot 10 ezer forint alatt is akár ingyenes szállítással. Azt azért fontos figyelembe venni, hogy az utángyártott akkumulátorok gyakran gyengébbek teljesítményre vagy élettartamra, mint az eredeti változatok.

Hiányolsz valamit a használt vagy olcsó laptop témával kapcsolatban a cikkből? Nem értesz egyet velem? Szólj hozzá a cikkhez!

laptop akkumulátor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük