Mobil klíma: a hordozható kényelem

légkondi

Úgy látszik, idén elmaradt a tavasz. Ilyenkor jön jól egy mobil klíma, hiszen megfizethető módon és könnyű használattal tudunk üdítőbb atmoszférát varázsolni a lakásba, irodába. De mi is az a mobil klíma? Mik az előnyei? Van hátránya? Ha egy képzeletbeli tornasorba állítanánk a különböző klímaberendezéseket az effektivitásuk alapján, akkor a mobilklíma valahol a hétköznapi ventillátorok…

Ha egy képzeletbeli tornasorba állítanánk a különböző klímaberendezéseket az effektivitásuk alapján, akkor a mobilklíma valahol a hétköznapi ventillátorok és az ablakra szerelhető klímák után, valószínűleg az egyszerűbb oldalfali split légkondik előtt szerepelne. A mobil klíma általában egy nem egészen egy méter magas eszköz, ami általában egy kerekekre szerelt, könnyen mozgatható központi egységből és egy csőből áll. Léteznek úgynevezett mobil split klímák is, ezek két részből állnak: a központi egységhez egy csövön keresztül csatlakozik a kültéri egység is, ami a kompresszort rejti magában. A második megoldás hátránya, hogy némileg nehezebben hordozható, de legalább csendesebb, mint a kompaktabb változat.

A mobil klímát elsősorban kisebb helyek, szobák, irodák, termek, garázsok és műhelyek alkalmankénti hűtésére (van fűtésére) szokás alkalmazni. Állandó klimatizálásra érdemes inkább valamilyen komolyabb rendszerbe befektetni, például egy oldalfali mono- vagy multisplit klímaberendezésbe, ami sokkal jobb hatásfokú működést biztosít. Természetesen, ha a rögzített helyű split klíma nem opció, egy könnyen hordozható és pillanatok alatt működésre bírható mobil klíma is kiváló választás lehet.

A mobil klímák gyakran nem csupán hűtésre és fűtésre alkalmasak, hanem rendelkeznek extra funkciókkal. Időzítés, speciális szűrőberendezések, párátlanítás… rengeteg választási lehetőségünk van. A kiválasztásnál fontos ügyelnünk arra, hogy mindig a légtér méretének megfelelő teljesítményű mobil klímát vásároljunk olyan helyről és olyan márkával, amely később megfelelő szervízelés és garanciális szolgáltatást nyújt a jövőben.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a komoly klímaberendezésekhez hasonlóan a mobil klímákat is kötelező évente kitakarítani, szűrőiket megtisztítani! Karbantartás nélkül a készülékben baktériumok, penész telepedhet meg, ami egészségünkre nézve veszélyes lehet.

A mobil klímák tehát könnyen mozgatható, megfizethető eszközök, amelyek kisebb terek alkalmankénti légkondicionálására szolgálnak. Tudni kell azonban hogy a mobilklímák nem minden esetben bizonyulnak a legjobb döntésnek. Egy jól kiválasztott típus azonban sokáig kiszolgálhat minket a megfelelő karbantartás mellett.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Fűtés klímával - Mennyibe kerül a klíma?

boldog kutyus

A képek forrás: [link] és [link].

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük