Az olcsó horgászfelszerelés átka

olcsó horgászfelszerelés problémák

Azok a régi szép idők… az autókra nagyjából 300 ezer kilométerig számítani lehetett, a böhöm tévé is kihúzta 10 évig, nameg a laptopot, vagy a telefont se kellett egy év után szanaszét szervizeltetni. Na és a horgászcuccok…

Oké, szóval gyorsan tegyük is félre az előítéleteket. Régen is voltak olcsó, pocsék cuccok és ma is vannak költséghatékony, megbízható eszközök. Az egész csupán a vásárlói filozófián, na meg persze az alapos kutatáson múlik.

Hacsak nem valamelyik horgász webshop vagy bolt akciójáról beszélünk, a „jutányosabb” ár általában alacsonyabb szintű gyártási minőséget, olcsóbb, törékenyebb alapanyagokat, vagy esetleg értéktelen garanciát rejthet. Az egyben árult olcsó horgászfelszerelés általában több sebből vérző termék: cikkünkben erről a témáról szólunk.

A vásárlás helye

Egy jó márkájú felszerelés részei már sokat bizonyítottak az értő (vagy éppen amatőr) kezekben, így a rászánt többlet pénz is megtérül idővel. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy megbízható hátterű helyről vásároljunk: egy profi horgász webshop vagy bolt nem feltétlenül csak árban vagy szállítási lehetőségek terén jó választás, hanem értékesebb garanciát, terméktámogatást nyújthatnak.

Utolérte az atka átka? Olvassa el a porszívó téma kapcsán írt cikkünket, amelyben a Xiaomi robotporszívóról is szó esik!

Olcsó horgászfelszerelés: gyakori problémák, mi alapján válasszunk eszközt?

Orsó

És mi történhet egy olcsó felszereléssel, amit nem megbízható helyről szereztünk be? Elsőként vegyük az orsót: a tekerés közben atomjaira szakadó orsó látványa egy rekordméretű fogás közben nem biztos, hogy tetszene, igaz? Ha az orsó megadja magát, az szinte garantált, hogy a legélvezetesebb pillanatokban következik be. A megfelelő orsó kiválasztása a damiltól is függ!

A bot

A horgászbot anyaga, kialakítása is rendkívül fontos, hiszen egy nagyobb hal fárasztása közben komoly terhelés éri az eszközt. Pár szót a terhelés kapcsán: a bot “akciója” határozza meg, hogy hogyan is hajlik: A – csak a csúcs hajlik, B – a felső harmad hajlik, C – kétharmad, D – a teljes bot hajlik (köszi, Wiki!). A pocsék anyaghasználat, vagy rossz összeszerelési minőség a bot töréséhez vezethet… drága, bosszantó, ráadásul még balesetveszélyes is a dolog.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Potencianövelő tabletták: Az igazi megoldás a szexuális problémákra?

A gyűrűk

A botnál a gyűrűk minősége is fontos. Ha a gyűrűket rossz minőségű anyag borítja, akkor a damil idővel kikezdi azt, az érdes felület pedig nagyon gyorsan el is fogja vágni.

Damil

Damilt választani egy kezdő számára nem egyszerű dolog, hiszen szinte minden feladattípusra fejlesztettek már terméket. Fontos, hogy a célnak megfelelő, egyenletes anyagminőségű damilt válasszunk. Fontos szempont még a szakítószilárdsága, a vízfelvételi képessége, a különböző mechanikai és kémiai hatásokkal szembeni ellenállóképessége is. A damiloknak két fő típusa van: monofil (egy műanyag szál) és multifil (több szál, kötegelt vagy fonott kialakításban). És mi történik a rossz damillal? Szakad, nyúlik, gubancolódik… amit csak el tudsz képzelni.

Horog

A horogválasztás legalább annyira komplex kérdés, mint a damil esetében. Fontos tényezők: horoghegy, -szakáll, -öböl, -szár, -fej, ezek természetesen attól függnek, hogy milyen halat szeretnél fogni (bővebben itt). A megfelelő horog kiválasztása a halak védelmét is elősegíti, hiszen egy vékony, könnyen kiszakadó, vagy nem megfelelő kialakítású eszköz komoly szájsérülést okozhat a halnak, ha szerencsés és meg is tud lógni. És mi a helyzet az olcsóbb termékekkel? Nyúlnak, törnek… ráadásul még a halak egészségét is veszélyeztetik.

Végszó

Habár cikkünkben csak nagyvonalakban beszéltünk a témáról, reméljük már ebből is látszik, hogy mennyi mindenre kell ügyelni a felszerelés összeállítása során. Az egyben árult olcsó horgászfelszerelés folyamatos bosszúságot, rengeteg elszalasztott halat és komoly utólagos költségeket jelenthet. Pláne akkor, ha még a garancia feltételei sem nekünk kedveznek.

A kép forrása: [link]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük