Ezért erős a német gazdaság

A német gazdaság az EU legerősebbje, amely hosszú ideje stabil növekedést produkál. Vajon mi lehet az ország sikerének titka?

Visszafogott hitelfelvétel

A BBC cikke egyből két lényeges tényezővel indít: az euró adaptálásának előnyeivel, illetve a németek hitelfelvétellel kapcsolatos visszafogottságával. Míg az aktuális pénzügyi helyzetnek köszönhetően a kilencvenes és kétezres években EU-szerte rengetegen vettek fel hitelt a kedvezőnek tűnő számok miatt, addig a németek nem erőltették azt. Eltérő hozzáállásuknak, azaz a túlköltés kerülésének hosszú távon nagy haszna lett.

A német gazdaság gerince: a jól teljesítő középvállalkozások

A deutschland.de 2018. júliusi cikke szerint a német gazdaság alapját a középvállalkozások adják. Ezeknek a cégeknek 500-nál kevesebb alkalmazottjuk, és 50 millió eurónál kisebb éves forgalmuk van.

Írásuk szerint a német vállalatok 99.6 százaléka (!) tartozik ebbe a kategóriába. A cégek közül több, mint ezer a saját ágazatának kevésbé közismert vezetője.

Kiváló infrastruktúra, központok, rendezvények

Az ipari termelés támogatására berendezkedett infrastruktúra nagyban megkönnyíti a cégek életét. A szállítmányozásnak, a gyártásnak vagy a nagyszabású rendezvények szervezésének ideális lehetőségeket biztosítanak a fejlett ipari / gazdasági központok.

Harc a munkanélküliség ellen

A kétezres évek közepe óta jelentős mennyiségben csökkent a munkanélküliség a német gazdaságban. A gazdasági élet fellendülése, a stabil export és az oktatásügy megerősítése rengeteg új munkahelyet teremtett, illetve országszerte növelte a befektetési kedvet. 

A Destatis német központi statisztikai hivatal szerint a foglalkoztatási ráta 2018-ban 75,9 százalék volt, azaz 45,1 millióan voltak alkalmazásban. 2004-ben ez a szám 64,3 százalék volt.

A munkavállalókat szakszervezetek és komplex törvények védik. 

Erős ipar, stabil export

A német gazdaság mögött rendkívül erős ipar áll. Az ország vezető ágazatai közé tartozik az autóipar, a mérnöki tervezés és vegyipar. A stabil ipari háttér mellett fontos megemlíteni az exportot is, melynek jelentős része az EU más tagállamaiba irányul. (A közös valuta további előnye.)

A korábban említett Deutschland.de cikk szerint 2017-ben az exportált német termékek értéke 1278,9 milliárd euró volt.

A rendszer stabilitását egy kifinomult adórendszer támogatja.

Amennyiben a német piacra kíván terjeszkedni és segítségre, támogatásra van szüksége, látogasson el honlapunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.