A klíma vásárlás egy lehetséges forgatókönyve

klímaberendezés

Ebben a bejegyzésben néhány tanácsot adok a klíma vásárlás témájával kapcsolatban.

Mire fogod használni?

Az első lépésként érdemes feltenni magadnak néhány kérdést:

  • Rögzített vagy mozgatható megoldásra van szükség?
  • Csak hűtésre, vagy fűtésre is használni akarod?
  • Mennyi pénzt tudsz rászánni?

A rászánt összeg meghatározása a klíma vásárlás előtt

Egy jó minőségű oldalfali klímaberendezés még a legoptimálisabb esetben is több százezer forintba kerül szereléssel együtt. Természetesen itt is meg lehet úszni a kezdeti befektetést egy barátságos összeggel, azonban az olcsó légkondik elég sok veszélyt rejtenek magukban. A noname készülékek valószínűleg kevésbé megbízhatóak és hatékonyak, ráadásul előfordulhat az is, hogy meghibásodás esetén pótalkatrészhez sem fogunk hozzájutni. Rövid úton több pénzt lehet így eltüntetni, mint egy funkciókban szegényebb, ám jobb hátterű és megbízható készülék vásárlásával.

Mobil klímát jóval olcsóbban is be lehet szerezni, ráadásul így mozgatható megoldást kapunk. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy ezeknek a készülékeknek rosszabb a hatásfoka beépített társaikénál!

Lerendezni a jogi vonalat

Ha például társasházban laksz, akkor egyeztetni kell, hogy jogosult vagy e klímaberendezés telepítésére! Első ok: a split klímaberendezések kültéri és beltéri egységét a falakban elvezetett csövek kötik össze, értelemszerűen ehhez fúrni kell. A második: a kültéri egységet a homlokzatra kell szerelni, ehhez lehet, hogy külön engedély kell, vagy alternatív megoldás. 

(Annak idején az egyik korábbi munkahelyemen horribilis ára lett volna egy klímaberendezés beszereltetésének, mivel a műemlékvédelem alatt álló épület utcai homlokzatára nem lehetett kitenni a kültéri egységet. Végül dobtuk az ötletet, az épületszárny kialakítása miatt tényleg rengeteg pénzbe került volna a parkoló oldalára megoldani a kivezetést.)

A klíma vásárlás keretében egy telepítési tanúsítványra is szükség lesz. Ezt korábban egy megfelelő szakképesítéssel rendelkező szerelőnek kellett kiállítania amiatt, hogy biztosítsa, szakszerűen helyezik üzembe a légkondit. Ma már végfelhasználói nyilatkozatként funkcionál, azaz a vásárló aláírja, hogy megfelelő szakképesítetéssel bíró szerelővel fogja beszereltetni a klímát. 

Felmérés a klíma vásárlás előtt

Megfelelő szakképesítés nélkül előfordulhat, hogy túl kicsi szobához választasz túl nagy teljesítményű légkondit, vagy túl nagyhoz túl kicsit. Egyik sem ideális állapot.

A lakás és a szükséges teljesítmény felméréséhez klímaszerelő segítségére lesz szükséged. Sokat számít az ingatlan elhelyezkedése, illetve a szigetelés állapota is. A klímaszerelő kiszáll a helyszínre és végez egy felmérést.

A PCWorld cikkében a következő támpontot adják a teljesítmény megbecsüléséhez: 1 négyzetméterhez számoljunk 0,1W teljesítményt.

Funkciók

Sajnos manapság gyakori, hogy a vásárlók a kényelmi funkciókkal kezdenek, ahelyett, hogy a jó minőségre és megbízhatóságra törekednének. Először mindenféleképpen azt javaslom, hogy inkább matekozz és csak utána válogass az extra opciók között. Amikor forrást kutattam a cikkhez, találtam egy régi fórumot, ahol valaki kritizálta az egyik márkát, hogy miért nincs hőmérsékletet mutató kijelző a készülék beltéri egységén.

…a piac egyik drága, ám talán a legmegbízhatóbb márkájú készülékén.

Mint említettem, a mozgathatóságot és a fűtést meglétét az elején érdemes megfontolni. Itt jöhetnek a plusz légszűrők, okos funkciók és egyéb extrák, amelyek ugyan nem feltétlenül létfontosságúak, de hasznosak lehet a hétköznapokban.

Klíma vásárlás és beszereltetés

A klíma vásárlás manapság gyakran úgy megy, hogy konkrétan a telepítést végző szerelő szerzi be a készüléket és nem a vásárló. Ez némileg leegyszerűsíti a folyamatot.

A beszerelés általában néhány óráig tart és viszonylag kis rumlival jár, de a konkrét összegről és a munkálatok nehézségéről csak egy helyszíni felmérés után tudnak bővebb információt adni a szerelők.

Karbantartás

A használat megkezdése azonban nem az utolsó lépés! A készülék beltéri egységét legalább évente egyszer, a klímaszezon előtt ki kell tisztítani, bizonyos időközönként pedig a légszűrőit is. A kültéri egység hőcserélő felületéről is el kell távolíttatni a lerakódott szennyeződést. A témáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük