Különböségek a jobb és a rosszabb minőségű csokoládé között

csokoládé _pexels

Habár az Alkuaréna elsődleges célja az, hogy segítsünk olvasóinknak spórolni az ötleteinkkel és tippjeinkkel, néha még nekünk is ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Jó olvasást!

A legtömörebb összehasonlításba a stackexchange oldalán futottam bele, amely szerint a jó minőségű csokoládé magas kakaótartalommal bír és kevés helyettesítő anyaggal dúsítják a gyártási folyamat során (vagy éppen semennyivel).

Azok a csokoládék, amelyeknél a kakaótartalom 50 százalék alatti, nem rendelkeznek igazi csoki ízzel. A 70 százalék felettieknél jön elő az igazi komplex és élvezetes aroma.

A kakaóvajtartalom is fontos tényező, hiszen a csokigyártók sokszor használnak különböző növényi olajokat a kakaóvaj helyettesítésére, hiszen ezen rengeteget spórolhatnak. A kakaóvaj ára az utóbbi években növekedett, mivel egyre komolyabb mértékben használják fel a szépségiparban is. Első hallásra ez furcsa lehet, pedig rengeteg bőrápolás szempontjából kedvező hatású anyagot tartalmaz: fehérjéket, vitaminokat, telítetlen zsírsavakat és így tovább. Emiatt nem csupán kedvenc édességeink gyártásánál használják fel, hanem testápolók, tusfürdők és hasonló szerek készülnek belőle.

A jobb minőségű csokoládé felülete általában simább, mint az olcsóbb fajtáké, mivel a kakaó több időt tölt el a feldolgozás során használt, conchernek nevezett hőkezelő- és őrlőgépben.

A rosszabb minőségű csokoládék tulajdonságait így határozza meg a leírás:

  • Alacsony kakaó-szárazanyag tartalom
  • A kakaóvajat gyakran növényi olajokkal helyettesítik a gyártás során, vagy rengeteg cukrot adnak a termékhez, így spórolva az előállításnál.
  • Az alacsonyabb kakaó-szárazanyag tartalmú csokoládék – mint például a tejcsokoládék – nem alkalmasak főzésre/sütésre kevésbé erőteljes csokoládé ízük miatt (ugyanitt fordítóiroda bérelhető). A sütéshez használható kakaópor lényegében kakaó-szárazanyagokat takar; tiszta csokoládéízük miatt ajánlottak a gasztronómiai alkotókedv kielégítéséhez.

A tejcsokoládéhoz adott tej összetevőitől is nagyban függ a csokoládé íze, illetve minden fajta esetében nagyon sokat számít, hogy milyen recept alapján készülnek.

Egy másik válaszadó a gyártási folyamat során felmerülő lehetséges problémákat említi:

  • éretlen kakaóbab
  • nem megfelelő erjesztés
  • nem eléggé alapos pörkölés / túlpörkölés
  • nem megfelelő tisztítás
  • nem megfelelő finomítás
  • nem megfelelő hőkezelés
Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Tengerparti esküvő, az elérhető luxus

Természetesen a minőség és az ár a csokoládék esetében is általában összefügg, azonban ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne megfizethető áron jó csokit vásárolni. Vannak tippjeid, vagy ajánlanál valamilyen kedvenc márkát? Várjuk válaszodat a kommentszekcióban!

Ha szeretnél még pár dolgot megtudni a csokoládéról, esetleg rendelni szeretnél valami finomat, akkor látogass el a Csemegeboltom.hu oldalára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük