Az üzleti angol nyelv

üzleti angol nyelv

Számtalan platformon találkozhatunk a kifejezéssel: üzleti angol. De mit is takar ez valójában?

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

Mi fán terem az üzleti angol nyelv?

Az üzleti angol szűkebb értelemben véve a gazdasági, pénzügyi szakszavak és -kifejezések tárháza, a vállalkozások és cégek különféle kereskedelmi és pénzügyi tranzakcióik alkalmával használt közvetítő nyelve. Tágabb értelemben azonban az adott vállalkozás vagy cég képviselőinek kommunikációja nem kizárólag a gazdasági terminológia alkalmazásával válik üzletivé, ennél még kiterjedtebb nyelvtudás elsajátítására van szükség. Minden iparág saját szakzsargonnal bír, melynek tudástárunkba való beépítése nem kis feladat. Ahhoz, hogy külföldön is hitelesen tudjuk képviselni a termékünket vagy szolgáltatásunkat, bizony tisztában kell lennünk a szakmánkban előforduló szakszavak idegen nyelvi megfelelőjével.

Vegyünk például egy exportra is termelő cipőfelsőrész készítő céget, ahol a képviseletnek a gazdasági szaknyelvben használatos economies of scale (méretgazdaságosság) vagy bespoke production (egyedi igények szerinti gyártás) fogalmakon túl olyan, kifejezetten a szakterülethez kapcsolódó szavak jelentésével is tisztában kell lenniük, mint például kid (glaszé) vagy tanning (cserzés).

Miután a fent tárgyalt tudást a magunkévá tettük, még mindig finomíthatunk az angol üzleti kommunikációnkon. Egy-egy tárgyalás sikeressége szempontjából nagyon fontos a megfogalmazás, hogy hogyan tálaljuk a mondanivalónkat. Ahhoz, hogy megtaláljuk a partnerrel a közös hangot, nem elég a tartalomra, a minőségre is figyelni kell. Például, ha valamiben nem értünk vele egyet, a You are wrong. – nyelvtanilag ugyan helyes – kijelentés helyett jobban tesszük, ha kifinomultabb megfogalmazással élünk – I understand your viewpoints, however we shall take into account also the fact that…

Mit tud, aki megszerezte ezt a tudást? – Általános kontra üzleti angol nyelvtudás

„Felsőfokú komplex nyelvvizsga? Az már aztán valami!” – gondolják sokan. Természetesen nem a felsőfokú nyelvtudás értékét szeretném ezzel vitatni, hiszen kemény munka annak megszerzése, és a munkaerőpiacon kifejezett előnyt jelent a megléte. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy magas lépcsőfokot kell még felfelé lépniük azoknak, akik az általános felsőfokú tudáshoz képest üzleti angol nyelvtudást szeretnének elsajátítani. A befektetett plusz munka azonban többszörösen megtérülhet, ha külföldi kapcsolatokra is építve az üzleti világban kívánjuk megvetni a lábunkat.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Angol tanulás gyorsan és hatékonyan? 5 tipp segítségképpen

A lehetőségek tárháza nyílik meg az előtt az üzletember előtt, aki nem elégszik meg az általános nyelvtudással. Az országhatárokat átlépő üzleti kapcsolatépítés alapja a magabiztos üzleti angol nyelvtudás. Óriási előnnyel bír, aki otthonosan mozog a különböző közgazdasági, pénzügyi és kereskedelmi fogalmak és szakkifejezések világában, emellett a saját szakterületének terminológiájával is tisztában van. Végül, de nem utolsó sorban mindezt a tudást aktív kommunikáció közben is magabiztosan képes használni.

Hol sajátíthatom el az üzleti angol nyelvtudást?

Az igényeinkhez és lehetőségeinkhez mérten többféle lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Egyetemi/főiskolai angol-magyar kéttannyelvű gazdasági képzések

Ha már egész fiatalon tisztában vagyunk vele, hogy az üzleti pálya fekszik nekünk, választhatunk olyan felsőoktatási szakot, melynek elvégzésével kétséget kizáróan AKTÍV felsőfokú üzleti nyelvtudást szerzünk. 

Nyelviskolai képzés

Számos nyelviskola kínál előre kidolgozott üzleti angol nyelvtanfolyamot, melynek keretében bővíthetjük gazdasági, pénzügyi szakszókincsünket, illetve különböző üzleti szituációs gyakorlatok során fejleszthetjük kommunikációnkat. 

Nyelviskolák cégeknek szóló csomagjai

Ez a legspecifikusabb tanulási mód. A nyelviskolák a vezetőség és az alkalmazottak egyedi igényeire szabott ajánlatot készítenek. Az üzleti szakzsargonon túl sokszor az adott iparágban jellemző szaknyelv alkalmazására is lehetőséget nyújtanak a nyelvtanfolyam keretein belül.

Intenzív nyelvtanfolyamok anyanyelvi környezetben

Jóval drágább, viszont annál intenzívebb tanulási mód. Különböző időtartamú, szintű és intenzitású nyelvtanfolyamok várják a tanulni vágyókat anyanyelvi országokban (pl. Egyesült Királyság, Írország) vagy ott, ahol az angol is hivatalos nyelv (pl. Málta). Itt akár a szabadidőnk eltöltését is előre meghatározzák, hogy tényleg minden perc hasznosan teljen. Természetesen találhatunk olyan képzést is, amelyben kérésre szintén beépítik az általunk képviselt iparág terminológiáját. 

Vágj bele! Megéri!

Ne gondolkodj tehát, ha vállalkozóként vagy egy cég képviselőjeként a külföldi piacok felé nyitnál! Az üzleti angol elsajátításával jóval nagyobb esélyed van a sikerre. Jelentős hozzáadott értéket képviselhet ez a fajta tudás, melyet az üzleted vagy karriered fejlesztésére fordíthatsz. Válaszd a számodra legmegfelelőbb képzési módot, melyet a legkönnyebben be tudsz építeni a mindennapjaidba! Minél intenzívebb képzési formát választasz, annál hatékonyabb lesz a tanulás.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Mi az a vállalatirányítási rendszer?

Kép forrása: [link]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük