Ilyen szempontok szerint érdemes tetőtéri ablakot választani

A tetőtéri ablakok immáron 150 éves története fontos szerepet tölt be a háztartásokban. Elterjedése legelőször az 1970-es években történt meg, majd a ’90-es évektől kezdve már saját tetőtéri ablakkal rendelkeztek a csehek és szlovákok, illetve köztük mi magyarok is. 1991-ben a technológia élharcosává a lengyel FAKRO nőtte ki magát, majd mellette a dán Velux, és a német Roto vált a tetőtéri ablakok főszereplőjévé egészen máig.

Viszont hogyan ne vesszünk el a bőség zavarában manapság? Összeszedtünk néhány szempontot, amik alapján könnyedebben választhatunk tetőtéri ablakot.

Formovie Black Friday - Akár 800 EUR kedvezmény

Tervezzünk költségvetést!

Általában ha nem végzünk pontos költségvetést, könnyebben átlépjük a saját pénzügyi korlátjainkat, amit mindenki szeretne elkerülni, nem igaz? Ahhoz, hogy minél kevesebb ilyen jellegű problémával kelljen szembe nézni, fontos, hogy felkészültek legyünk a házépítés költségeit illetően: nézelődjünk, válogassunk, tervezzünk

Ha a szempontokat végig vesszük, látni fogjuk az összes elvégzendő munkát, és ezzel együtt az elvégzendő lépéseket, így tudunk kalkulálni pénzügyi szempontból.

Találj remek szakembert!

Egy remek építési szakember mindent vállal, ami a projektet illeti, így az sem mindegy, hogy kire bízzuk a feladatot. Ahhoz, hogy minden szempontot számításba vegyünk, kérjünk ajánlatokat, referenciákat, különböző szakemberektől. Ez egy abszolút hatalmas segítség lesz, mint pénzügyi, mint kivitelezési szempontból.

Mennyire tervezel nagyobb felújításokat?

Természetesen, ha nem csak egy tetőtéri ablakkal szeretnéd kiegészíteni otthonod, hanem tervezel egyéb más felújítási munkálatot, igényelj építészeti tervet! Ebben az esetben érdemes csak építészeti szakembert megbíznia . Viszont, ha nem nagy projekt kivitelezéséről van szó, akkor elég egy jól képzett és megbízható építési vállalkozó, így nem lesz szükség építészetre, ezzel együtt pedig rengeteg pénzt megspórolsz.

Mi a helyzet az építési engedéllyel?

Általában az építési engedély mindig nagyobb volumenű lakásfelújításnál kerülhet szóban, ennek ellenére nem árt felkészültnek lenni, hiszen sokba kerülhet nekünk, ha valami nem stimmel éppen. Egyeztessünk mindent az önkormányzattal, így elkerülhetők a problémák, és legalább biztosra mehetünk!

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Újítsd fel fürdőszobádat tudatosan!

Van-e engedélyünk?

Minden építési előírás arra szolgál, hogy gördülékenyen és jogszerűen vágjunk bele felújítási terveinkbe. Szükség esetén előfordulhat az is, hogy kellhet még valamilyen jellegű engedély, ezzel kapcsolatban is a helyi hatóság segítséget nyújthat nekünk.

Mérjük fel az ingatlan szerkezetét!

Nem minden esetben lehet szükség arra, hogy falat bontsunk, vagy toldalékot építsünk. Viszont, hogy utánajárjunk, mennyire kell komolyabb szerkezeti munkát végezni, kérjünk pontos felmérést ezzel kapcsolatban is.

Az idő

Ami még fontos lehet, hogy tisztában legyünk az idővel. Általában egy Velux fénycsatorna egy nap alatt is betehető, hiszen fénytovábbító cső beszerelési ideje rövidült, ennek ellenére egyéb más nem meg határozott ütemterv, hosszabbíthatja a folyamatokat. Nézzünk utána a kiszállításnak, módosítsunk azon szükség esetén, és egyeztessünk szakembereinkkel.

A Velux fénycsatornáról

Lakásunk azon tereit, ahová a legkevesebb természetes fénnyel tudunk számolni, érdemes fénycsatornával kiegészíteni. Léteznek olyan helyiségek, hol elzártságuk miatt, nincs mód homlokzati nyílászáró beépítésére. Ilyen szokott lenni a gardrób, a közlekedők/folyosók a mellékhelyiség illetve akár a fürdőszoba. A fénycsatorna különlegessége, hogy képes eljuttatni a lakás ezen területeibe a természetes fényt a fénytovábbító cső segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük