Tippek és tudnivalók új laptop vásárlása előtt

notebook

Az előző cikk folytatásában az új laptop vásárlása előtt megfontolandó dolgokat foglaltam össze, amelyek segítségével könnyebben dönthet a beszerzés előtt.

Igényeink meghatározása az új laptop kapcsán

A használt gépek vásárlásával kapcsolatos cikkemben hangsúlyoztam, hogy igényeink pontos meghatározása nélkül nem javasolt bármit is vásárolni. A teljesítményen túl a gép kialakítása, strapabírósága és hordozhatósága is rendkívül fontos tényező. Mint ott említettem, egy mai, általános használatra szánt gépnek a legtöbbször a zavartalan böngészési élményt kell biztosítania. Ezen túl még rengeteg igény lehet: számítógépes tervezés, modellezés, videóvágás, komolyabb játékok futtatása. Ezek a feladatok jelentős teljesítménytöbbletet kívánnak meg és igen súlyos problémákba futhatunk bele, ha nem megfelelően választunk.

Honnan vásároljunk? Mit kell tudni a garanciáról?

Mindig megbízható, jó hátterű helyről vásároljunk, lehetőleg olyan garanciával, amely minimum két évre szól és korrekt feltételeket biztosít. Mivel a szervizszolgáltatások megítélése Magyarországon meglehetősen ambivalens, ezért különösen fontos kihangsúlyozni ezt a szempontot. Gyakran kerülnek elém pocsék garanciális háttérrel megvert, megbízhatatlan gépek, vagy esetleg olyanok, amelyek „a teherautóról estek le”. Használt és új laptop vásárlása előtt is nézzünk utána az adott bolt, nagykereskedő vagy webáruház kapcsán és törekedjünk a legjobb garancialehetőségek megszerzésére. Sajnos hazánkban a legtöbb vásárló anyagi helyzete miatt kompromisszumokkal kell hozzon, ennek pedig gyakran a megfelelő támogatás, illetve a később felmerülő ajánlott karbantartással kapcsolatos költségek látják kárát.

Kategóriák

Mielőtt rátérnék a teljesítménnyel és konkrét komponensekkel kapcsolatos tanácsokra, némileg részletezném a piacon kapható laptopok csoportjaik. Itt lesz néhány szubjektív megjegyzésem is, azonban ezek mind a tapasztalataimon alapszanak.

Consumer, azaz felhasználói gépek

Ezeket a laptopokat szánják a felhasználóknak. A teljesítmény és az ár optimalizálása érdekében a gyártók a legtöbb esetben valamilyen tényezőn rontanak, legyen szó akár a hűtésről, kijelzőről, műanyagminőségről és így tovább. Ezek a gépek (manapság legalábbis biztosan) nem a hosszú életre, hanem a megfelelő teljesítményre és felhasználói élményre vannak optimalizálva. Legolcsóbb szegmensük az úgynevezett „belépő-kategória”, amelytől óva intenék mindenkit. Ezek a gépek néhány ellenpéldától eltekintve nagyon kis teljesítményűek, törékenyek, a kijelzőjük pedig gyakran rossz minőségű. Alapvető feladatokra ugyan alkalmasak, de igen komoly kompromisszumokkal kell számolnunk, ha ilyen gépet vásárolunk.

Business, azaz üzleti gépek

Ezek a jószágok olyan felhasználóknak készülnek, ahol a hiba nem lehet opció. Természetesen ezek között is előfordulnak meghibásodások, szériahibák, viszont minőségüket és megbízhatóságukat tekintve jóval a consumer-kategória felett állnak. Teljesítményüket tekintve gyakran alulmaradnak az azonos árkategóriában lévő felhasználói gépekkel szemben… vagyis pontosabban: azonos teljesítmény mellett drágábbak, mint a felhasználói gépek, hiszen sokkal jobbak általános minőség és kialakítás terén azoknál. Elsősorban vállalkozók, vállalatok számára készülnek, olyanok számára, akiknek a munka miatt szükségük van a magasabb színvonalra a gépek terén.

Gamer gépek

Az átlagos felhasználók a kelleténél szabadosabb módon használják ezt a megnevezést. Ebben a kategóriában olyan laptopokat találhatunk, amelyeket nagy teljesítményigénnyel bíró játékok futtatására terveztek, bár videóvágás vagy hasonló komolyabb multimédiás feladatok terén is komoly előnyük van az átlag gépekhez képest. Véleményem szerint meglehetősen vegyes képet mutat a kategória minőségi szempontból, mert bár a gyártók törekszenek minél vonzóbbá és látványosabbá tenni ezeket a gépeket, normálisan megválogatott komponensek vagy optimalizált hűtés nélkül gyakorlatilag kidobott pénzt jelentenek. A jobb, megbízhatóbb típusok általában nagyon drágák.

Ergonómia, hordozhatóság, kijelző

A kiválasztott gépeket nem árt személyesen is megtekintenünk, kipróbálnunk. Kényelmes a billentyűzet, megfelel a céljainknak? A touchpad mennyire használható utazás közben? Sérülékeny a gép? Látható a kijelzője bármilyen fényviszonyok közepette? Mennyit bír az akkumulátor? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyeket érdemes feltennünk magunknak, mielőtt vásárolnánk.

Teljesítmény

Gyakori hiba, amikor valaki csak a szép kövér értékek alapján választ terméket. Ha a saját szempontjaimat nézem, akkor nagyjából ez lenne az az új laptop, ami teljesítmény szempontjából már egy korrekt alap lenne:

  • Intel i3 processzor (harmadik generációtól kezdve)
  • legalább 4 giga DDR3 memória
  • 128 gigabájt SSD
  • integrált videokártya
  • IPS kijelző

Az integrált videokártyában az a jó, hogy a mai megoldásoknál mindig a processzor része, míg egy diszkrét esetében külön van, tehát extra hűtést igényel. Sok típus van, amelynél ez a diszkrét kártya lényegében annyira kis teljesítménnyel bír, hogy igazából nincs is rá szükség. Egy gyakran terhelt, nagy teljesítményű videokártya viszont néhány év (akár hónap) után is hibát okozhat, hiszen a gép hűtése hosszabb távon nem fogja tudni kezelni a hőtöbbletet. Komolyabb gépigénnyel bíró játékok futtatását sosem szoktam javasolni a vásárlók számára, csak akkor, ha hajlandók beruházni egy erre tervezett laptopra. Ilyenkor érdemes inkább olyan típust választani, amelynek az árában inkább egy SSD is benne van, hiszen az egy sokkal hasznosabb és praktikusabb eszköz.

Operációs rendszer

Operációs rendszer nélküli új laptop vásárlásával spórolhatunk ugyan párezer forintot, viszont ha az ember nem kimondottan hozzáértő, akkor egy előre konfigurált és aktivált rendszerrel jól járhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük