Fűtés klímával – Mennyibe kerül a klíma?

fűtés klímával téli táj

A légkondicionáló berendezés sokak számára már nem csak a nyári kánikulában, hanem az őszi-téli-tavaszi szezonban is hasznos segédeszköznek bizonyul. Egy jól kiválasztott készülék esetében a fűtés klímával is megoldható; lehet kiegészítő szerepe is, de akár egy komplett fűtés rendszer árát is meg lehet velük spórolni. Ezzel a témával kapcsolatban kutattunk egy kicsit: mennyibe kerül a klíma, ami alkalmas a feladatra? Milyen tényezőket fontos szem előtt tartanod?

Fűtés klímával: pár szó a használható típusokról

A fűtés klímával úgy lesz gazdaságos, ha konkrétan erre a feladatra szánt berendezést választasz. Léteznek fűtésre optimalizált működésű, „téliesített” hétköznapi légkondik is, illetve a kategória nagyágyúi, az úgynevezett hőszivattyúk is.

Egy hűtő fűtő klíma esetében mindig meg van adva egy alsó hőmérsékleti határ, amíg a kinti környezetből gazdaságos módon képes kivonni a hőt és azt a beltérbe szállítani. A hétköznapi légkondik és a hőszivattyúk közötti fő különbség ennek hatásfokában jelentkezik, illetve az alacsonyabb hőmérsékleti határban. Fontos a hatásfok kérdése is, amivel kapcsolatban ebben a cikkben találhatsz további információt.

Pár tipp hűtő fűtő klíma vásárlása előtt

  • Garancia, szervízháttér és márkamegítélés mindenek előtt, spórolás a sor végére! Egy jó minőségű, biztos garanciával és szervízháttérrel rendelkező klíma hosszabb távon sokkal olcsóbb, mint egy akciós, olcsó, noname darab.
  • Mielőtt bármi is vásárolnál, érdeklődj a hivatalos engedélyekről, illetve egyeztess szomszédaiddal, lakóközösségeddel.
  • A klímaszerelők nyáron pokolian leterheltek, télen viszont valószínűleg kevesebb munkájuk van. Szerencsés esetben akár olcsóbban is vállalhatják a munkát. Ne felejtsd el: a klímaberendezés ára mellett a beszerelésnek is lesz költsége, ami minden szerelőnél változik!
  • Csak képesített szerelő helyezhet üzembe klímaberendezést. A legtöbb vállalkozó vagy cég nem csak a beszerelést, hanem a beszerzést is elvégzi. Sőt, köthetsz karbantartási szerződést is…
  • …mivel úgyis minden évben ki kell takaríttatnod a berendezést. Éves karbantartás nélkül a klíma súlyos betegségeket terjeszthet a beltéri egységben megtelepedő baktériumok és penész miatt!
  • Ez bármilyen fűtésrendszerre igaz: jó szigetelés nélkül nem lesz gazdaságos!
Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Rövid helyzetelemzés az építőanyag-kereskedelem helyzetéről, 2021. október

Mennyibe kerül a klíma?

A következő táblázatban a Gree termékkínálatából szemezgettünk. (Az adatokat a Klímatipp cikkjéből vettük.) A Gree márka egyébként a középkategória stabil szereplője, remek ár-érték aránnyal és stabil forgalmazói háttérrel. Termékei remekül szemléltetik, hogy mire számíthat a vásárló egy ilyen berendezés beszerzése kapcsán.

A táblázatban a terméksorozat közepes vagy nagyobb tagjai szerepelnek, az árakat pedig az Árgép első öt találatából generáltuk (2018.11.09-én, tehát a cikk publikálásának napján.)

Típus Gree Comfort X 5,3 kW Green Amber
5,3 kW
Gree U-Crown 5,3 kW
Energiaosztály A++ A+++ A++
Kialakítás inverteres inverteres inverteres levegő-levegő hőszivattyú
Hűtőteljesítmény 5,2 kW 5,3 kW 5,3 kW
Fűtőteljesítmény 5,3 kW 5,6 kW 5,3 kW
Javasolt szobaméret 42 – 61 négyzetméter
Fűtés alsó határ -20 °C -22 °C -30 °C
Karter fűtés igen
Temperálás igen
Ár 291 350 Ft 302 780 Ft 410 220 Ft

A kép forrása: [link]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük