Az egészség ára: gerinc, népbetegségek és gyógyulás

A hát- és derékfájással kapcsolatos problémák hazánkban népbetegségnek számítanak. A modern életmód és az állandó rohanás, a tájékoztatás hiánya és a nem megfelelő munkahelyi körülmények egyre több és több embernél okoznak mozgásszervi megbetegedéseket. A hátfájás és a lumbágó szinte mindannyiunk számára ismerős probléma, de egyre többek életét nehezítik meg a különböző helyeket érintő gerincsérvek is. Cikkünkben a gyakori betegségek mellett az endoszkópos gerincműtét kapcsán is szó esik, amely nagyban megkönnyítheti a gerincsérvvel küzdők életét.

Formovie Black Friday - Akár 800 EUR kedvezmény

Hátfájás

Statisztikák szerint a felnőtt lakosság megközelítőleg 90%-a szenved élete során legalább egyszer előforduló hátfájdalomtól. A fájdalmak hátterében a gerinc ún. degeneratív (kopásos) elváltozásai állnak, melyek érinthetik a gerincoszlop minden területét és alkotóelemét.

További információk a hátfájásról

Lumbágó

A lumbágó vagy derékzsába ágyéki (deréktáji) vagy keresztcsonttáji fájdalmat jelent. A civilizált életmódból adódó fokozott terhelés a gerincoszlop alkotóelemeinek fokozott degenerációjához vezet.

További információk a lumbágóról

Csigolya elcsúszás

A kopásos elváltozások kialakulása a gerinc alkotóelemeiben nem visszafordítható, így azok folyamatos és fokozott elhasználódása előbb-utóbb gerinc instabilitást eredményezhet.

További információk a csigolya elcsúszásról

„Text neck”

bármilyen elektromos készülék képes megterhelni a nyakat és közvetve az egész gerincoszlopot is. Ilyen esetekben  a használó túlzottan előre dől, nyaki és háti szakasza túl nagy szöget zárnak be, vállai előre esnek.

További információk a „Text neck”-ről

Porckorongsérvek

A porckorong a gerinc csigolyatestek között helyezkedik el. Egyrészt biztosítja a gerinc stabilitását a túlterhelésekkel szemben, másrészt viszont kellően rugalmas, így biztosítja a gerinc mozgásait.

További információk a porckorongsérvről

Bechterew-kór

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, gerinc- és keresztcsonti ízületei begyulladnak, majd a szalagokkal együtt elmeszesednek a betegség előrehaladtával. 

További információk a Bechterew-kórrol

Gerincműtét

A hagyományos műtéti technikák évtizedeken keresztül alapvető szerepet játszottak a gerinccsatorna szűkületek és a gerincsérv kezelésében.

További információk a gerincműtéttel kapcsolatban

Az endoszkópos gerincműtét előnyei

Számos előnyei vannak az endoszkópos gerincműtétnek a hagyományos gerincműtéttel szemben.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Hogyan tegyük hatékonnyá az angol nyelv tanulását?

További információk az endoszkópos gerincműtétről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük