A klímaberendezések buktatói

klímaberendezések

Emlékszel e még arra, hogy idén melyik nap volt az a bizonyos tavaszi? Nem? Én sem. A macskák sem, akik már legalább másfél órája nem mozdultak meg a tikkasztó meleg miatt. Ilyen időben hasznos igénybe venni egy kis technikai segítséget ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb hőmérsékletűvé tegyük a lakást, ennek viszont számos buktatója van.

Pocsék minőségű, noname klímaberendezések

Az elsőd és legkeményebb hiba a klímavásárlás során, ha beleugrasz egy jól hangzó akcióba anélkül, hogy utánanéztél volna a terméknek, illetve az általános szabályoknak. Márka – gyártás helye – garancia: ezt a szentháromságot kell figyelned.

Márka

Az lehet, hogy a fehérdobozos, ismeretlen márkájú klíma tök jó áron fut a “boltban”, viszont szinte biztos, hogy egy szakmai körökben ajánlott branddel szemben hiányosságai lesznek. Egy jó márkához biztosítva van a kiépített forgalmazói háttér, azaz a készülékekhez találsz majd szakembert és/vagy szervízt, illetve beszerezhetőek hozzájuk a javításhoz szükséges pótalkatrészek is.

Gyártási ország

Japán és Kína: a legnépszerűbb klímaberedezések ebből a két országból származnak (vagy legalábbis a márkájuk innen ered). A Japán brandek közül hazánkban talán a Daikin a legelterjedtebb, mivel közép- és felsőkategóriás termékeik legendás megbízhatóságúak. A kínai Midea vagy a Gree is jól fogy, ők ár/érték arányban remekelnek, ráadásul stabil forgalmazói háttért biztosítanak a vevőiknek.

Garancia

Ne csak vásárlásban gondolkodj, hanem a fenntartásban is! Mi történik, ha idő előtt elromlik a berendezés? A nem megfelelő garanciával vásárolt eszközök javíttatása hatalmas összegeket emészthet fel, úgyhogy érdemes inkább többet költeni a biztos háttér miatt.

Egy gyengébb márka esetén akár az is előfordulhat, hogy a klímaberendezéshez pótalkatrészt sem lehet kapni!

Beszerelési tanúsítvány

A klímaberendezések keringető rendszerében egy úgynevezett hűtőközeg nevű anyag található meg, amelyre súlyos környezetvédelmi tilalmak vonatkoznak. Ennek az a következménye, hogy egy légkondit csak és kizárólag megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező szerelő telepíthet.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Hogyan kommunikálnak az okoseszközök?

Ha az általad megbízott “szakember” nem rendelkezik ilyesmivel, akkor akár az is előfordulhat, hogy a klíma eladója visszautasítja a vásárlásodat… vagy akár súlyos büntetés is kilátásba kerülhet.

Engedélyeztetés hiánya

Manapság a legnépszerűbb légkondiknak a split klímaberendezések számítanak. Ezek egy vagy több, beltéri és egy kültéri egységgel rendelkeznek, amelyet csövek kötnek össze.

A külső egység eléggé észrevehető méretű, ráadásul van egy hangja is, ami miatt mondjuk egy műemlékvédelem alatt álló épület homlokzatán viszonylag rosszul fest. Ha társasházban laksz, vagy védett épületben, akkor mindenféleképpen egyeztetned kell a lakóközösséggel és a megbízott képviselővel, hogy beszereltethető e a készülék, vagy hogy hová lehet elhelyezni a kültéri egységét.

Túl későn

Amikor a napon gyorsabban sül meg az ebéd, mint a konyhában, akkor már biztos elkéstél a klímaberendezés vásárlásával.

A szerelők késő tavasztól kora őszig le vannak terhelve, hiszen ez a főszezon: ilyenkor elképzelhető, hogy rengeteget kell várnod, ráadásul a legtöbb cég standard listaáron dolgozik. A téli vagy az átmeneti időszakokban jobban jársz, hiszen a szerelőknek sokkal több szabad kapacitása van, úgyhogy még akár kedvezményhez is juthatsz, ha szerencséd van.

Elhanyagolt karbantartás

Ha meg is van a beszerzés és a beszereltetés, akkor is hátra van még egy hatalmas hiba: az éves karbantartás hiánya. Ugye mondtam, hogy gondolkozz a fenntartásban is?

Ha a klímaberendezésedet nem takaríttatod ki évente legalább egyszer egy szerelővel, akkor először büdös lesz a beltéri egységen megtelepedő baktériumok és a penész miatt, hamarosan pedig egészségre káros is (nagyon káros).

A karbantartást a szezon előtt, virágzási időszak után érdemes megejteni, ez általában vegyszeres tisztításból és szűrőtakarításból/cseréből áll.

Végszó

A légkondiknak rengeteg előnye van: kellemesebbé tehetik az életedet, jobban tudsz tőlük koncentrálni, de akár az egészségi állapotod miatt is szükség lehet rájuk. Sőt, akár fűteni is tudsz velük! Viszont nagyon fontos, hogy csak megbízható és fenntartható eszközt vásárolj, minden engedély legyen rendben és sose feledkezz el a karbantartásról!

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  A klíma vásárlás egy lehetséges forgatókönyve

Ha mindent betartasz, akkor hosszú távú befektetésként sokat nyerhetsz vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük