Mit kell tartalmaznia egy épületvillamossági tervnek családi ház esetén?

A modern családi házak több szempontból is nagyobb fejlettséget igényelnek. Ezek a házak sokkal összetettebb munkálatokat, felszereltséget vonnak maguk után, nem véletlenül.  A modernizálás alapvető lépése, hogy megszületik bennünk egy igény arra, hogy felvegyük a tempót a Világgal az otthonunk szempontjából is.  A cikk az épületvillamossági tervek fontosabb elemire világít rá, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, ha modern családi házban gondolkodunk.

Az épületvillamossági kiviteli terv

A megfelelő épületvillamos terv azt jelenti, hogy a szakszerű építészeti tervezés előtt minden fontos kérdés, egyedi igény és használat szerepel a tervekben a modern házzal kapcsolatban. Az Építtető betartja a következetességet, miután megalkotta saját megoldásait a beruházásra vonatkozóan. A tervező bizonyítja, hogy eleget tesz azoknak az elvárásoknak, amellyel az Építtető elindult, amikor egy ilyen beruházás megvalósítását elhatározta.

Ez a kiviteli tervet a vonatkozó 266/2013. (VII.11.) kormányrendelet értelmében csak a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében szereplő, érvényes jogosultsággal rendelkező villamosmérnök tervező készítheti el. A tervdokumentáció tartalmát a 191/2009. (IX.15.) Kormányrendelet rögzíti, ez tartalmaz formai és tartalmi követelményeket is.

A műszaki leírás a villamos berendezés kialakításának fő elveit tartalmazza, valamint az épület villamos felszereltségét.

A villamos kivitelezési tervek a műszaki leíráson kívül méretarányos tervrajzokat és erős áramú, gyengeáramú villamos berendezés tervrajzait is tartalmazzák.

A hálózat elvi kialakítása ábrázolni kell a szerelési terven és egyidejűen feltüntetni az építmény beépített és egyidejű teljesítmény adatait

A meghatározott környezeti feltételek, a védettségre és a villamos szerelésre vonatkozó követelményeket is be kell mutatni. A tervnek tartalmaznia kell a külső és belső villámvédelemre, túlfeszültség védelemre vonatkozó megoldásokat, rajzokat, leírásokat. A gyengeáramú (informatikai) rendszerek elvi kialakítását rendszereként blokkvázlatszerű sémákkal, ezek készülékeinek alaprajzi megjelölésével, fő nyomvonalaival, de készülék- és berendezés specifikus rendszertechnikai tervek nélkül kell elkészíteni.

Ez a dokumentáció egy oszlopblokkos módszerű hálózati információs rendszerszemléletet foglal magában. A dokumentáció tartalmazza az intranetszerű és internetszerű termékeket, elhelyezést, használatot és kezelést az üzemeltető számára.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Tippek és tudnivalók használt laptop vásárlása előtt

A 191/2009. (IX.15.) Korm. rendelet 9.§ (8) pontja szerint…

a fenti tartalmú tervdokumentációt aláírásával ellátva a tervezői nyilatkozattal együtt, szerződése teljesítéseként, a szerződésben meghatározott ellenérték (tervezői díj) kézhezvételekor adja át.

Kivitelezői nyilatkozat a tervdokumentáció átvételéről: a tervdokumentáció a kötelezően szolgáltatandó terv átvételére vonatkozik – a következőképpen: a fentiekben meghatározott tervtartalmakra (műszaki és mennyiségi adatok) műszaki és mennyiségi adatokat tartalmazó terveket kell készíteni; Árazott költségvetés a kötelezően szolgáltatandó tervdokumentációhoz külön megrendelésre készül. /

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük