Olcsó sminkek? Nem érik meg a kockázatot, hidd el

a olcsó sminkek használata veszélyekkel járhat

Tegyük fel, hogy sminkeket és szépségápolási termékeket keresel, de korlátozott keret áll rendelkezésedre. A neten milliónyi oldalt és webáruházat találhatsz, ahol látszólag legitim, jó minőségű és legfőképpen olcsó sminkek várják a gyanútlan látogatókat, amelyek pont a problémádat akarják kihasználni. Következő cikkünkben elmondjuk, hogy az ellenőrizetlen forrásból származó, gyakran gyanúsan olcsó sminkek milyen veszélyeket rejthetnek magukban. Cikkünk célja természetesen nem az, hogy csak drága cuccok vásárlására vagy szolgáltatások igénybevételére búzdítson, hanem az, hogy segítsen a tudatos vásárlásban.

A legfontosabb védvonal, az INCI

A különböző szépségápolással kapcsolatos termékek összetevőinek listáját egy nyíltan hozzáférhető, INCI néven emlegetett listán sorolják fel. A lista teljes neve International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz kozmetikai alapanyagok nemzetközi nevezékrendszere.

A gyártóknak kötelessége minden alapanyag INCI-ben szereplő nevét felsorolni a termékeik csomagolásán felhasznált mennyiség szerinti csökkenő listában.

Egy alapanyag INCI neve eltérhet a kémiai vagy hétköznapi nevétől, ezért érdemes jobban utánajárni a dolgoknak. A lista eredetileg az USÁ-ból származik, de elérhető az EU hivatalos felületén is.

Olcsó sminkek és bőrproblémák

A nem megfelelő termékek két fő problémát okozhatnak. Az első az, hogy eltömítik a pórusokat, amelyeken keresztül bőrödre kerül a faggyú, ez pedig gyulladáshoz vezethet.

A második gond a felhasznált problémás vagy mérgező alapanyagok, illetve a fel nem tüntetett hozzátevők okozta allergiás reakció.

Pattanások, aknék, mitesszerek… Ráadásul a bőrszövetek mélyebb károsodása maradandó esztétikai problémákat és idő előtti öregedést, elszíneződést okozhat. [forrás]

A hajad sem ússza meg

A festékekben és ápolószerekben használt rossz alapanyagok miatt kifakulhat és meggyengengülhet a hajad, egyenetlenné válhat a színe, vagy hullani kezdhet.

A mesterséges eredetű póthaj is súlyos gondokat okozhat, hiszen ha spórolsz az alapanyagon vagy a felhelyezésén, súlyosan megsérülhetnek a hajszálaid. Csak természetes eredetű hajat vásárolj, még ha drága is, a hajhosszabbítást pedig bízd szakemberre!

Az olcsó sminkek súlyos megbetegedéseket okozhatnak

Légzőszervi problémák, látásromlás, rák: ez csak néhány durva példa, hogy egy ellenőrizetlen helyről származó termék mit okozhat. Egy-egy jó sminkféle vagy szépségápolási termék rengeteg teszten és alapos hitelesítési folyamaton megy keresztül, hogy piacra kerülhessen. Ezernyi munkaórát töltenek el a szakértők a laborokban, hogy az általad használt cuccok biztosan ne okozzanak kárt a szervezetedben.

A hamisított olcsó sminkek esetében viszont az átverésből származó haszon a lényeg. Kamu csomagolás, hasonló szín és illat, aztán mehet is! Kis kutakodással legitim forrásból is megtalálhatod a legjobb ár/érték arányú készítményeket, de akár vadászhatsz akciókra, raktárürítésekre is, csak kerüld el a hamisítványokat!

Konklúzió

Nehéz pontosan meghatározni, hogy miről tudsz felismerni egy hamisítványt. Egy kamu webáruház vagy eladó általában irreálisan nyomott árakon árulja a termékeket, vagy mondjuk valós termékképek nélkül.

És ha már a kezedben van: valami nem stimmel a csomagoláson? Rossz a betűtípus, a színek, vagy a helyesírás? Az is lehet, hogy egyszerűen csak gyanúsan sérültnek tűnik a doboz…

Az INCI lista már sokat elárulhat arról, hogy egy termék mit tartalmaz. Ha nem vagy biztos magadban, érdeklődj az eladó felületén és nézz utána mindennek az előbb említett felületen is.

Vannak jó olcsó sminkek, de még több a hamisítvány, egészségre káros vacak. Légy óvatos és meggondolt!

olcsó sminkek problémák

[kép] [kép] [kép] [kép] [kép]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük