Mi az a vállalatirányítási rendszer?

A vállalatirányítási rendszer fogalma, az angol ERP rövidítésből ered, ami az Enterprise Resource Planning kifejezést foglalja magában. Magyarul Vállalati Erőforrás Tervezés, de általában vállalatirányítási rendszerként hívja mindenki.

Egy bizonyos cégméret, ügyfél vagy ügyszám felett, már nem látható át teljes bizonyossággal a cég működése. Továbbá, ha szakítani akarunk azzal a cégvezetői gyakorlattal, hogy megérzéseinkre hagyatkozva akarjuk irányítani, illetve a keletkező adatokból szeretnénk inkább pontos következtetéseket levonni, tendenciákat észrevenni, értékelni, munkatársak teljesítményét mérni, akkor szükségünk van vállalatirányítási eszközök bevezetésére.

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

Miben tud segíteni egy cégvezetőnek az ERP?

Egy ERP megoldással a cégvezető megszabadulhat a kellemetlenebb, rutinszerű feladatoktól, és jóval több időt tölthet azzal, amit csak ő tud megtenni. Ez pedig nem más, mint a hatékony cégvezetés.

A hatékonyság fokozásának legfontosabb eszköze lehet egy ERP megoldás. Akár kereskedünk, akár szolgáltatunk vagy gyártunk, ha tudjuk fokozni a hatékonyságot, rengeteg időt és költséget tudunk megtakarítani. Ha egy cég folyamatai automatizáltak, akkor sokkal kevesebb a hiba, a fennakadás, és az üzletvesztés lehetősége is alacsonyabb.

Hogyan épül fel egy ERP és miben segít a szervezetfejlesztés?

Ha a szervezetfejlesztés témakörében egy pontosan megfogható részt akarunk kiemelni, akkor az lehet egy munkakör. Amit, ha fejlesztünk és a munkaköröket egymás után kialakítjuk, akkor létrejön belőle az a szervezeti felépítés, ami utána képes biztosítani a működést.

Ahhoz, hogy egy munkakör jól legyen kialakítva, először is szükség van üzleti modellre, célokra és a megvalósításához szükséges erőforrásra. Ezek meghatározzák, hogy milyen folyamatok szükségesek a működéshez és fejlesztéshez.

A folyamatokból meg tudjuk mondani, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, és ezeket hogyan célszerű csoportosítani. Ezekből már meg lehet mondani, mik azok a funkciók, amiknek működniük kell egy cégen belül, tehát például vevőszerzéssel, kiszolgálással, gyártással és pénzügyekkel kapcsolatban. Ha megvannak a funkciók, kialakíthatók belőle, azok a felelősségi körök, amik a munkaköröket alkotják.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Vállalkozó legyek vagy fogjak cégalapításba?

Ha egy munkakört így összerakunk, akkor ebből már létrejöhet az egész szervezet kialakítása. Tehát ez is egyfajta szervezetfejlesztési megközelítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük