Házépítés költségei, avagy hogyan kivitelezhető a házépítés 2022-ben

A házépítés költségei

A házépítés költségei jelentős terhet rónak a saját házra vágyókra. Beszélnünk kell hát az árakról, hiszen a legnagyobb vagyonértékünké lesz most a főszerep. Nem mindegy, hogy mibe is fektetünk milliókat, és ha már az anyagiak szóba kerültek, meg is vizsgáljuk napjaink költség rátáját példaként egy családi háznál.

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

Nehézségek a szakemberek kiválasztásában és az építőiparban

Általánosságban is elmondható manapság, hogy nagyon kevesen választják az építőipart, mint szakterületet. Ez több probléma forrása is lehet, hiszen nem csak az a gond hogy nehéz munkaerőt találni, de az is, hogy a munkaerő szakképzettségi aránya is alacsonyabb. Rengeteg munkás élhet vissza az építőipari szakképzettség hiány miatt, ezáltal ezen lehet talán a legkevesebbet spórolni.

Mitől függhet egy családi ház ára?

Lépésenként haladva, teljesen az alapoktól, fontos az építési telek tájolása, annak sajátosságai és lehetőségei. Ezekből kiindulva készül egy talajvizsgálat, mely megmutatja, hogy milyen további költségekre lehet számítani. Mindezek után a terveken és alaprajzokon a hangsúly, a legfontosabbak itt a villamos, víz és gépészeti tervek.

Ezek mellett fontos meghatározni a hőszigetelés módját is, mert talán az egyik legmagasabb összegek itt kúszhatnak el, ha figyelmen kívül hagyjuk a részletek. 

Továbbá nagyon lényeges a kerítés, hogy rendelkezik-e vele a telek, illetve, hogy van-e behajtási engedély kötelezettség. Mindezek mellett nem kihagyható az sem, hogy ki a kivitelező, hiszen ez is nagyobb hatást gyakorolhat a végösszegre. 

Napról napra változnak a kivitelezési költségek

Magas fokú ingadozás volt megfigyelhető az elmúlt években, ami a házépítés kivitelezési díját illeti. Tavalyi évben megközelítőleg 9%-os áremelést becsültek fel az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Ennek oka talán az lehetett, hogy meglehetősen sokan kihasználták az 5 %-os ÁFA kedvezményt. Megnőtt az igény a tervezők, lakberendezők és kivitelezők mellett a hozzáértő munkások iránt is. Viszont ez a hiány még sokáig fennállhat, ha környékünkön nem lesz több villanyszerelő, festő, kőműves, vagy éppen burkoló.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Ezért erős a német gazdaság

Ahhoz, hogy kulcsrakész házépítés kivitelezhető legyen, pontosan meg kell határozni a külső és belső kialakításokat, díszítőelemeket, melyek további költségekbe ütköznek. Fontos az alapos kutatómunka, hiszen a nagy számok ellenére, mégiscsak a saját tervezésű otthon az, amit igazán sajátunknak érezhetünk.

Az építőanyagok iránti igény is magasabb

Az építőanyagok árának növekedése mondhatni drasztikus. Emellett az engedélyek kiváltása, a szállítási költségek, a munkagépek használati díjai is 10 %-os növekedéssel vehetők igénybe, mindezek által is növekednek a házépítés költségei is.

A munkások napibére meghaladhatja már a nettó 20-25 ezer forintot is, ezen felül egyéb más költségekbe is belebonyolódhatunk, mint utazás, biztosítás, adók, stb..

Az építőanyagok árai rövidesen stabilizálódhatnak, viszont érdemes elgondolkozni a kulcsrakész házépítés helyett alternatív megoldásként ház vásárlását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük