Régiségek végtelen korszaka

régiségek

Megszámlálhatatlan izgalmas könyv és kalandfilm témáját adják a régiségek és a régiségek utáni vadászat. Ez a klasszikus téma minden korosztályban könnyen megtalálja a célközönségét, mert érdekes, rejtélyes és szenvedélyes.

Az ember természetéből adódóan mindig is szerette a szépen megmunkált antik ékszereket, festményeket és bútorokat. Férfiak szíve dobban meg egy-egy veterán autó vagy gép láttán. Minőségi kidolgozottságuk mellett múltbéli emlékeket idéznek fel. A nosztalgikus hangulat, amit a korabeli tárgyak árasztanak magukból titokzatosak, hiszen évtizedeket vagy évszázadokat rejtenek magukban, és szavak nélkül mesélnek. Hosszú időkön át a régiségek szenvedélyes szeretete a művész lelkeket érintette meg leginkább. A hozzáértőknek inkább az anyagi értékük volt dominánsabb. Persze van olyan ritka eset is, hogy a művészeti érzékkel hozzáértés is párosult, ők lettek a régiségkereskedők.

Mona Lisa

A régiségkereskedőkről

Az ő feladatuk nem csak a festmény felvásárlás, vagy az értékmegóvás volt. Az ő közbenjárásuk és éles szemük gyakran kincseket mentett meg az enyészettől.

Ki ne ismerné azt a varázslatos érzést, amikor belép egy régiség kereskedés ajtóján? A jellegzetes illat, félhomály és a rengeteg történelem, amit ezek a műtárgyak árasztanak magukból egyszerűen mesés!

Az érdeklődők manapság azok közül az emberek közül kerülnek ki, akik szeretik az igényes és egyedi darabokat. Kicsi művészeti érzékkel egy-egy régi alkotás csodálatosan beilleszthető a mai designos otthonokba is.

London: régiségek piaca

Valószínű azok is így gondolkodnak, akik ellátogatnak a világ legnagyobb antik- és régiségkereskedéseibe. Ezek a helyek a világ különböző nagyvárosaiban találhatóak. A legnagyobb antik műtárgy pláza a Relics Antique Mall, az USA-ban Missouri államban található. Több mint 8000m2 terület áll az érdeklődő vásárlók rendelkezésére. A hozzánk legközelebbi hatalmas piac Londonban található, a Bermondsey (New Caledonian) Market, Long Lane és Bermondsey Street környékén. Ezen a piacon már hajnalban elkezdődik a régiség felvásárlás és értékesítés. Azt tartják róla, hogy a legértékesebb tárgyak már napfelkelte előtt gazdára találnak.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Klíma házilag?

A műkincs tolvajok éjszaka rabolják el a sokszor felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat, majd azonnal értékesítik a piacon. A későbbiekben pedig az új tulajdonos nem vonható felelősségre! Gyakorlatilag Londonban ez egy bevett tendencia volt régiség kereskedők és régiség felvásárlók között, sokak szerint ez manapság is így működik. Még mondás is született róla: „anything stolen and sold before sunrise is legal” magyarul annyit tesz, mint „bármit, amit napfelkelte előtt lopnak el és adnak el az legális!

Ha nem csupán a festmény felvásárlás, vagy a régi használati eszközök, dísztárgyak megvásárlása a cél akkor érdemes ellátogatni- ugyancsak Londonban- a  The Silver Vaults, Chancery Lane-hez, ahol antik ezüst ékszerek és tárgyak Mekkájára találhatunk!

London

Érdekesség

A leghíresebb festmény tolvajlások egyike: 2010-ben tűnt el Kairói Mahmúd Khalil múzeumból a világ egyik legértékesebb festménye. A holland származású Vincent Van Gogh alkotását a Mákvirágokat már másodszor sikerült ellopni. A képet egyszerűen kivágták a keretből! A kép eszmei értéke 55 millió dollár, és azóta sem találták meg. Vajon öncélú lopás lehetett, vagy festmény eladás – festmény felvásárlás volt az ok?

Az ilyen történetek ihletik többek között azokat a filmeket és könyveket, amiket olyan szívesen nézünk és olvasunk.

A régiségek értéke

Az régi, antik, kézzel készített tárgyakban benne van még a mesteri szellem. A mai berendezési tárgyakról ez sokszor már nem mondható el. Ha vannak régi örökségeink, akkor azokat óvjuk meg, hiszen történelmi értékeket képviselnek!

Képek: [link] [link] [link]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük