Zsindely vagy cserép?

ez cserép tető, de lehetne zsindely is

Új házat építenél, vagy a régit újítanád fel? Esetleg valamilyen melléképülethez keresel csak megfelelő tetőfedési megoldást? A zsindely és a cserép mellett más lehetőségek is szóba jöhetnek, azonban nem könnyű kiválasztani a megfelelő megoldást.

Formovie Black Friday - Akár 800 EUR kedvezmény

Zsindely tető

A zsindely egy viszonylag könnyen alakítható elem, amivel bonyolult tetőformák esetében is könnyű dolgozni. Gyakorlatilag nincs formabeli akadálya a zsindely tető elkészítésének. További érvek között szerepel az olcsósága is, hiszen jóval olcsóbban ki tud jönni mint a cserép.

Ha kíváncsi vagy mennyivel, itt találsz egy zsindely tető kalkulátort is, amivel kikalkulálhatod az anyagszükségletet, majd rögtön meg is nézheted mennyibe kerülne az az anyag.

Persze beszélnünk kell a zsindely hátrányairól is, hiszen vannak.

  • Egyike a körülményes javítás, legalábbis körülményesebb mint a cserép esetében, ahol egyszerűen ledobjuk a régit és feldobjuk az újat.
  • Elmondható az is hogy a zsindely élettartama rövidebb mint a cserépé.

Ugyanakkor a zsindely, ha megfelelően ki van alakítva rendkívül időjárásálló a környezeti hatásokkal szemben ellenálló megoldás. Fontos azonban hogy főként kritikus helyeken szakember végezze a telepítését, aki tudja mire kell odafigyelni.

Cseréptető

A cserép a klasszikus tetőfedő anyag (persze ha a nádtetőről nem ejtünk szót, de az egy teljesen más világ). Létezik belől kerámia és beton, maga a két alapanyag között is hitvitákra lelünk, abba nem is érdemes belefolyni hogy a cserép vagy a zsindely a jobb megoldás. Ez a praktikum függvénye.

A cserép a telepítés során viszonylag könnyen sérül, viszont ha egyszer megfelelően (és szintén hangsúlyozom megfelelően) került rögzítésre, nagyon hosszú ideig bírni fogja a terhelést is.

Egy komolyabb vihar esetén általában nem a cserép a gyenge pont, hanem a tetőszerkezet hibái, vagy a cserepek nem megfelelő rögzítése.

Akkor most zsindely vagy cserép?

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet érdemes tudni, hogy a cserepeslemez is egy megfelelő tetőfedési megoldás, de csak azokban az esetekben ha nem zavaró a lemez által generált zaj.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Miért érdemes egyéni vállalkozásba kezdeni külföldön?

A választást tehát a következő szempontok szerint érdemes (legalábbis első körben) mérlegelni.

  • Hová, mire szeretnénk tetőt?
  • Várhatóan milyen élettartamú tetőre lesz szükségünk?
  • Mennyire tudjuk kinyitni a pénztárcánkat?

Mindenképpen egyeztess szakemberrel, de a javaslatom az, hogy a főépület esetén inkább a hagyományos cserép, míg melléképületek, kisebb fészerek, esetleg tyúkól esetén válaszd az olcsóbb zsindelyes megoldást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük