Rövid helyzetelemzés az építőanyag-kereskedelem helyzetéről, 2021. október

építőanyag-kereskedelem

A költségek extrém megugrását tapasztalhatták az építkezni vagy felújítani vágyók, melynek hátterében az építőanyag-kereskedelem árainak növekedése állt. Ezt a témát vizsgáltuk röviden.

A háttér egy része

2020. novemberében sokak számára remek hír jelent meg: a gyermeket nevelő szülők 50 százalékos, legfeljebb 3 millió forint összegű, nem visszafizetendő lakásfelújítási támogatást igényelhetnek 2022. december 31-ig. A támogatást az elvégzett munkák után kaphatják meg az igénylők, az összeg fele lehet az anyagköltség, másik fele a vállalkozó kivitelezői költsége. Gyakorlatilag bármihez lehet igényelni a szabályosan kiállított számlák után, például fűtési és szigetelési rendszerhez, nyílászárók cseréjéhez, napelemes rendszer kiépítéséhez vagy cseréjéhez, és így tovább. (Részletek.) Az MTI 2021. október 16-i hírében írta, hogy már 50 ezer család igényelte a támogatást 65 milliárd forint értékben. Emellett állami hitelt is igényelhetnek a felújítást végzők a támogatás mellett, legfeljebb 6 millió forint értékben.

Ezzel a támogatással tovább bővült a kedvezményes lehetőségek száma, amelyet a gyermekes családoknak szán az állam. A legfőbb ezek közül a CSOK, amely 2015. óta elérhető, ingatlan vásárlására költhető támogatás. Két része van: az állami támogatás és az állami jelzáloghitel. Aktuális változata 2021. januárjától érvényes, használt és új ingatlan vásárlására, illetve építésre is felhasználható. (Bővebben.)

A 2019. végén megjelent COVID azonban jelentős megbonyolította a világgazdasági helyzetet: a munkahelyek leállásával készlethiány és logisztikai problémák jelentek meg minden iparágban. Sajnos az építőanyag-kereskedelem sem maradt ki.

Árnövekedés az építőanyag-kereskedelem területén Magyarországon

A CSOK-kal hihetetlen mértékben megnőtt az ingatlan-beruházások mennyisége a privát szektorban. (A gyermekvállalási hajlandóság jelentős növekedése mellett, persze.) A lakásfelújítási támogatás híre tovább gerjesztette a folyamatot, viszont nehezítő tényezőként megjelent az építőipari árak extrém növekedése. A vg.hu már 2021. januárjában írt a jelentős árnövekedésekről, melynek okaként a COVID okozta készlethiányt és a logisztika drágulását jelölték meg. Ennek ellenére is folytatódtak a beruházások, de a drágulás negatív hatása észrevehető volt, például szerződésmódosításhoz, átütemezésekhez is vezethetett.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Régiségek végtelen korszaka

Az ÉVOSZ felmérést készített, melyben 400 vállalkozást kérdeztek meg az árak változásai kapcsán. Az eredmények egészen döbbenetesek voltak: 2020. végéhez képest 2021. első félében például országos szinten átlagosan 160 százalékos volt az emelkedés faanyagok terén, 45 a hőszigetelő anyagoknál, de például az acélipari termékeknél is jelentős volt a drágulás.

Intézkedések a helyzet kezelésére

Az állam érdeke, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatásokat érdemi szinten ki tudják használni a támogatott családok. Emiatt 2021. júliusában összehangolt akcióba kezdett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a fogyasztóvédelem: a kereskedők ellenőrzésébe kezdtek, hogy feltárják a problémás helyzet megoldásának lehetőségeit, illetve megtalálják és kezeljék a visszaéléseket. Sok szabálytalanságot is találtak az ellenőrök.

Emellett az állam lassítja az építőipari projektek kivitelezéséhez kritikus fontosságúnak számító anyagok külföldre való eladását is, illetve elővételi jogot határozott meg. Ezzel a határokon belül maradhatnak az alapanyagok, ami pozitívan hathat az árakra és az ütemtervekre is.

Mérséklődnek az árak az építőanyag-kereskedelem területén?

Habár még várni kell az árak jelentős visszaesésére, 2021. őszén már enyhülést tapasztalhatunk az árak terén. Az azuzlet.hu szerint például a fa és acélipari termékek ára 10-15 százalékot csökkent, így a látogatás a kereskedőtelepeken és építőanyag áruházakban is pozitívabb élmény lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük