Hogyan használd és tartsd fenn a klímát?

a klíma használata

Ha a Doom hangulatára optimalizált 40 fokos nyári „melegből” lépünk be egy klimatizált épületbe, gyakran tapasztalhatunk hatalmas hőmérséklet különbséget, ami megfázást és izületi panaszokat okozhat. Ebben a cikkünkben a klíma helyes üzemeltetése kapcsán adunk néhány egyszerű tippet. A klíma ideális hőmérséklete Ha a Nap éppen felperzseli a maradék élővilágot is odakinn, Te viszont 15 fokos…

Ha a Doom hangulatára optimalizált 40 fokos nyári „melegből” lépünk be egy klimatizált épületbe, gyakran tapasztalhatunk hatalmas hőmérséklet különbséget, ami megfázást és izületi panaszokat okozhat. Ebben a cikkünkben a klíma helyes üzemeltetése kapcsán adunk néhány egyszerű tippet.

A klíma ideális hőmérséklete

Ha a Nap éppen felperzseli a maradék élővilágot is odakinn, Te viszont 15 fokos hőmérsékletre állított légtérbe ücsörögsz, van egy rossz hírünk:

Rosszul használod a klímát, ráadásul a saját és a légtérben tartózkodók egészségét is veszélyezteted.

Az általános javaslat az, hogy a klíma ideális hőmérséklete legfeljebb 5-8 fokkal kevesebb, mint a kinti. Ezzel elkerülhető a megfázás, az izületi fájdalom és a további mellékhatásként jelentkező levertség is. Ha tudod hogy nagyon melegből nagyon hűvös helységbe mész, öltözködj rétegesen, vigyél magaddal akár egy vékony pulóvert is.

A klíma ideális elhelyezése

A mobil klíma elhelyezésekor, vagy a fix helyű készülék esetén a tervezéskor ügyelj arra, hogy a generált hűvös légáramlat ne keresztezze az emberek mozgásterét. Kerüljük el a huzatot és NE üljünk a hideget árasztó légkondi alá!

A zaj hatása

A maximális fordulatszámmal üzemelő készülék hangos nem annyira halk. A tervezés során tartsd szem előtt ezt a tényezőt, ha a fizikai elhelyezést, vagy a kellő teljesítményt számolgatod. Ha mindenre figyelsz, megkímélheted magad a zaj okozta fejfájástól vagy koncentrációzavartól.

klíma, légkondi, klímaberendezés

A szellőztetés fontossága a klíma használata mellett

Akár mobilklímáról, akár split légkondiról, akár ipari rendszerről van szó, fontos szem előtt tartanunk, hogy a készülék csak hőcserét végez, légcserét nem.

Hiába találjod el a klíma ideális hőmérsékletét, a friss levegő utánpótlásáról nem fog gondoskodni. Ne feledkezz el a rendszeres szellőztetésről!

Karbantartás, karbantartás

A légkondinak évente legalább egyszer szüksége van egy rendes vegyszeres takarításra, lehetőleg a nyári szezon kezdete előtt. Hűtés esetén a készülék beltéri egységére pára csapódik le, ezt pedig nagyon szeretik a káros baktériumok és a penészgomba is.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Olcsó laptop, használt laptop… problémás laptop?

Ha rendszeres takarítás nélkül üzemelteted a klímát, a megtelepedett kórokozókat a légtérbe juttatod vele. Betegségeket okoznak, ne csináld!

Évente egyszer bérelj fel egy klímaszerelő szakembert, vagy köss vele karbantartási szerződést és takaríttasd ki vele a készüléket!

A klímaszerelés szabályai

A légkondit érdemes egyből a kiválasztott szerelőn keresztül megvásárolni. Ha külön szerzed be a készüléket, fontos tudnod, hogy egy telepítési tanúsítványt kell majd aláírnod. Ezzel a tanúsítvánnyal büntetőjogi felelősséged tudatában nyilatkozol, hogy csak szakképesítéssel rendelkező szerelővel fogod üzembe helyeztetni a készüléket.

A klímaszerelés csak olyan szakember keze által történhet, aki megfelelő államilag elismert képesítéssel rendelkezik.

Arról se feledkezz el, hogy ha mondjuk társasházban laksz, egyeztess a lakóközösséggel a kültéri egység elhelyezése kapcsán.

Konklúzió

Ha megteszed és betartod a fentebb említett alapvető dolgokat, nem lesz problémád a használat során.

A klíma használata és az elhelyezés, beszerzés kapcsán tartsd szem előtt, hogy se egészségügyi, se jogi problémát ne okozzon a dolog. Használd mértékkel, tudatosan, az elhelyezéskor vagy a légtérben való tartózkodáskor kerüld el a hideg légáramlatot, huzatot!

Nagyon fontos még az éves karbantartás és a megfelelő szakemberrel való beszereltetés is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük