Mi az a pasztőrözés és miért vált fontossá ez az eljárás?

Tulajdonképpen a pasztőrözés egy olyan technológia, amely segít elpusztítani a mikroorganizmusokat a folyadékokban. A vagy pasztörizálás viszont nem írtja ki az összes ilyen anyagot, hanem csak pont annyira, hogy azok ne legyenek fertőző képesek. A pasztőröző berendezés által végzett eljárás leginkább az élelmiszeriparban tölt be fontos szerepet.

Dr Varsányi

Miket pasztőröznek?

  • Sör
  • Konzervált élelmiszerek
  • Tejtermékek
  • Tojás
  • Gyümölcslevek
  • Tej
  • Diófélék
  • Szirup
  • Ecet
  • Víz
  • Bor

Ezért biztonságos az étel pasztőrözés után

Amíg nem ismerték ezt az eljárást, számos betegséget okozott egy-egy baktérium az olyan élelmiszerekben, mint például a tejtermékek. Az ilyen termékek tuberkulózist, diftéria, skarlát, brucellózis, Q-láz és Salmonella , E. coli és Listeria okozta ételmérgezést okoznak . A pasztörizálás elpusztítja az élesztőt, a penészt, valamint a legtöbb romlást és patogén baktériumot.

Így befolyásolja az ételeket a pasztőröző berendezés

Amellett, hogy a legutóbb felsoroltak továbbra is érvényben maradnak, nem árt a tartósságot sem figyelmen kívül hagynunk. Hiszen amióta használják ezt technológiát, sokkal kevesebb lett a pazarlás, hiszen az ételek tartósságán rengeteget javítottak az eljárás során. Az erre kifejlesztett pasztőröző berendezés növeli az A-vitamin koncentrációt, csökkenti a B2-vitamin koncentrációt és számos más vitamint érint, amelyek esetében a tej nem fő táplálékforrás.

Ennyi idő kell a különböző mikroorganizmusok elpusztításához

  • élesztő vegetatív alakjai 50-58 Celsius fokon 10-15 perces hőkezeléssel
  • penészgombák elpusztításához 60 Celsius fokon 5-10 perces hőkezelés szükséges
  • vegetatív baktériumsejtek elpusztulásának maximális hőkezelés szükséglete 80-90 Celsius fokon néhány perc

Nagyon lényeges olykor tisztában lennünk azzal, hogy milyen eljárással készülnek egyes élelmiszerek, míg odáig el jutnak, hogy megegyük őket. Az egészségünk megőrzése érdekében rengeteget kellett fejlődni az élelmiszerfeldolgozó iparoknak, így emellett számos megbetegedés is elkerülhetővé vált, többek között a pasztőröző berendezés miatt is.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Az internetes vásárlás előnyei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük