Eladó cégek Németországban – Mielőtt alkudozni kezdenél

Eladó cégek Németországban - Német zászló

Az MTI tudósítása szerint – a cégalapítási aktivitás Németországon belül Berlinben a legmagasabb, ahol elsősorban külföldi vállalkozók állították meg az országszerte csökkenő trendet. Ennek köszönhetően nagy számban találhatóak eladó cégek Németországban.

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

A Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin) gazdasági kutató intézet tanulmánya szerint Németországban már hat éve csökken a cégalapítások száma, Berlinben azonban, elsősorban a külföldi vállalkozók cégalapítási aktivitásának köszönhetően megállt a lefelé tartó trend.

Miért érdemes céget vásárolni Németországban?

Az újonnan létrejövő cégek esetében bizony több időt kell az alapításhoz szükséges dokumentumok megszerzésére fordítani, legyen az Kft. GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung), Részvénytársaság AG (Aktiengesellschaft), vagy Betéti társaság KG (Kommanditgesellschaft).

Míg az ügyfelek aláírják a társasági szerződést, ezzel egyidejűleg nyilatkozatba foglalják, hogy nem büntetett előítéletűek, nincs tartozásuk a német állam felé és nem állnak ügyvezetői eltiltás alatt.

Ezt követően történik a hitelesítés a közjegyző jelenlétében maga a cégtulajdonos vagy egy megbízott iroda képviselője személyében. A bejegyzésre 2-3 hetet kell várni, míg a végzés el nem készül, majd ezek után kaphat cégjegyzékszámot.

Viszont az adóhivatal a német gazdasági társaságok adószám kiosztását nem sietik el, ami szintén több hétbe is telhet, mire adószámmal fog rendelkezni a cég.

Ez okból kifolyólag kezd egyre népszerűbbé válni a kész EU-s adószámmal rendelkező cégek értékesítése. Az alapítással ellentétben egy cég vásárlása előnyösebb és gyorsabbnak tűnő folyamat, de ott is sok befolyásoló tényezőt kell szem előtt tartanunk.

Mire érdemes odafigyelni cégvásárlásnál, hogy alkudhatunk ezzel kapcsolatban?

Semmiképp nem ajánlatos jogi átvilágítás nélkül belevágni egy átvett cég működtetésébe, mert azzal nagy kockázatot vállalunk.  Egy évek óta működő cég vásárlása igen nagy előnnyel járhat, a már kialakított vevői és beszállítói, alvállalkozói és üzleti partneri körét tekintve az eddigi megszerzett hírnév mellett. Nagyobb összegű hitelfelvétel esetén jobb eséllyel kap pozitív bírálatot egy újonnan létrehozott vállalkozással szemben. Könnyebben vehet részt közbeszerzési eljárásokban és különböző pályázatokon.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Vállalkozó legyek vagy fogjak cégalapításba?

Végleges választásunk előtt érdemes alaposan átvizsgálni a cég múltját, hátterét. Elsősorban fel kell mérnünk a kiszemelt cég működési körét, hiszen egy meglévő cég vásárláskor a kialakított vevői kör megtartásával is előnyhöz juthatunk, amit sokan hagynak figyelmen kívül. Célszerű felmérni az adott piaci szegmenseket, mivel fontos tényező lehet, hogy a tevékenységi kör megállja-e a piacon a helyét.

Mindezek előtt lényeges szempont az is, hogy milyen a cég gazdasági, pénzügyi helyzete. Erre a kérdésre ne sajnáljuk az időt és az anyagiakat, egy pénzügyi szakértő bevonásával legyen az egy könyvelő vagy egy könyvvizsgáló igen fontos információ birtokába kerülhetünk, amik befolyásolhatják a döntéseinket. Egy megbízott szakértővel ajánlott a cég könyvelésének átvizsgálása az esetleges hiányosságok feltárásához pl.: adóhatóság felé való bevallások és azokban való közterhek rendezése megtörtént-e, vagy birtokában van-e a cég mindazon eredeti dokumentumoknak, amiket határidőn belül meg kell őriznie a cégnek, mert ezek hiányában az általunk működtetett céget szankcionálja az adóhatóság. Ilyen hiányok felmerülése esetén az ügylet bonyolításába nem érdemes belekezdeni, célszerű más cégek után nézni.

A vételárat befolyásoló szempontok lehetnek, miket érdemes szem előtt tartani:

  • nincs e felszámolás vagy végrehajtás alatt a cég,
  • rendelkeznek minden eredeti határidőn belüli dokumentummal,
  • rendben van-e a pénzügyi, gazdasági helyzete,
  • a vételár függhet a leltárkészlettől nem utolsó sorban a kintlévőségektől és a tartozásoktól.

Mindezek figyelembevételével egy szakemberrel történő átvizsgálást követően előnnyel vehetünk át egy sikeresen működtethető céget, amiben megkezdhetjük a tevékenységeinket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük