Mi az a rétegelt lemez és mire használható?

rétegelt lemez építkezésen

A rétegelt lemez egy népszerű fahelyettesítő alapanyag, amely felhasználó építkezéskor vagy belsőépítészethez, és készülhet belőle burkolat, bútor vagy berendezési tárgy is. Csúszásmentes változatai kiválóak járó- vagy rakodófelület-borítás kialakításához, vízálló típusai pedig kültéri célokra is felhasználhatóak. A rétegelt lemez szerkezete A rétegelt lemez készítésenek első fázisában szó szerint lehámozzák az egyes rétegeket a fatörzsről. Méretre vágják…

A rétegelt lemez szerkezete

A rétegelt lemez készítésenek első fázisában szó szerint lehámozzák az egyes rétegeket a fatörzsről. Méretre vágják őket, majd bizonyos rétegeket ragasztóanyagokkal vonják össze. A következő fázisban a rétegek egymásra kerülnek úgy, hogy a rostirányuk egymásra merőleges legyen. Ekkor bekerülnek egy hőkezelést is végző présgépbe. A magas nyomás és hőmérséklet néhány perc alatt rögzíti a lapokat egymáshoz. Végül megkapják a kellemes famintázatukat adó, nagyon vékony dekorációs borítóréteget.

A felhasznált faanyag típusa és mennyisége függ attól, hogy milyen célra szánják a rétegelt lemezt. A rétegek mindig páratlan számúak, hogy a középsőre eső terhelés mértéke szimmetrikus legyen. A középső réteg gyengébb anyagból készülhet.

Tulajdonságai

A rétegelt lemez legnagyobb előnye, hogy olcsón biztosít kellően ellenálló és magas hajlítószilárdsággal rendelkező fahelyettesítő alapanyagot. Jó minőségű változatai szögelhetők, fúrhatók, ragaszthatók és felületkezelhetők. Ráadásul még ellenállóak is a merőleges rostirányú, ragasztott rétegeknek köszönhetően.

Felépítésének köszönhetően könnyebben kezelhető és szállítható alapanyag, hiszen kisebb a súlya a tömör fához képest. Rengeteg méretben gyártják különböző faanyagokból és vastagsággal / rétegszámmal, így mindenféle célra alkalmazható. Hajlítása nem egyszerű a merőleges rostirányú rétegek miatt, ehhez speciális típus kell.

állvány járólapjaként

Típusai

A nyír rétegelt lemez a hazai piac kedvelt terméke. Vékonyabb változatait gyakran használják fel bútorokhoz és falburkolatként, a vastagabbakból akár munkalap, pultborítás vagy padló is készülhet. Beltérben használják.

A csúszámentes változat egyik oldalán speciális borítással rendelkezik, így ideális járófelületek, vagy teraszok, színpadok, rakterek burkolatának létrehozására. Állványokhoz sem utolsó.

A vízálló változat nedves vagy kültéri helyeken alkalmazható alapanyag, szintén bútor vagy berendezési tárgy, vagy burkolat készül belőle.

Rétegelt lemez minőség

A minőség kapcsán igen nagy szórást találunk a piacon a különböző termékek között. Az olcsóbb változatokkal érdemes óvatosnak lenni, nem minden célra alkalmazhatóak! A rosszabb minőségű anyagból készült lemezek vágása problémás, ellenállóképességük kérdéses.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Mit kell tartalmaznia egy épületvillamossági tervnek családi ház esetén?

Ha ellátogat az alábbi linkre, tökéletes példát láthat arra, amikor egy áruház beszállítót vált és romlik a termék minősége. A régebbi vásárlói visszajelzések inkább dícsérik a terméket: jó mintáról, könnyű kezelhetőségről és jó minőségről írnak. Egy évvel ezelőtt viszont változás történhetett, mivel azóta csak negatív reakciókat olvashatunk. Problémás borításról, rossz minőségű ragasztásról és hibás méretezésről olvashatunk.

Konklúzió

Fontos, hogy rétegelt lemezt mindig megbízható webáruházból rendeljünk, vagy legalább bizonyosodjunk meg személyesen a minőségéről. A jobb termékek kellően ellenállóak a mechnakai hatásokkal szemben, kiváló a hajlítószilárdságuk és remekül felhasználhatóak burkolatok, bútorok és egyéb eszközök készítésére. Fahelyettesítő anyagként elsőrangú gez az alapanyag, legyen szó akár professzionális, akár hobbiprojektben való alkalmazásról.

rétegelt lemez kulcstartó
egyszerű fali kulcstartóként

Képeink: [forrás] [forrás] [forrás]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük