Miért fontos az ergonómia a vállalkozás életében?

ergonomikus macska

Mit is jelent az ergonómia? Az ergonómia foglalkozik az ember és a technikai eszközök kapcsolatával. A munkakörnyezet minden tényezője az ergonómia tudományába tartozik, legfontosabb feladata, hogy megfelelő fizikai és szociális munkakörnyezetet teremtsen a dolgozóknak. Meghatározza, milyen az a gép, vagy berendezés, ami a legjobban illeszkedik az ember fizikai és szellemi adottságaihoz. Nagyon fontos, hogy az eszközök semmilyen formában sem károsíthatják a dolgozókat.

A dolgozók egyéni tulajdonságait figyelembe véve testreszabható környezetet kell biztosítani számukra, különben emelkedhet a dolgozói megbetegedések gyakorisága. A jó komfortérzet eléréséhez kulcsfontosságú a megfelelő világítás, a zajterhelés csökkentése, a hőmérséklet állandósága és a klíma. Mesterséges megvilágítás esetén cél a természeteshez közeli hatás elérése, ennek érdekében már megjelentek a dinamikus világítási rendszerek, amelyek a munkaidő során a megvilágítás erősségét alig észrevehető módon változtatják meg, és a legjobban közelítenek a természetes napfény hatás eléréséhez, amely a dolgozók közérzetére pozitívan hat. A környezeti tényezők közül az akusztikus környezet nem megfelelő kialakítása, a nagy zajterhelés negatív pszichológiai hatásokkal jár, akkor is, ha az alkalmazottak már észre sem veszik ezt a terhelést. A zenehallgatás pozitív hatású lehet, hiszen csökkenti a feszültséget és a monoton munkavégzéskor fenntartja a dolgozók figyelmét. A nem megfelelő szellőztetés, hűtés – fűtés hatására a munkavállalók egészségi állapota romolhat, munkateljesítményük csökkenhet. A levegő minőségének vizsgálatakor fontos tényezők az illatok is. A nyugtató illatok csökkentik a stresszt és a munkaterhelést.

Ergonomikus munkahelyek kialakításakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy ülő vagy álló munkaállomást szeretnénk kialakítani. Álló munkaállomások dolgozóinak a munkaszőnyegek jelenthetnek segítséget. A speciális szőnyegek a tehermentesítést szolgálják, illetve megelőzik az ízületek terhelésből adódó betegségeket. Irodai munkavégzés esetén fontos megtanulni a helyes ülést, a combnak vízszintesnek kell lennie, a talpnak le kell érnie a földre, a monitor tetejének a szemmel egy magasságban, vagy valamivel az alatt kell lennie. Ha ezekre figyelünk, elkerülhetjük a későbbi egészségügyi problémákat. Nem megfelelő ülő pozíció esetén ugyanis nagy megterhelésnek van kitéve a derék, a hát, a nyak, sőt rossz kéztartásnál a csukló, és az ujjak is. Az ülő munkát végzők körében egyre több mozgásszervi panasz jelentkezik: nyakfájdalom, nyakmerevség, fejfájás, derékproblémák, ínhüvelygyulladás, alkarba vagy ujjakba sugárzó zsibbadás (a gerincsérv tüneteivel kapcsolatban itt találhat tájékoztatást). Ezek a problémák megelőzhetőek a test méreteinek megfelelően állítható ergonomikus szék segítségével, hiszen ezek kellő támaszt nyújtanak a hátgerincnek, karoknak és a lábaknak. Az emberi alakot lekövető ergonómiai kialakítás igazi kihívás, hiszen minden ember különböző, ezért mindenki számára másmilyen az ideális szék. Az ergonomikus szék előnye, hogy állítható az ülés magasság, az ülés mélység, a karfák, és a háttámla is. A három dimenzióban állítható háttámla minden testtípushoz megfelel, míg a deréktámasz gondoskodik hát alsó felének és a gerinc görbületének természetes megtartásáról. Irodai bútorok esetében az ergonómia megköveteli, hogy alaposan megfontoljuk, milyen kialakítás illik azokhoz, akik az adott bútort használni fogják. Ha például a szék passzol a tulajdonosához, sokkal nagyobb kényelmet nyújt, ezáltal nagyobb produktivitást és kevesebb stresszt is eredményez.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Vállalkozó legyek vagy fogjak cégalapításba?

Egy munkahely tervszerű és tudatos kialakításának célja a munkafolyamatok optimalizálása, a dolgozók számára megfelelő fizikai környezet és szociális légkör kialakítása. Az eredményesség szempontjából fontos a dolgozók jólétének megteremtése, az alkalmazottak lelki és fizikai egészségének megőrzése, hiszen a jó közérzet szoros összefüggésben áll a munkavégzés hatékonyságával. A dolgozóbarát munkahelyek kialakítását a cég egyaránt felhasználhatja az alkalmazottak elkötelezettségének javítására és a vállalati image erősítésére.

A vállalkozás ergonómiailag helyes megtervezése jól összeegyezteti a vállalat pénzügyi és a dolgozók biztonsági szempontjait. A dolgozóbarát munkahely kialakítása végső soron a cég működésének hatékonyságát és eredményességét növelik.

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük