Utazási tippek, amikkel spórolhatsz

utazási tippek a spóroláshoz

Ebben a cikkünkben olyan egyszerű utazási tippek és trükkök szerepelnek, amelyekkel spórolhatsz utazás előtt, vagy éppen közben. Ha neked is problémát okoz a költségvetés beosztása, akkor reméljük, hasznosnak fogod találni a felsorolt ötleteket.

Külön megtakarítási számla az utazáshoz

Az utazási tippek közül az első rögtön az anyagiakkal foglalkozik.

Személy szerint kimondottan impulzív vásárló vagyok, ezért hajlamos vagyok a kelleténél több apróságra költeni. Ez persze azt jelenti, hogy a spórolás sem az erősségem.

Ha ez neked sem annyira egyszerű, akkor a jó öreg malacperselyes megoldás helyett a netbankodat is használhatod. Bizonyos netbank felületeken egyszerűen létrehozhatsz egy elkülönített megtakarítási számlát, ahová ütemezetten menthetsz el bizonyos összegeket.

Mivel ezt elkülönítve kezeli a rendszer, sokat tud segíteni a spórolásnál.

Plusz bevételed van?

Ha a munkád mellett van valamilyen pluszbevételed, egyből tedd az utazási alapodba!

Köss utazási biztosítást!

Az utazási tippek közül talán ez a legfontosabb.

Minél több dolgot térít az utazási biztosítás, annál jobb.

Gondolj az egészségedre!

Kérj kölcsön ruhákat!

Az utazás kapcsán súlyos költséget jelenthet a megfelelő ruhadarabok beszerzése. Vásárlás előtt azonban gondolj arra, hogy vajon fogod ezeket a darabokat használni még életedben?

A legegyszerűbb az, ha ismerősi körödben végzel egy kis kutatást, hátha valakinek ott lapul a szekrényében, garázsában vagy pincéjében az, amit éppen keresel.

poggyász

Kérj kölcsön poggyászt!

A ruhákhoz hasonlóan a poggyász is olyasmi, ami vásárlás után csak áll otthon kihasználatlanul.

Egy jó minőségű bőrönd drága lehet, ezért szintén érdemes körbekérdezősködnöd.

Tartalék ruha a kézipoggyászban

Sajnos előfordulhat, hogy eltűnik a létfontosságú a csomagod.

Ha szeretnéd kibiztosítani magad vész esetére, tarts egy tartalék szerelést a repülő utasterébe felvihető kézipoggyászodban.

Csomagolj keveset!

Következő utazási tippünk dettó ellentmond az előzőnek.

Az utazásnak érdemes viszonylag kisebb csomaggal nekivágni. Ha szeretnéd egy kicsit csökkenteni a vitt ruhák mennyiségét, érdemes olyan szállást keresned, ahol van mosási, tisztítási lehetőség, vagy legalább a közelben van egy korrekt árú mosoda.

Ehhez nem kell feltétlenül hosszas kutatást végezned, mosodát például a Google Térkép segítségével is gyorsan találhatsz a foglalt szállásod közelében.

A poggyász témával az üzleti út kapcsán íródott cikkünkben is foglalkoztunk.

utazás

Utazás az utazás alatt

  1. Autóbérlés helyett gyakran jobban jársz a tömegközlekedéssel. Utazás előtt érdemes megnézned, hogy az adott városban vagy országban van e valamilyen előre kiváltható kedvezményes forma!
  2. Egyre több nagyvárosban bérelhetsz olcsón kerékpárt. Egy kis mozgás sosem árt, ráadásul sokkal mozgékonyabb vagy, mint bérelt autóval. A parkolási költségekről se feledkezz meg!
  3. Ha jó alvó vagy és mondjuk nem vacakol a derekad, vagy a nyakad, az éjszakai utazás alatt tudsz egy kicsit aludni is.

A nagy konyhakérdés

Tök jó dolog kipróbálni a helyi ínyencségeket, viszont az éttermek eszméletlenül drágák lehetnek bizonyos helyeken.

Ha nem akarod erőltetni az éttermi étkezést, akkor az élelmiszeren rengeteget spórolhatsz. Válassz olyan szállást, ahol a vendégek által is használható konyha van, és vásárold meg a hozzávalókat egy helyi szupermarketben!

Bizonyos helyeken remek előre elkészített ételeket is vásárolhatsz, például Japánban.

Vannak olyan büfék, pékségek is, ahol zárás előtt olcsóbban árulják a megmaradt ételeket. A választék ugyan kisebb lehet, viszont legalább anyagilag jól jársz velük.

Pénzzel kapcsolatos utazási tippek

  1. Utazás előtt legalább kétszer ellenőrizd a helyi pénzváltóhelyek árfolyamait. Arra is figyelj, hogy bizonyos helyeken minden vállalkozás külön tarifával dolgozhat!
  2. Az egyik forráscikk említette, hogy a repülőtéri pénzkiadó automaták nem feltétlenül az utazók barátai a jutányos pénzváltás kapcsán.
  3. Érdeklődj csoportos kedvezményekről előzetesen!

Utazás munkával

A neten rengeteg olyan programot találhatsz, amelynek keretében munkavégzés vagy jótékonysági tevékenység keretében utazhatsz el valahová. Rengeteg diákoknak szánt lehetőség létezik!

Roaming

Ha jó mobilnetcsomagod van, a drága telefonhívásokat remekül tudod helyettesíteni.

Ingyenes vagy érdekes programok

Az utazási célpont naptárját érdemes megnézned, hiszen egy jó időszakban számos ingyenes, vagy egyedi programon vehetsz részt. Bükfürdő például programok terén is rengeteg élményt tartogat, nem csak standard üdülőközpontként funkcionál.

Egy-egy ünnep kapcsán részt vehetsz szabadtéri koncerteken, karneválokon, utcabálokon vagy akár vásárokon is.

Az ünnepek viszont nem csak ezért fontosak…

A helyi naptárral azért is fontos ismerkedni, mert a megváltozott közlekedési menetrend, illetve a korlátozott nyitvatartási idők szépen kilőhetik a terveidet.

Az egyes programok, múzeumok és szórakozóhelyek nyitvatartási idejét külön is hasznos ellenőrizned. Egy hirtelen becsúszott felújítás sem a legkellemesebb élmény.

sátor

Utazási tippek a szállás és szállásfoglalás kapcsán

  • Ha egy gyűjtőoldalon akadtál a szállásra, nézd meg, hogy el tudod e érni őket más formában! Lehetséges, hogy egy közvetlen tárgyalás során olcsóbb áron foglalhatsz, vagy akár csoportos kedvezményhez jutsz. Az általános szállásfoglaló oldalakon plusz jutalékot kell fizetnie az ilyen létesítményeknek, ezt közvetlenül elengedhetik.
  • Az úgynevezett hostelek, diákszállók és kollégiumok kellemes szállásnak bizonyulhatnak jutányos áron. Kényelmi téren talán elmaradnak egy luxusszállótól, ha viszont nem zavarnak a spártai, de funkciót ellátó körülmények sokat spórolhatsz rajtuk.
  • És végül: haverkodj össze a személyzettel! A recepción és a váróban található prospektusokon túl millió programot vagy érdekes helyet ismerhetnek.
  • A kemping sem rossz ötlet, ha van elég helyed a csomagok között a sátornak.

Szuvenír vásárlása

Ha szuvenírt vásárolsz, ne impulzusból tedd! Csinálj egy szép listát, fényképezz is, ha lehet, vesd össze az árakat és így tovább.

Egyrészt más boltokban olcsóbban megtalálhatod ugyanazt a terméket, vagy később találhatsz olyat, ami jobban tetszik.

Tudod, türelem, megfontoltság, kutakodás. Jó utazást kívánok!

Források: [cikk] [cikk] [kép] [kép] [kép] [kép]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük