Mennyit érdemes alkudni egy használt számítógép árából?

használt számítógép

A közösségi felületeken, illetve különböző hirdetési oldalakon igen parázs viták szoktak kialakulni ha használt számítógép a téma. Sajnos nagyon gyakori, hogy ezek a viták a kelleténél szubjektívebb nézetek összeütközéséből fakadnak és abszolút nem tartalmaznak releváns információt, ezért a következő cikkben néhány tippet adunk ahhoz, hogy vásárlás előtt esetlegesen jobb árat tudjunk kialkudni. Fontos: a cikkben csak asztali számítógépekről van szó!

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

Olcsó tápegységgel szerelt gépek

Sajnos nagyon gyakori, hogy a felhasználók egy számítógép összeállításakor a tápegységen spórolnak, ami bizonyos teljesítmény felett rendkívül súlyos felelőtlenségről és hozzá nem értésről tanúskodik. A tápegység látja el megfelelő feszültséggel és áramerősséggel a belső komponenseket, amelyeknek rendkívül stabil szinten kell maradniuk, ráadásul a nagyobb feszültségű hálózat egyes meghibásodásaitól is védi a gép alkatrészeit.

Hiába a névleges teljesítmény, az olcsó tápegységek nem kimondottan jó hatásfokú konstrukciójuk és rossz minőségű alkatrészeik miatt komoly veszélyt jelenthetnek a számítógépre nézve.

Persze ennek az éremnek is két oldala van!

Néhány sokat szidott olcsó márka tápegységei – mint például a Codegen vagy a népszerű Akyga – hosszabb ideig is képesek üzemeltetni egy kisebb fogyasztású számítógépet. Ezeknél általában áramingadozás, villámcsapás, illetve a takarítás felelőtlen elhanyagolása szokta a tápegység és gyakran a gép végét okozni, viszont még normális működés mellett is érdemes őket biztonsági okból lecserélni. Ez nem vonatkozik minden márkára, az M-Tech nevet például érdemes kerülni. Amennyiben viszont nagyobb fogyasztású gépet néztünk ki és a tápegység márkája a párezer forintos kategóriába esik, azonnal álljunk el a vásárlástól!használt számítógép tápegység

Bontható a gép?

Valójában ezzel a ponttal kellett volna kezdenem, de a tápegységgel kapcsolatos hibába túl sokan esnek bele, így az kapta az elsőbbséget. A kérdés létjogosultsága egyértelműnek tűnik, ha alkatrészre van szükségünk, azonban előfordulhat, hogy egy adott konfigurációból nincs szükségünk valamire. Nyilván ez a kéznél lévő komponensektől függ és személyes dolog, viszont a legtöbb esetben egy átlagos felhasználónak egy alkatrészre nincs szüksége: a videokártyára. Az elmúlt néhány évben szinte csak olyan processzorok jelentek meg, amelyek önmagukban tartalmazzák a videovezérlőt is, így igazából csak olyan alaplapra van szükségünk, amelyen van megfelelő csatlakozó (amely gyakorlatilag mindegyiken megtalálható).

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Legjobb olcsó okostelefon 2021

 

Ha találunk egy használt számítógép, amely megfelel minden szempontból és nem öregebb néhány évesnél, akkor érdeklődjünk, hogy milyen integrált videovezérlővel rendelkezik. Számos oldal létezik, amely részletezi azok teljesítményét és ha az is bőven elegendő számunkra, akkor miután megbizonyosodtunk, hogy a videokártya nélkül is működőképes a gép, próbáljuk meg azt kialkudni az árából. Kisebb lesz ugyan a grafikus teljesítmény, de nyerhetünk árban és később a fogyasztás terén is.

 

Por és egyéb nyalánkságok

Velociraptor-karomra emlékeztető nyomok esetén természetes módon általában szkeptikussá válik az átlagember, de néhány hétköznapi használatból eredő karc a gépházon még nem jelenti a világvégét. Viszont amennyiben olyan géppel találkozunk, amelyben vastag porréteg védi az alkatrészeket a megfelelő szellőzéstől, vagy egyéb hőproblémákat okozó szennyeződéssel találkozunk, érdemes meggondolnunk a vásárlást. Nagyobb teljesítmény esetén a megbízhatóság kérdésessé válik, ráadásul bizonyos komponenseken a hűtőcsere sem olcsó vagy egyszerű mulatság (videokártyák vagy egyedi méretezésű ventilátorok esetén).

használt számítógép hdd, kábelek

Operációs rendszer

Ha egy számítógép előtelepített operációs rendszerrel rendelkezik, az jó dolog. Ez általában némi felárat jelent, viszont ha nem legális telepítésből származik a rendszer, akkor nem szabad figyelembe venni az árképzésnél. Érdemes rákérdezni.

 

Személyes okokból túlárazott gépek

Időnként előfordul, hogy egy eladó nem rossz szándékból, hanem mély hozzáértés hiányában, személyes kötődés miatt túláraz egy számítógépet. Ha racionális személynek tűnik, akkor bizonyos keretek között maradva meggyőzhetjük az ár csökkentéséről. Pofátlannak, nyerészkedőnek nem érdemes lenni, mert ilyen esetekben nagyon gyorsan kivívhatjuk az eladó haragját.

 

Bolti árhoz mért használt számítógép

Bizonyos esetekben a bolti használt számítógépek áraihoz méri a gépet az eladó, viszont ez nem biztos, hogy jó módszer, lévén a hivatalos kereskedő általában több hónapnyi garanciát biztosít az eladott termékekre. Óvatosan jelezve meggyőzhetjük az eladót az igazunkról.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Mi az a WordPress Version Control? Mire használjuk?

 

A teljesítményhez képest mért magas fogyasztás

Időnként látni régebbi típusú komponensekből összeállított számítógépeket, amelyek viszont prémiumkategóriás alkatrészeik miatt nem maradnak el a korszerű eszközöktől. Igen ám, de a fogyasztás kérdése egyáltalán nem mellékes! Hiába a két processzor és tizenhat szál, ha közben energiahiány lép fel a Kárpát-medencében, így érdemes aszerint megállapítani az ajánlott árat, hogy milyen villanyszámlával kell szembesülnünk a következő hónapban.

Használt számítógép alkatrészek

A használt alkatrészek beszerzése sok esetben olcsó megoldást nyújt azoknak, akik valamennyire értenek az asztali gépek lelkéhez, ez azonban a nehezebbik út, ami komoly körültekintést igényel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük