Mit tegyünk, ha jogtalan egy kritika és sérül a személyiségi jogunk?

Kritika

Kevesen tudják, hogy a jelenlegi európai és egyesült államokbeli társadalmunkban sokkal több jogunk van, mint azt elsőre gondolnánk. Az utóbbi évtizedekben rengeteg új szabály jött létre, amely segíti az egyének ember és személyiség jogait. Ezen jogok megsértése jogi útra is terelhető és a sértett sérelmi díjban részesülhet, melyet a bíróság szab meg.

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

Személyiségi jogok megsértése

A becsülethez és jó hírnévhez való jog, erősen kötődik ehhez a témához.

A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás.

A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.

Fontos megemlíteni, hogy közszereplést vállaló személyeknek vállalni kell azt is, hogy mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri minden szavukat és cselekedetüket, így nagyobb türelmet kell tanúsítani a kritikai megnyilvánulásokkal szemben.

Mit tegyünk jogtalan végrehajtás esetében?

Megtudhattuk milyen jogaink vannak a jogtalan kritikákkal szemben, azonban megkerülhetetlen, hogy ne tegyünk említést a jogtalan végrehajtásról.

Az első, amit tennünk kell jogtalan végrehajtás esetében, az hogy végrehajtási kifogással kell élnünk.

Végrehajtási kifogást a bírósági végrehajtásról szóló 1994.évi LIII. törvény (Vht.) 217.§ (1) bekezdése alapján a végrehajtónak a végrehajtási eljárás szabályait és a kérelem előterjesztésének jogát vagy jogos érdekét lényegesen sértő intézkedése, illetőleg intézkedésének elmulasztása ellen lehet előterjeszteni.

Fentiek alapján tehát végrehajtási kifogás, akkor terjeszthető elő, ha a kérelmező nem magát a végrehajtási eljárás lefolytatását sérelmezi, hanem azon belül egy adott, végrehajtó által tett intézkedést.

Legyünk tisztában saját és mások jogaival!

Leírtak alapján tudhatjuk, hogy nem kell mindent eltűrnünk, megvan a jogunk ahhoz, hogy kiálljunk magunkért és jogi útra is tereljük. Azonban ez egy figyelemfelhívás is arra vonatkozóan, hogy kétszer is meggondoljuk, amikor valakit kritizálni támad kedvünk.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Tartozás öröklése - Hogyan szabadulj meg az örökölt adósságoktól?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük