Rövid helyzetelemzés az építőanyag-kereskedelem helyzetéről, 2021. október

építőanyag-kereskedelem

A költségek extrém megugrását tapasztalhatták az építkezni vagy felújítani vágyók, melynek hátterében az építőanyag-kereskedelem árainak növekedése állt. Ezt a témát vizsgáltuk röviden.

A háttér egy része

2020. novemberében sokak számára remek hír jelent meg: a gyermeket nevelő szülők 50 százalékos, legfeljebb 3 millió forint összegű, nem visszafizetendő lakásfelújítási támogatást igényelhetnek 2022. december 31-ig. A támogatást az elvégzett munkák után kaphatják meg az igénylők, az összeg fele lehet az anyagköltség, másik fele a vállalkozó kivitelezői költsége. Gyakorlatilag bármihez lehet igényelni a szabályosan kiállított számlák után, például fűtési és szigetelési rendszerhez, nyílászárók cseréjéhez, napelemes rendszer kiépítéséhez vagy cseréjéhez, és így tovább. (Részletek.) Az MTI 2021. október 16-i hírében írta, hogy már 50 ezer család igényelte a támogatást 65 milliárd forint értékben. Emellett állami hitelt is igényelhetnek a felújítást végzők a támogatás mellett, legfeljebb 6 millió forint értékben.

Ezzel a támogatással tovább bővült a kedvezményes lehetőségek száma, amelyet a gyermekes családoknak szán az állam. A legfőbb ezek közül a CSOK, amely 2015. óta elérhető, ingatlan vásárlására költhető támogatás. Két része van: az állami támogatás és az állami jelzáloghitel. Aktuális változata 2021. januárjától érvényes, használt és új ingatlan vásárlására, illetve építésre is felhasználható. (Bővebben.)

A 2019. végén megjelent COVID azonban jelentős megbonyolította a világgazdasági helyzetet: a munkahelyek leállásával készlethiány és logisztikai problémák jelentek meg minden iparágban. Sajnos az építőanyag-kereskedelem sem maradt ki.

Árnövekedés az építőanyag-kereskedelem területén Magyarországon

A CSOK-kal hihetetlen mértékben megnőtt az ingatlan-beruházások mennyisége a privát szektorban. (A gyermekvállalási hajlandóság jelentős növekedése mellett, persze.) A lakásfelújítási támogatás híre tovább gerjesztette a folyamatot, viszont nehezítő tényezőként megjelent az építőipari árak extrém növekedése. A vg.hu már 2021. januárjában írt a jelentős árnövekedésekről, melynek okaként a COVID okozta készlethiányt és a logisztika drágulását jelölték meg. Ennek ellenére is folytatódtak a beruházások, de a drágulás negatív hatása észrevehető volt, például szerződésmódosításhoz, átütemezésekhez is vezethetett.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Ez a családi ház volt a 2021-es év legszebbje

Az ÉVOSZ felmérést készített, melyben 400 vállalkozást kérdeztek meg az árak változásai kapcsán. Az eredmények egészen döbbenetesek voltak: 2020. végéhez képest 2021. első félében például országos szinten átlagosan 160 százalékos volt az emelkedés faanyagok terén, 45 a hőszigetelő anyagoknál, de például az acélipari termékeknél is jelentős volt a drágulás.

Intézkedések a helyzet kezelésére

Az állam érdeke, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatásokat érdemi szinten ki tudják használni a támogatott családok. Emiatt 2021. júliusában összehangolt akcióba kezdett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a fogyasztóvédelem: a kereskedők ellenőrzésébe kezdtek, hogy feltárják a problémás helyzet megoldásának lehetőségeit, illetve megtalálják és kezeljék a visszaéléseket. Sok szabálytalanságot is találtak az ellenőrök.

Emellett az állam lassítja az építőipari projektek kivitelezéséhez kritikus fontosságúnak számító anyagok külföldre való eladását is, illetve elővételi jogot határozott meg. Ezzel a határokon belül maradhatnak az alapanyagok, ami pozitívan hathat az árakra és az ütemtervekre is.

Mérséklődnek az árak az építőanyag-kereskedelem területén?

Habár még várni kell az árak jelentős visszaesésére, 2021. őszén már enyhülést tapasztalhatunk az árak terén. Az azuzlet.hu szerint például a fa és acélipari termékek ára 10-15 százalékot csökkent, így a látogatás a kereskedőtelepeken és építőanyag áruházakban is pozitívabb élmény lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük