Tapasztalatok a Házi karantén szoftver használata kapcsán

A magyar karantén szoftver a Google Play áruházban

A COVID-19 általi hatósági karanténok száma drasztikusan megnőtt, így a rendőrség tehermentesítése céljából szükség volt egy okos megoldásra.

Megszületett hát az Asura Technologies Zrt. jóvoltából a Google Play áruházból is letölthető Házi Karantén Rendszer.

Karanténba is kerültünk 2021 márciusának elején, amikor is az ÁNTSZ telefonos egyeztetése során megkértek hogy regisztráljuk magunkat a rendszerbe.

Valószínűnek tartom hogy amolyan kísérleti bevezetés történik még, hiszen a karantén szoftver telepítésére semmilyen egyéb módon nem köteleztek.

Persze ettől függetlenül regisztráltunk a rendszerbe.

Regisztráció a Karantén szoftverbe

Jelenleg 4 különböző módon lehet regisztrálni az alkalmazás megnyitása után:

  • Személyes adatok megadása által
  • Jogosítvány adataival
  • Személyi Igazolvány adataival
  • Útlevél adataival

A regisztráció elvégzése különösebb problémát nem kellene hogy okozzon, esetünkben nem is okozott, de a Google értékelései szerint ez nem mindig megy ilyen simán,többeknek nem sikerült regisztrálnia sem (persze ilyenkor ritkán derül ki, hogy ez valami felhasználó általi probléma, vagy ténylegesen szoftverprobléma.

Távellenőrzés

A szoftver fő funkciója tehát a távellenőrzés. A pontos technológiai hátteret csak megtippelni tudom. A karantén szoftver ugyanis 2 engedélyt kér:

  1. Helyadatok
  2. Fényképezőgép

Ebből nagyjából sejteni is lehet, hogy a Távellenőrzés során a telefon elküldi az aktuális tartózkodási helyünket, és készít egy képet (vagy arcfelismerés történik).

Távellenőrzés folyamata

A távellenőrzésről 1 SMS-t kapunk a regisztrált telefonszámra, majd az alkalmazásba belépve meg kell mutatni az arcunkat a készülék kamerájának.

Legtöbbször ez pár másodpercet vesz igénybe.

Persze az alkalmazásba minden alkalommal be kell jelentkezni, és az automatikus jelszó-beillesztést is korlátozzák valószínűleg (Samsung készülékeken legalábbis nem is ajánlja fel hogy beírja helyettünk a bejelentkezési adatokat)

Összességében a Házi Karantén szoftverrről

Maga a kezdeményezés jövőbe mutató,viszont valószínűleg csiszolni kell még a használatát. Mindenképpen egy olyan kezdeményezés,ami képessé teheti a hatóságokat arra, hogy hatékonyabban végezzék a munkájukat, kérdés hogy ők erre nyitottak-e.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Ilyen előnyei és hátrányai vannak az okosporszívónak

A Házi Karantén rendszer letölthető a Google Play-ből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük