A klímaberendezések veszélyei

a klímaberendezések veszélyei

A klímaberendezés vásárlása manapság már nem számít luxusnak, hiszen hosszútávú befektetésként rengeteg haszonnal jár. A klímaváltozás miatt kialakuló nyári kánula enyhítését már nem csak cégek, hanem családok, magánszemélyek is megengedhetik maguknak, de manapság a hidegebb időszakban a fűtés is megoldható költséghatékonyan ezekkel a berendezésekkel. Azonban nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a túlzott vagy nem rendeltetésszerű használatuk súlyos problémákat okozhat.

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

1) Az egyik leggyakoribb mellékhatása a klímaberendezések használatának a letargia, a fáradtság és a koncentrációzavar. A természetellenesen alacsonyra beállított hőfok miatt felbukkanó hidegérzet nincs túl jó hatással az emberre, ráadásul az állott levegő és a berendezés zúgó hangja is hozzájárulhat ehhez. Érdemes mindig valamilyen természetes állapothoz közeli hőfokot beállítani és gyakran szellőztetni.

2) A légkondicionáló okozta kiszáradásnak két oka van. Az egyik az, hogy maga a levegő hűtésének folyamata csökkenti a légtér nedvességtartalmát, a másik pedig az, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt elfeledkezünk a folyadékbevitelről. A szem, a torok és az orr kiszáradása a leggyakoribb: szemcseppel, rendszeres ivással és különböző hidratáló krémekkel védekezhetünk ellene.

3) A fejfájás és a szédülés az egyik leggyakoribb tünet, ami egy légkondicionált szobában való hosszabb tartózkodás során kialakulhat. A levertséghez/fáradtsághoz hasonlóan okozhatja a nem megfelelően beállított hőmérséklet vagy a berendezés monoton zúgása, de hátterében állhat a kiszáradás is.

Fontos figyelembe vennünk a tényt, hogy a klímaberendezés nem cseréli a hűtött szoba levegőjét, hanem csupán keringeti azt. A klíma mellett is szükséges a folyamatos alapos szellőztetés, amivel felfrissítjük az elhasználódott, oxigénben szegény levegőt.

4) A klímaberendezések veszélyei között szerepel az is, hogy kiszárítja az orrnyálkahártyát, ez pedig érzékenyebbé teszi a szervezetünket bizonyos vírusokkal és fertőzésekkel szemben.

5) A légkondi által kiszárított penész porszerű anyagként a levegő kerül és szintén súlyos megbetegedést okoz. Emiatt a párátlanítókat tilos penészgomba szárítására használni! Ez az eszköz csupán megelőzésre, vagy teljes eltávolítás utáni használatra alkalmas.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  A Google Ads, régi nevén Google Adwords története

6) A klímaberendezés nem megfelelő karbantartása, elhanyagolása miatt rossz szagú, akár kórokozókat is tartalmazó levegő áradhat belőle. A portól, szösztől eltömődhetnek a berendezés csövei és szűrői, a hűtés folyamata során a beltéri egységen lecsapódott pára pedig tökéletes életteret biztosít a különböző káros baktériumok, a penész, illetve számos más veszélyes kórokozó számára.

A klímaberendezés karbantartása nem maradhat ki sosem: legalább évente egyszer át kell vizsgáltatni szakemberrel a készüléket, kicseréltetni a szűrő(ke)t és tisztítószerrel kitakarítani. A vizsgálatot általában a természethez érdemes igazítani, hogy a legnagyobb virágzási időszakot követően megtörténjen, de kiemelt fontosságú a forgalmasabb városrészekben, illetve lakásfelújítási munkálatokat követően.

Mi történik akkor, ha elmarad a karbantartás? Számos megbetegedés szerepel a listán: influenzaszerű fertőzések, légionárius-kór, különböző gyulladások, köhögés…

A légkondicionáló által biztosított hőfok beállítását úgy érdemes elvégezni, hogy a kinti hőmérsékletnél legfeljebb 5-8 fokkal legyen kevesebb. Ez még éppen megfelelő közérzetet tud biztosítani, anélkül, hogy meghűléstől, levertségtől kellene félnünk. Sem hosszabb távon, sem hirtelen hatásként nem tesz jót szervezetünknek a túl hideg levegő, ezért törekedjünk a kiegyensúlyozott használatra, illetve arra, hogy fokozatosan hűtsűk le a helységet, ahol tartózkodunk! 

7) Ha egy derűs, napos, apokaliptikus hőmérsékletű nyári napon belépünk egy túlságosan hűvös épületbe vagy nem fokozsatosan hűtjük le a légteret, ahol tartózkodunk, könnyen meghűlhetünk. Ez ellen leginkább egy vékony pulóverrel tudunk védekezni, illetve ha lehetőségünk van rá, szánjunk időt az akklimatizálódásra.

8) A túl alacsony hőmérséklet súlyos izületi bántalmakat is okozhat, amelyek hosszabb távon is megkeseríthetik az ember életét. Ne álljon a közvetlen hideg légáram útjába, ha pedig hajlama van az ízületi fájdalmakra, akkor válasszon olyan öltözéket, ami megvédi testét!

9) Az ízületi problémákhoz hasonlóan további egészségügyi problémákat is súlyosbíthat a nem megfelelően használt légkondi: alacsony vérnyomás (vagy vérnyomás-ingadozás), illetve a különböző ideggyulladások kapcsán is jobb óvatosnak lenni.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Ilyen szempontok szerint érdemes tetőtéri ablakot választani

10) A viszkető, száraz bőr a túlzásba vitt légkondicionáló-használathoz köthető, ráadásul napfény hatására fokozódik a kellemetlenség. Hosszabb ideig is elhúzódó problémáról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük