Érdekességek a múltból, a családi ház, otthon témájáról

TT 133 típusú Gebert családi ház

A családi ház mindig is egyet jelentett az otthonnal hazánkban. Az Arcanum adatbázisát böngészve azonban több érdekes szempont is szembe jött velünk, és ezek alapján egyértelműen kimondhatjuk, hogy az alapvélekedés a mai napig nagyjából ugyanaz.

Egy új családi ház építése nem egyik napról a másikra születik meg. Igényünket a családi otthonra bebfolyásolja a kultúránk a történelmünk, amelybe most egy kis betekintést próbálunk mutatni.

Kincses Kalendáriom 1932

Az 1932-ben érvényben lévő statárium,. gazdasági világválság, és sok kisebb esemény is nehezítette az életet, nem csak Magyarországon, de világszerte. Ebben az időszakban talán a szokottnál is fontosabb volt az otthon gondolata. A következőt olvashatjuk:

Ebben a gyötrődő, idegtépő küzdelemben, a kenyér utáni harc lázában, az egyetlen biztos pont: az óhajtott boldog oázis, a család, illetve a családi otthon. Érthető, hogy a családi otthon, a család saját tu­lajdonában levő családi ház utáni vágy, még eddig nem tapasztalt méreteket öl­tött.

Hogy a politika milyen kapcsolatban áll a családi házak építésével kapcsolatban abban némi párhuzam is megfigyelhető napjainkban:

A családi házak építésének megvalósu­lását hathatósan segíti elő maga a kor­mányzat is. Eltekintve attól, hogy a nagy­mérvű építkezések a földbirtok értékének állandó csökkenése következtében a nem­zeti vagyon szaporodásának jelenleg egye­düli tényezői, a családi házak létesítése még más nagy nemzeti célokat is szolgál.

Élet és tudomány kalendárioma, 1963

Építsünk gyorsabban és olcsóbban családi házat

Hazánkban — 16 éven belül —egy millió lakás építését tervezzük.Ebből előreláthatóan 400 ezer magán­erőből készül, s közöttük sok családiházban. E kis házak építőit kívánjukhozzásegíteni ahhoz, hogy gyorsabban,olcsóbban, kevesebb munkával jut­hassanak új otthonukhoz.

Az írás egyébként kitér az építési költségekre az aktuális gazdsáig körülmények között is.

Ki az úr a háznál?

Ha már párhuzamokról beszélünk, érdemes kiemelni a következő részlete is, ami nem kifejezetten a családi házat, hanem úgy általában a világ változását tárgyalja:

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Új autó vásárlás, ahogy egy tapasztalt kereskedő látja.

Miközben a világ változik körü­löttünk: televíziók antennái sorakoz­nak a házak tetején, új városok kelet­keznek szinte gombamódra, a levegőtlökhajtásos repülőgépek hasítják,szputnyikok keringenek bolygónk kö­rül — bennünk, velünk Í3 sok mindentörténik. Megváltozik életünk és sok­szor anélkül, hogy észrevennők, mi ma­gunk is aránylag rövid évek alatterősen megváltozunk. Megváltozikgondolkodásunk, életfelfogásunk, sőtcsaládi életünkben is nyomokat hagyaz idő, a történelem.

Magyar építőipar 1979

A kiadványban az előregyrátott házakról esik szó, jó néhány ilyen tervet mutat be az újság, ezzel is bizonyítva hogy új idők indultak, a valódi sorozatgyártás immár véglegesen beindul.

A következő épülettípusok leírásaival talákozhatunk az 1979-es szakmai újságban.

ElnevezésÖsszlakóterületRövid leírás
Rendit140,21 m2,,Rendit” 180. típusú előregyártott ház. Ennek a háznak a terasza jól vé­dett.A térbeli felosztásnál és a felsze­relésnél az egyéni kívánságok is figye­lembe vehetők.
Wuppertal-típusú előregyártott Hanse-ház127,5 m2A Hanse-háznál a terasz csaknem teljesen fedett. így védett tartóz­kodási hely esős idő vagy nagy hő­ség idején.
Zenit 140. típusú Libella-ház123,37 m2A 7 m széles loggia, vagy 4,5 m széles erkély pluszköltséggel jár. Alapkivitel esetén a fürdőszoba csem- pézett, de felárral fa- vagy márvány­burkolattal is szállítják.
120.4 típusú Strüber-ház121 m2Tetszés szerinti alaprajz kialakí­tása lehetséges ennél az előregyár­tott háznál. A konyha, étkező- és lakószoba az egyik oldalon a fürdő-, háló- és gyer­mekszoba a másik oldalon szigorúan el van választva egymástól. Közöttük helyezkedik el a nagy előszoba, garderobe-fülkével és vendég WC- vel.
TT 133 típusú Gebert-ház118,14 m2Ha hegyoldalban épül, a pinceszint is lakható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük