Mire jó az OSB lap? Hogyan spórolhatunk vele?

Mi az osb lap?

Az OSB lap egy széles körben elterjedt építőanyag, az Egyesült Államokban találták fel. A rövidítés az „oriented strand board” kifejezést takarja, amelynek jelentése „irányított elrendezésű szálakból álló lap”. Három rétegű faháncslap, amelyet általában gyorsan növő fenyőfából és szintetikus gyantából készítenek szárítással és préseléssel.

 

Milyen tulajdonságai vannak? Mire használják?

Előnyös tulajdonságai miatt az OSB lapok felhasználásának rengeteg módja akad. Felépítésének köszönhetően szilárd és jól terhelhető, típusától függően pedig mérsékelten vízálló is lehet, ráadásul a szintetikus gyanta miatt a rovarok és a gombák sem kedvelik. E jellemzői miatt a könnyűszerkezetes házak alapvető építőanyagává vált, de gyakran használják tetőknél zsindelyként, illetve csomagolóládák készítésénél is. Nem csak házaknál, hanem hobbijellegű kisebb-nagyobb melléképületeknél, garázsoknál is gyakori alapanyag. Népszerűségének egyik kulcsa az, hogy nem csupán a beszerzési ára pénztárcabarát, hanem rengeteg költséget meg lehet spórolni remek megmunkálhatósága miatt. Festhető és csiszolható, így beltéri borításoknál és bútoroknál is alkalmazzák. Felhasználási területtől függően olcsóbb lehet, mint a deszka vagy más típusú rétegelt lemezek. Nem vetemedik és jól csavarozható. Hangszigetelő képessége miatt is szeretik.

Felhasználási területei:

  • a hazánkban is egyre terjedő könnyűszerkezetes házak alapanyagaként
  • kisebb melléképületek falainak, tetejének
  • tetőfedésnél zsindelyként
  • padlóburkolatként
  • bútoroknál
  • mennyezeti vagy fali borításként
  • zsaluzáshoz
  • csomagolóládák anyagaként

 

Milyen típusai vannak? Milyen méretekben érhető el?

Az OSB típusai a következől:

  • OSB 2: Nem vízálló, általában beltéri dekorációknál vagy borításoknál alkalmazzák.
  • OSB 3: A legelterjedtebb fajtája, mérsékelten vízálló. Széles körben alkalmazzák építkezéseknél (tetők, falak) vagy megfelelő festéssel kültéri helyeken.
  • OSB 4: Vízálló, rendkívül nagy teherbírású típus.

 

A legelterjedtebb, OSB 3-as típusú lapokat két formában szokták árusítani: alap vagy nútféderes kialakításban. A nútféderes lemezek általában kisebb méretűek, így könnyebben kezelhetőek, négy oldalukon pedig úgy vannak kialakítva, hogy jól lehessen őket illeszteni. Az alap OSB-lapok általában 2500 mm x 1250 mm-es méretűek, vastagságuk az ajánlott felhasználási terület szerint változó (8 – 25 mm). A nútféderes változat általában féltáblás, 2500 mm x 675 mm-es méretezéssel kapható. Természetesen ezek a paraméterek forgalmazótól függnek. Fontos figyelembe venni, hogy az OSB lapokat megfelelő hézaggal helyezzük fel és párás helyen történő alkalmazásnál biztosítanunk kell, hogy szellőzni is tudjon az anyag.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Hogyan alkudjunk házra?

 

Hogyan dobhatom fel a műhelyem OSB-lapok segítségével? Egy házilag készített szerszámtartóval mennyit spórolhatok?

 

Mint fentebb írtam, házibarkács megoldásoknál gyakran használnak OSB-lapokat. Nemrégiben egy ismerősöm műhelyében láttam egy ilyen lemezből kialakított egyszerű szerszámtartót. Rengeteg előnye van egy ilyen megoldásnak, hiszen egy nagy méretű táblával hatalmas felületet lehet beborítani, ráadásul nagyon könnyen kezelhető. Jól bírja az igénybevételt is, mert nehezen koszolódik és a nedvességnek is ellenáll, ha esetleg valami ráfröccsenne. Néhány csavar és szög elhelyezésével pedig bármilyen szerszámát el tudja helyezni rajta.

Egy 6 mm vastagságú, 2500 mm x 1250 mm-es osb lap ára 3000 forint körül van, erre pedig csak a csavarok és szögek költségét kell rászámolnunk. Cserébe viszont mit kapunk? Nem csak egy strapabíró, nagy méretű szerszámtartót, hanem falvédőt és dekorációs elemet is. Egy átlagos, jobb minőségű fém szerszámtartó ára legalább 8-9 ezer forint és jóval kisebb is ennél a barkácsolt változatnál. Már egy ilyen apróbb beruházás is jól mutatja az OSB lapok előnyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük