Miről érdemes tájékozódni a klímaszerelés előtt?

klímaszerelés előtt

A klímaszerelés a hozzáértőknek való. A megfelelő szakember megtalálása és az szükséges információk megszerzése azonban sokkal egyszerűbb.   Az igényeinket leginkább kielégítő klímaberendezés kiválasztásánál más komolyabb beruházást igénylő eszközökhöz hasonlóan nem szabad csupán árcímkében és teljesítményben gondolkodnunk. Miből áll egy klímaberendezés? A légkondicionálók összetett felépítésű készülékek, amelyek időszakos karbantartást, meghibásodás esetén pedig szakszerű beavatkozást és…

 

Az igényeinket leginkább kielégítő klímaberendezés kiválasztásánál más komolyabb beruházást igénylő eszközökhöz hasonlóan nem szabad csupán árcímkében és teljesítményben gondolkodnunk.

Miből áll egy klímaberendezés?

A légkondicionálók összetett felépítésű készülékek, amelyek időszakos karbantartást, meghibásodás esetén pedig szakszerű beavatkozást és megfelelő típusú, illetve minőségű pótalkatrészeket igényelnek. Itt jön képbe a garancia, ahol az időtartam mellett a feltételeket is tüzetesen át kell vizsgálnunk, továbbá a disztribútori háttér, amely a megfelelő szervizeket és alkatrészellátást, illetve tudásanyagot biztosítja a szereléssel kapcsolatban. Az is fontos tényező, hogy kivel végeztetjük el a beszereltetést! A falfúrás és a klíma üzembe helyezése mellett folyamatos karbantartásra is szükségünk lesz a későbbiekben, illetve meghibásodás esetén is fordulnunk kell majd valakihez a klímaszerelés kapcsán.

Klímaválasztás

Tegyük fel, hogy a klímaválasztásnál minden tényezőt korrekt módon találtunk el, azonban néhány év múlva a légkondicionáló berendezésnél valamilyen hibát tapasztalunk. A legfontosabb, hogy sose próbáljuk házi módszerekkel vagy maszekjellegű megoldásokkal megjavíttatni a hibás eszközt! Ha érvényes a garanciánk, biztosan elveszítjük, ráadásul szinte biztos, hogy rontunk a helyzeten.

Klímaszerelés, ki végezze?

Ha már lejárt a jótállás, akkor nagy valószínűséggel azzal a vállalkozóval vagy céggel fogjuk felvenni a kapcsolatot, aki eredetileg elvégezte az üzembe helyezést és/vagy aki a kötelező karbantartási feladatokat is elvégezte. Azonban elképzelhető, hogy valami miatt új szakembert vagy céget kell keresnünk a klímaszerelés elvégzésére; ebben az esetben a berendezés kiválasztása előtti keresést kell megismételnünk. Rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk:

 • a vállalkozó vagy cég szakmai hátterét
 • az ügyfelek visszajelzéseit, amelyekből megállapíthatjuk a megbízhatóságát
 • a kapcsolatát a disztribútorokkal (az alkatrészutánpótlás kapcsán)
 • a kapcsolatát a márkaszervízekkel (ha nem közvetlenül végzik a javításokat)
 • a klímaszerelés után biztosított jótállás időtartamát és feltételeit
 • az árajánlatot
 • …illetve az árajánlatok alapján azt, hogy egyáltalán megéri e javítási munkálatokat végeztetni egy súlyosan meghibásodott vagy teljesen tönkrement eszközön
Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Milyen a legjobb a duguláselhárítás Budapesten?

Hogyan igazodhatunk el?

Első ránézésre soknak tűnhet ez az információmennyiség, amelyet a keresésünk során meg kell szereznünk, azonban rengeteg segítséget találhatunk az Interneten. Szerencsére az interneten böngészve találunk segítséget, információt legyen szó a klímaszerelés, vagy klímaszerelő szakember megtalálását illetően. Az oldal többek között a következő szolgáltatásokat biztosítja:

 • Információk és leírások a légkondicionáló berendezések működése kapcsán.
 • Tippek, trükkök.
 • Márkaismertetők.
 • Kereső, amely a hozzánk közel eső megbízható vállalkozók és cégek elérhetőségeit biztosítja számunkra.

 

Összefoglalva: a klímaszerelés előtt mindig tájékozódjunk a berendezésünkre vonatkozó garancia időtartamáról és feltételeiről, ha pedig partnert kell keresnünk, akkor mindig megbízható és jó kapcsolatokkal rendelkező, költséghatékony árakat biztosító szakemberre essen a választásunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük