Hogyan kommunikálnak az okoseszközök?

Így működik a Xiaomi Gateway

Az okosotthon kialakításához valamilyen módon kapcsolódniuk kell egymáshoz az okoseszközöknek.

Nem is igazán van ezzel probléma addig amíg 1-2 okoseszközöd van, például egy okosporszívód, és egy termosztátod, amiknek nincs sok dolguk egymással.

Attól a ponttól kezdve azonban hogy komplexebbé válik a rendszer, egyre több kommunikációs csatorna jön létre az eszközök között. Ha nem akarsz teljesen belekavarodni ezekbe a csatornákba, na akkor lesz szükséged egy eszközre, ami segít rendet teremteni ebben a káoszban.

Xiaomi Gateway

A Xiaomi Smart Home Hub például egy router, azaz útválasztó(de hívhatjuk gatewaynek is). A Xiaomi okosotthon termékeinek rendezése céljából létrejövő eszköz.

Kommunikál a WiFi hálózattal, ismeri a ZigBee 3.0 a Bluetooth 5.0 és a Bluetotth Mesh szabványokat is.

Jellemzően ez hasonló elvű eszköz, mint az otthoni hálózatokban jellemzően megtalálható routerek, csak ez nem a hálózati forgalmat osztja szét, hanem konkrét kommunikációs platformot nyújt az okoseszközök számára.

A Xiaomi Gateway eszközének használatához szükséged lesz valamilyen szoftverre is, ami segít összehangolni a rendszert.

Ilyen alkalmazásokat a telefonunkra is telepíthetünk az MI Home, Apple HomeKit, de több száz alkalmazás közül is választhatunk.

Ha érdekel a téma, vagy nem csak Xiaomi eszközöket szeretnél összekapcsolni, érdemes elolvasnod egy korábbi cikkünket is az openHAB projektről.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Vélemény: Samsung és Gree klímaberendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük