Minden amit a gipszkarton lapokról tudnod kell!

gipszkarton

Legyen szó otthoni barkácsmegoldásokról vagy ipari mértékű felhasználásról, a gipszkarton az építők egyik legkedveltebb alapanyaga manapság. De mit is érdemes erről tudni?

Formovie Black Friday - Akár 800 EUR kedvezmény

Mi az a gipszkarton?

A népszerű építőanyagot préseléssel állítják elő, két réteg karton közé kerül egy réteg speciálisan kezelt gipsz. A gipszet a finomítási folyamat során magas hőmérsékletre hevítik, hogy eltávolítsák belőle a nedvességet, majd újra hidratálják.

Különböző adalékanyagok hozzáadását követően két réteg papír közé kerül, majd a félkész gipsz lap a szárítóba, ahol elnyeri végső tulajdonságait.

Több típusa létezik, a normál lapok mellett kaphatóak nedvességtűrő és tűzgátló tulajdonsággal bíró változatai is. A lapok vastagsága és mérete változó.

Mire használható a gipszkarton?

A gipszkarton sokféleképpen felhasználható: térelválasztók és válaszfalak létrehozásához, álmennyezetekhez, tetőtér-beépítésekhez, komolyabb tűzgátló tulajdonságokkal bíró változataiból pedig akár tűzfalak, vagy speciális követelményeknek megfelelő borítások készíthetők belőle, de akár hangszigetelésre is alkalmas. A kartonhoz kapcsolódik a szárazvakolás fogalma: egyik változatánál adott felületre viszik fel a lapokat, ahol aztán speciális gipsszel „ragasztják” őket össze, a másiknál egy vázszerkezetre szerelik fel a lapokat, a rétegek közé pedig szigetelőanyag kerül.

Mik a gipszkartonnal történő munka pozitívumai?

  • A szárazvakolás idő és pénztakarékos megoldás: sokkal gyorsabban lehet nagy felületeket beborítani, mint a klasszikus módszerrel…
  • …ráadásul a gipszkarton felülete közvetlenül festhető, nem igényli előkényítő réteg felvitelét.
  • Könnyen vágható és formázható.
  • Bizonyos mértékben flexibilis, így könnyen kezelhető és illeszthető.
  • Újrahasznosítható.

Mik a negatívumai?

  • Formázhatósága korlátozott.
  • Önmagában sima felületet ad textúra és egyedi jelleg nélkül.
  • Bizonyos helyeken nem javasolt a használata, mivel rendkívül könnyen sérül.
  • Újrahasznosítással kevesen foglalkoznak.
  • Idegesítő lehet a hangja.

Gipszkarton lapot vagy kiegészítő terméket szeretne vásárolni?

Látogasson el a Fadepó Fatelep oldalára, hogy jutányos áron, profi szakemberektől szerezze be a szükséges anyagokat, eszközöket!

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  A beton injektálás módszerei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük