Legjobb olcsó okostelefon 2021

olcsó okostelefon

Keresgéltünk egy kicsit azzal kapcsolatban, hogy milyen minőségibb olcsó okostelefon típusok vannak a hazai piacon 2021-ben. Ezért drágábbak az okostelefonok A régi szép időkben sokkal egyértelműbb volt, hogy miért olcsóbb vagy drágább egy-egy mobiltelefon típus – ma már viszont a minőségi alapot elérő készülékek között ránézésre kevesebb a különbség. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy…

Ezért drágábbak az okostelefonok

A régi szép időkben sokkal egyértelműbb volt, hogy miért olcsóbb vagy drágább egy-egy mobiltelefon típus – ma már viszont a minőségi alapot elérő készülékek között ránézésre kevesebb a különbség. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy ha valaki olcsó okostelefon típust keres és minőségi készüléket akar vásárolni, akkor a cikk készülte idején, 2021. októberében már legalább egy százezer forint körüli árra kell felkészülnie.

Az egyik árképző tényező természetesen továbbra is a memória / processzor / grafikus vezérlő / akkumulátor kombináció. Általánosságban itt továbbra is a “minél nagyobb, annál jobb” kijelentés igaz: a 6 gigabájtos memória általános (kell is), ahogy a nyolcmagos processzor is. A tárhely is fontos kérdés, hiszen az egyre javuló minőségű kamerákkal lőtt fotóink és videóink szép nagy helyet tudnak foglalni. A nagy teljesítményű komponensekhez viszont természetesen elég vastag akkumulátorra is van szükség – a használati idő rövidsége pedig bizony manapság is probléma tud lenni még a drágább modelleknél. A nagy kapacitású akkumulátor persze növeli a fizikai méretet is, így a gyártóknak ügyesen kell kompromisszumokat hoznia. Felmerül a gyorstöltés funkció megléte is.

További tényező a kijelzőméret, a felbontás és a maga a minőség is. A 6” feletti képernyőméret általános a piacon, ahogy az FHD feletti felbontás is. A méret és az ár között azonban nincs egyenes arányosság, hiszen ha valaki praktikus okokból neadjisten kisebb, 5” körüli (de még mindig jó minőségű) kijelzős készüléket keres, akkor valószínűleg jó mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia.

Végül, de nem utolsósorban fontos tényezőnek számít a kamerák által produkált képminőség is. A hazai piacon kapható Xiaomi telefonok esetében például már az olcsóbb készülékeknél is elérhető a 64 megapixeles hátlapi kamera, a határ pedig lassan a csillagos ég.

Az olcsó okostelefon ajánlólisták gyakori szereplője: a Xiaomi Redmi Note 10

Egy gyors Google keresést követően az elérhetőbb árú okostelefonok listáin visszatérő márkaként a Samsungot, Xiaomit, a Motorolát találtam, illetve piactól függően az iPhone SE 2020-at. A hazai ismertetők egyik gyakori szereplő a Xiaomi Redmi Note 10 volt, amely felbukkant a notebook.hu és az alza.hu listáján is, illetve pozitívan dolgok hangzottak el róla az AnonimInc. videójában, illetve a mobilarena.hu és 24.hu tesztjeiben is.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  A klímaberendezések buktatói

A cikk megjelenésekor a készülék alapváltozata, amely 4 giga rammal és 64 giga tárhellyel bír, már 80 ezer forintos áron is elérhető. Ugyanakkor a készüléknek létezik 6 giga memóriával szerelt, drágább verziója is, amely esetében viszont csak 128 gigás tárhelyet kaphatunk. 

Röviden összefoglalva a teszteket:

 • korrekt felhasználói élmény általános célú használathoz,
 • elfogadható minőségű kamerarendszer az olcsó okostelefon árkategóriában, ám kompromisszumos a magasabb szintre vágyóknak,
 • megfelelő felszereltség,
 • jó kijelző a kategóriában,
 • szép kapacitású akkumulátor decens használati idővel, és még a készülék sem hízott túl nagyra miatta,
 • Android 11-et futtat (MIUI 12 rendszerrel),
 • kőkemény gaminghez már nem lesz elég a hardver, és a 64 giga is gyorsan megtelhet.

Az AnonimInc. videója egy kicsit továbbmegy és összehasonlítja a készüléket a 2020-as iPhone SE-vel is. Hasznos.

Specifikáció:

 • memória / tárhely #1 verzió: 4 giga / 64 giga; #2 verzió: 4 giga / 128 giga; #3 verzió: 6 giga / 128 giga,
 • OS: Android 11 – MIUI 12,
 • kijelzőméret: 6,5”, felbontás: 2400×1800, 
 • CPU: MediaTek Dimensity 700, 8×2.2 GHz,
 • akkumulátor: 5000 mAh,
 • fő kamera: 48 mpx, előlapi kamera: 8 mpx,
 • a készülékből létezik 5G képes változat is,
 • (felemás hangerejű) sztereó hangszórók,
 • súly: 190g.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük