Olcsó és gyors lakberendezés raklappal

Újra és újra felbukkannak a Facebook oldaladon a dizájnos, színes raklap bútorok. A kedvenc szórakozóhelyeden az első, amin megakad a szemed, egy raklapból készült kanapé és már el is képzelted, hogyan dobná fel a szobádat, sőt a kertedet is jelentősen felvillanyozná. Nézzünk is utána gyorsan, hogyan valósíthatod meg az elképzeléseid könnyedén!

Mindenekelőtt tudjunk meg többet raklapokról, hiszen fontos, hogy a beszerzésnél megfelelő alapanyaghoz jussunk hozzá!

Fontos tudnivalók a raklapok kapcsán:

  1. Az egyutas raklapok nem alkalmasak raklap bútor elkészítésére, gyenge felépítésűek, ráadásul meglehetősen sok gyantát tartalmaznak, sőt a léceik is igen görcsösek, ezáltal könnyen törnek.
  2. A visszaváltható raklapok strapabíróbbak, többnyire fenyőből és nyárfából állítják elő őket, ezáltal ideálisak a raklap bútor előállítására.
  3. A leggyakrabban előforduló raklap méretarányok: 120*80 cm, 120*100 cm vagy 80*60 cm.
  4. Teherbírásuk 600 és 1500 kg között mozog.
  5. A raklapok átlagosan 23-25 kg-t nyomnak.
  6. Tüzépeknél, nagyobb kereskedőknél vagy egy építkezésénél érdemes beszerezni a raklapokat, hiszen így olcsóbban hozzájuthatunk, a kereskedelmi ár alatt.

A raklapnak is vannak árnyoldalai, amikkel tisztában kell lennünk, ha bútorgyártásra adjunk a fejünket:

  • Baktériumokat tartalmazhat.
  • A gombásodás veszélye miatt előfordul, hogy gombaölő- és növényvédőszerekkel kezelik le a raklapokat. Ezeknek a raklapoknak főként növényszállítás volt a feladatuk, így célszerű növények szállítmányozásával foglalkozó cégeket elkerülni a raklapok beszerzésekor.

Ha birtokában is vagyunk ezeknek a tényeknek, hogyan tudjuk elkerülni?

3 dolog, ami szemet szúrhat:

1. Ha a fa szaga kellemetlen, büdös, szinte biztos, hogy baktériumokkal fertőzött.
2. Ha foltos vagy olajosnak látszik növényvédőszert tartalmazhat.
3. Ha nehezebb, mint várnánk gombaölőszerrel lehet átitatva.

Tipp: ha biztos a választás, annak ellenére is érdemes átmosni.

Ezek után már nyugodtan neki is gyürkőzhetünk a tényleges munkának.

Álmodjuk meg, amit megszeretnénk valósítani, de utána ne feledjük a tervezést, hiszen e nélkül nem biztos, hogy elégedettek leszünk a végeredménnyel. Vágjuk méretre az alapanyagot, majd jöhet a csiszolás. Mindenképp használjunk kesztyűt és védőszemüveget, hogy elkerüljük a szálkákat és a szemdörzsölést a fapor miatt. Ezután elkezdhetjük az alapozást, ami azt jelenti, hogy pácréteget kenünk a készülendő bútorunkra. A pác megszáradása után jöhet a festék, végül pedig a legjobb rész, a dekoráció.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Mi az a sérelemdíj?

Szerszámok és eszközök, amelyek nélkül esélytelen a raklap bútor kivitelezése:

  • Csiszolópapír, ideális esetben szalagcsiszológép: ügyeljünk arra, hogy a géppel szálirányba végezzük a csiszolást. Ha van hozzá türelmünk és affinitásunk, a raklapok óvatos szétbontásával a belső oldalalakon is elvégezhetjük folyamatot.
  • Harapófogó: szögek eltávolításához, mivel a csiszolás megkezdése előtt érdemes eltüntetni a szegeket vagy mélyebbre ütni, mert károsítják a csiszolóanyagot.
  • Színtelen lazúr
  • Ecset
  • Festőhenger
  • Süllyesztett fejű facsavarok: a szegek helyett.
  • Ragasztó: ez csak ajánlott.

Fejfájás és bosszankodás elkerülése végett:

Ha kanapé a vágyad, ügyelj arra, hogy magassága kb. 30 és 55 cm közé essen, a mélysége pedig elérje a 60 cm-t. A szivacsok és párnák méreteit nehogy elfelejtsd lemérni és eszerint átgondolni a tervezés menetét! Az étkezőasztal esetében igen fontos a székek magassága. Minimum 75 cm szabad térnek kell lennie az asztallap alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük