Angol tanulás gyorsan és hatékonyan? 5 tipp segítségképpen

cica egy könyv alatt

Ebben a cikkben néhány segítő tippet szedtem össze az angol tanulás kapcsán. Nehéz, vagy egyenesen kilátástalannak tűnik a helyzet? Olvasd el ezeket a praktikákat! Én is használom őket, némelyik nap, mint nap.

Bármennyire is szorít az idő az érettségi vagy a nyelvvizsga miatt, felejtsd el: nem ezért tanulod a nyelvet. Legalábbis az angolt biztosan nem.

Az angol tanulás egy rendkívül sokoldalú mentális svájci bicskát ad a kezedbe, ami döbbenetes módon meg tudja nyitni előtted a világ kapuit. Bővebb források állnak rendelkezésedre az önfejlesztés terén, más szemszögeket ismerhetsz meg vele, sokoldalúbban szórakozhatsz.

Következő tippjeim főként abban fognak segíteni, hogy leküzdd a legnagyobb akadályt, a mentális gátat.

A nyelv célja a kommunikáció

A legnagyobb baj a klasszikus nyelvoktatással, hogy szabályokat és szókincset próbál belédverni, miközben a nyelv nem erről szól.

A nyelv arról szól, hogy kommunikálj.

Az angol tanulás során az írásos és szóbeli kommunikációt helyezd mindig előtérbe. Persze a beszédnél a legnagyobb problémát mindig az okozza, hogy nem mersz megszólalni, igaz?

Azt, hogy rossz a kiejtésed, vagy lassan beszélsz, gyorsan felejtsd is el, mert mellékes. Ha angol anyanyelvű emberrel beszélgetsz, akkor értékelni fogja, hogy a saját nyelvén tud kommunikálni. Ha pedig nem anyanyelvű, akkor valószínűleg a beszélgetőpartnered is milliónyi nyelvi hibát fog elkövetni, ami éppen a saját hátterére jellemző.

A másik dolog, amit szem előtt kell itt tartanod, az az alázat. El kell fogadni bizonyos furcsa szabályokat és gondolatmeneteket az eredményes nyelvtanuláshoz, továbbá meg kell tanulnod értékelni az építő jellegű kritikát.

Ne a szabályokat tanuld meg, hanem a logikát

Az angol tanulás során két dolog segít, hogy a nyelv logikáját megtanuld.

Kedvenc klisém: megint a beszéd

Az első az, hogy beszélsz. Ez nyilván kényelmetlen és nem is tűnik egyszerűnek, viszont nem megoldhatatlan. Próbálj a környezetben olyan embereket keresni, akik hasonló cipőben járnak vagy gyakorlásra vágynak!

Fontos az is, hogy valamilyen szinten variáld a partnereidet, ne váljon túl rutinszerűvé a dolog.

Az angol tanulás és a matek

A második tanácsom egy kicsit elvontabb: próbáld matekként felfogni az angolt! A magyar nyelvtani szabályai, a szóképzés valójában milliószor komplexebb az angol kiejtésénél vagy túlbonyolítottnak tűnő nyelvtanjánál. (Ennél a tippnél fontos, hogy a nyelvtanórán tanult nyelvelemzési technikákat jól ismerd ehhez. Alany-állítmány-és a többi.)

Angol tanulás során általában az igeidőket, a passzívot és a kiejtés-írás közti különbséget szokták felhozni fő motivációgyilkosokként. Jó hír: az első kettő elleni undort gyorsan ki is lőheted, ha egy kicsit matekszerűen kezdesz gondolkodni.

A passzív, meg úgy általánosságban minden nyelvtani szabály az angolban hasonló egy kicsit az egyenletekhez. Ne a szavak, hanem a komplex váz irányából indulj el: ezt a mondatot akarom mondani, ezek az építőkockák kellenek hozzá, ezt az építőkockát így fogom beforgatni hozzá.

Az igeidőket először rendezd táblázatba, és látni fogod az egymáshoz való viszonyukat is. További vizuális értelmezéshez kezd el balról és jobbról nyitott, illetve zárt intervallumokat ábrázolni egy “számegyenesen”. (Ahol a múlt, az adott pontok és a jövő van csak.)

Végül pedig a nagy mumus jön, a kiejtés, itt viszont tényleg csak a sok beszéd fog segíteni. A gátlásaid által képzett határon kell túllendülnöd (pontosabban elfelejtened a gondolatot, mert ez úgyis csak a fejedben van).

Angol tanulás súlyos időhiány mellett

Ezen a ponton általában filmeket és sorozatokat szoktam ajánlani, de ezt munka, gyereknevelés mellett nem annyira egyszerű kivitelezni.

Pedig kell valami.

A legegyszerűbb ilyen helyzetben, ha körbeveszed magadat az angollal és bevezeted az életed különböző szintjeire.

Receptet keresel? Tedd angolul!

Valami után kutatsz? A Wikipediának van úgynevezett simplified English változata is, ahol a kezdők számára megfogalmazott szövegezéssel találhatsz információkat.

Hobbid van? Keress tematikus Facebook csoportokat, próbálkozz a Reddittel, kutass források után Youtube-on. A podcastok is kincset érnek, utazás közben jól jönnek.

A nyelviskola jó döntés, ha…

Ha az anyagi lehetőségeid megengedik, nyomozz le egy kommunikációközpontú képzéseket nyújtó nyelviskolát és iratkozz be!

Középiskola mellett egy évig jártam egy nagyon profi helyre, amelynek bár borsos árú képzései voltak, mai napig használom az ott megtanult dolgokat. Pici csoportban tanultunk és nagyon durván rámentünk a beszédre, illetve a szókincsre és annak a gyakorlati használatára. Irtó nehéz volt megszólalni, de a végén már egészen gördülékenyen ment.

Évekkel később egy munka miatt kegyetlen mennyiségű szakmai angolt kellett tanulnom a normál kommunikációs szint mellé. Fogalmam sem volt alapból a témáról, de sikerült, mert annyira jó alapokat fektettek le.

Ne tökéletesen akarj beszélni, egyszerűen csak akarj beszélni és onnantól kezdve már jó úton haladsz.

Üzleti angol tanfolyam kapcsán ezen a helyen érdeklődj!

Oxford 3000: jó alap az angol tanulás során

Az utolsó tippem viszont most már tényleg teljes mértékben gyakorlati jellegű.

Hallottál már az Oxford 3000-ről?

Ez egy 3000 szóból álló gyűjtemény, amely az angol nyelv legalapvetőbb kulcskifejezéseit tartalmazza. Tényleg hasznos, fontos kifejezések vannak benne: ha ezzel kezdesz, remek alappal indítasz.

Kép: [forrás]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük