Olcsó számítógépes játékok

olcsó számítógépes játékok steam gog

Az elmúlt években gyakorlatilag ipari méretűre dagadt az ismerőseim által írt segítségkérők mennyisége, amelyben valamilyen nem túl megbízható forrásból származó, tört játék elindításával kapcsolatban írták le a problémájuk. A válasz minden esetben ugyanaz volt: vedd inkább meg! A mai webes viszonyok között aprópénzért be lehet vásárolni színvonalasabbnál színvonalasabb címekből, úgyhogy következő cikkünkben az olócs számítógépes…

Miért vegyem meg a játékot?

A játékok megvásárlásának van egy morális oldala: egyrészt legálisan cselekszel, másrészt a legtöbb esetben támogatod a fejlesztőket, nameg a véleményednek kicsit nagyobb létjogosultsága lesz (mert hát ugye a gazdaságban pénztárcával szavazunk). Ha ez nem hat meg, akkor ott van az időpocsékolás kérdése is.

Az az igazság, hogy a gaming technikai oldala még a legálisan megvásárolt játékoknál is sokszor jár szívással. Ha pedig mindenféle szir-szar forrásból szerzed be, törve, támogatás nélkül, akkor meg aztán még gázabb lehet a helyzet. A mai felsőkategóriás játékok a megjelenésük idején a legkevésbé sem stabilak, folyamatos patchelésre és frissítésre van szükségük. Ha megveszed, jogosult vagy rá, ha nem… szívás. A régebbi játékoknál persze nem egységes a helyzet, ott a legális forrás ellenére sincsenek megoldva a kompatibilitási gondok, de erről bővebben majd a felületek ismertetőinél.

A digitális platformoknál a megvásárlás után általában van egy időlimited, ami alatt visszatérítheted a játék árát, ha nem tetszik, vagy nem fut a rendszereden.

Steam játékok

A Steam a PC-gaming egyik fellegvára: disztribúciós és közösségi média platform, illetve termékmenedzselő rendszer is. Az áruház és a közösségi rész bármilyen platformon elérhető böngészőből, a megvásárolt játékok pedig egy letöltendő és telepítendő Steam kliensprogramból futnak, amelyből elérhető a rendszer összes funkciója.

A Steam egy DRM alapú disztribúciós platform, tehát a megvásárolt játékokkal nem rendelkezel szabadon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a működésük a Steam kliens meglétéhez van kötve, és például nem futtathatod őket két gépen. Cserébe teljes szocmédia élményt kapsz, sok játéknál felhős alapú mentést és frissítéseket, értékelhetsz, segítséget kérhetsz a fórumokon. Az újabb játékoknál nagyon jó tud lenni, a régieknél viszont inkább a felsorolás következő platformját javaslom.

Gog játékok

A Gog (gog.com) felületén eredetileg modern gépeken futtatható állapotba hozott régi játékok szerepeltek, viszont most már ők is nagyon sokban hasonlítanak a Steamhez. Rengeteg új játék jelenik meg rajtuk, közösségi platformmá alakultak egy ideje, illetve saját kliensprogramjuk is van, ami a Valve szoftveréhez hasonló módon segít menedzselni a játékaidat és mérni az eltöltött időt. A Gog viszont úgynevezett DRM-free logikát alkalmaz: amit megvettél, az a sajátod. Lementheted a telepítőket, elteheted őket és így tovább.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Ilyen előnyei és hátrányai vannak az okosporszívónak

Kincset ér a tevékenységük, hiszen rengeteg elfeledett és mai gépekkel már abszolút nem kompatibilis játékot kínálnak a közönségnek jutányos árakon. Nem egyszer hatalmas erőfeszítéseket tettek azért, hogy egy-egy játék vagy franchise jogi hátterét felderítsék: a legjobb a Forgotten Realms sorozat, ahol rengeteg tárgyalás és kutatás árán kiderítették, kinél is vannak a jogok. Ezzel el tudták érni, hogy a korszerű állapotba hozott és kijavított játékok újra elérhető váljanak a rajongók számára.

De hogy tudok én ezzel spórolni?

A cikkben említett digitális platformokon rengeteg különböző akció szokott lenni, amelyeket ebben a bekezdésben részletezek.

Időszakos akciók

Az összes felsorolt oldal rendez bizonyos akciókat, ezek közül a legjelentősebbek a Steam Sale-ek. Ezek a végletekig pusztító hatással vannak a pénztárcákra, hiszen sok-sok százalékos kedvezményekkel vásárolhatjuk meg a játékokat. Én elsősorban a régebbi címekre szoktam menni 5-6 eurós határig. A Steam Sale-ek időpontját általában nem lehet előre tudni, viszont ez az oldal segít nagyjából belőni a kezdést. Szóval ha Steam játékok olcsó beszerzésére vágysz, figyelned kell. A Gognál is hasonló elven működik a leárazós időszak.

Promóciós akciók

Nagyobb évfordulóknál vagy folytatások megjelentetésekor nem ritka, hogy a kiadók akár a teljes portfólijukra, akár csak egy-egy franchise-ra vagy játékra hatalmas akciókat adnak. Nem ritka az sem, ha rövid ideig ingyen beszerezhetővé válik egy játék. A Shadow Warriort például így sikerült megszerezni 40 euró helyett teljesen ingyen, de Tomb Raiderből is sikerült bevásárolni.

Kifutó játékok

A digitális disztribúció hátránya, hogy a jogi megállapodások lejártakor egy-egy játék eltűnhet a különböző értékesítő felületekről. Ilyenkor a megvásárolt játék letölthető és játszható marad, viszont a továbbiakban nem lehet már megvásárolni. A virtuális polcokról való lekerülést megelőzően azonban gyakori, hogy a még elérhető kulcsokat a kiadó nemes egyszerűséggel ingyen vagy nagyon olcsó kiszórja: így történt a Dirt Showdown vagy az Alan Wake kapcsán is.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Milyen a jó webáruház?

A kívánságlista hatalma

Minden platformon elérhető egy úgynevezett kívánságlista (Wishlist) nevű funkció, amelyre bedobálhatod a választott címeket. Állítsd be az értesítéseket és ha az adott játék akciós lesz, lecsaphatsz rá a nyomott áron, amilyen gyorsan csak tudsz.

Végszó

Remélem, hogy cikkemmel segítettem. Egy kis angoltudással és rugalmassággal rengeteg pénzt és fáradtságot spórolhatsz, ráadásul ha jól választasz, még jobb élményben lehet részed. A különböző feületek adta közösségi élmény és támogatás rengeteget jelenthet, az akciók során pedig olcsón és legálisan bezsákolhatod a kedvenceidet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük