Hogyan kommunikálnak az okoseszközök?

Így működik a Xiaomi Gateway

Az okosotthon kialakításához valamilyen módon kapcsolódniuk kell egymáshoz az okoseszközöknek.

Nem is igazán van ezzel probléma addig amíg 1-2 okoseszközöd van, például egy okosporszívód, és egy termosztátod, amiknek nincs sok dolguk egymással.

Attól a ponttól kezdve azonban hogy komplexebbé válik a rendszer, egyre több kommunikációs csatorna jön létre az eszközök között. Ha nem akarsz teljesen belekavarodni ezekbe a csatornákba, na akkor lesz szükséged egy eszközre, ami segít rendet teremteni ebben a káoszban.

Xiaomi Gateway

A Xiaomi Smart Home Hub például egy router, azaz útválasztó(de hívhatjuk gatewaynek is). A Xiaomi okosotthon termékeinek rendezése céljából létrejövő eszköz.

Kommunikál a WiFi hálózattal, ismeri a ZigBee 3.0 a Bluetooth 5.0 és a Bluetotth Mesh szabványokat is.

Jellemzően ez hasonló elvű eszköz, mint az otthoni hálózatokban jellemzően megtalálható routerek, csak ez nem a hálózati forgalmat osztja szét, hanem konkrét kommunikációs platformot nyújt az okoseszközök számára.

A Xiaomi Gateway eszközének használatához szükséged lesz valamilyen szoftverre is, ami segít összehangolni a rendszert.

Ilyen alkalmazásokat a telefonunkra is telepíthetünk az MI Home, Apple HomeKit, de több száz alkalmazás közül is választhatunk.

Ha érdekel a téma, vagy nem csak Xiaomi eszközöket szeretnél összekapcsolni, érdemes elolvasnod egy korábbi cikkünket is az openHAB projektről.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Mennyit érdemes alkudni egy használt számítógép árából?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük