A Tarot kártya eredete és története

A Tarot eredete vita tárgya. Egyesek úgy vélik, hogy az ókori atlantisziak fedezték fel őket, míg mások úgy vélik, hogy ez csak egy ostoba kártyajáték, amely lehetőséget ad a kikapcsolódásra és a szórakozásra.

A kártyák első említése egy 1377-ből származó dokumentumban volt, amely tiltotta a használatukat. Ennek ellenére gyorsan népszerűvé váltak világszerte, különösen a nagyobb városokban. Ennek oka az akkori kommunikációs és nyomtatási technológia hiánya volt – ezt a tényt érdemes figyelembe venni, ha figyelembe vesszük akkori népszerűségüket.

A mai Tarot kártyák nagyon hasonlítanak az évszázadokkal ezelőtt használtakra. A legtöbb modern kártyajátékban megtalálható négy öltöny a tarot kártyákon is megtalálható. A Bolond kártya dzsókerként (magyar nevén joker) vált híressé.

Egy másik történetben Mózes magával vitte a tarot titkát, amikor kivezette az izraelita népet Egyiptomból. Ezt támasztja alá a szoros kapcsolat a tarot és a Kabbala, valamint a héber ábécé és a nagy arkánum 22 kártyája között. Ilyen párhuzam található minden egyes betű és a hozzá tartozó kártya között, de maguk között a kártyák között is. A Kabbala tíz isteni attribútumot képvisel körökkel, amelyek a beavatás 22 útját kapcsolják össze titkaiba. Ugyanez a 22 ösvény megtalálható mind a héber betűkkel, mind a nagy arkána pakli kártyáin. Lényegében két különböző paklit kombináltak egy Tarot paklivá. A legelterjedtebb nézet szerint ezt a 22 kártyát eredetileg jóslási célokra tervezték; ezt minden kártya témája támogatja. Funkcióját tekintve legfőképpen önismereti fejlesztése a cél, mely segít bennünket közelebb kerülni saját magunkhoz.

A jóslás, már ősidők óta jelen van

A Tarot kártyák a jóslás egyik legnépszerűbb formája. De jelentésük és értelmezésük nagymértékben függ az egyes tarot olvasóktól. A különböző típusú tarotok közé tartozik az aleatorikus, a véletlenszerű vagy az önkényes – ami azt jelenti, hogy az olvasáshoz használt elemeket véletlenszerűen választják ki, nem pedig meghatározott okokból.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  A gitár pengetők fajtái, ennyi félét különböztethetünk meg

Az „aleatory” a kockajáték latin szóból származik, mivel ez a tarotolvasás legegyszerűbb típusa: kockával határozzák meg, melyik kártya kerül kihúzásra. Minden típusú Tarotban van egy kérdező – a tanácsot vagy útmutatást kérő személy – és egy jós, aki választ ad. A kérdező ugyanúgy tud kártyákat keverni és húzni, mint a jós. Nincs általánosan elfogadott legjobb módja ennek; attól függ, hogy melyik módszert használják. De, ami fontos, az az, hogy mindkét fél a kérdéseire összpontosítson, hogy ne kapjanak homályos vagy pontatlan választ.

Aki megtanulja, hogyan kell keverni és osztani a kártyákat, az álomfejtési készségeket is elsajátít, mivel a szimbólumok megoszlanak kettejük között: színük és számuk szerint rangsorolják őket minden pakli füzetében.

A különböző kártyacsomagok a Tarotban

A ma ismert 78 lapos pakli már a 15. század végén létezett, és a velencei nemesség megalkotása óta tarotnak hívják. A paklit ma Marseille Tarot néven ismerik, és eredeti formájában továbbra is elérhető. Míg egyes források azt állítják, hogy ezek a kártyák hitelesek, mások nem értenek egyet, de mindannyian egyetértenek abban, hogy szimbolikájuk az eredeti formájukra vezethető vissza.

Ezeket a kártyákat erősen befolyásolta az olasz reneszánsz kultúra, és sokan úgy gondolják, hogy eredetileg ebben az időszakban húzták őket. Nincs rajtuk szám vagy név; ehelyett egyszerű illusztrációkat tartalmaznak, amelyek mind a Visconti, mind a Sforza család fontos alakjait ábrázolják (két nemesi család, akik ekkor Olaszországban éltek). 

A Rider-Waite Tarot pakli volt az első „Tarot-dinasztia”, amelyet Arthur Edward Waite és Pamela Colman Smith hozta létre a 20. század elején, majd Colman Smith festette meg. Szimbólumai annyira világosok és érthetőek, hogy használatuk nem jelent nagy kihívást a kezdők számára. Ez volt az első pakli is, amelyen teljesen illusztrált kisebb arkána kártyák voltak, ami megkönnyíti a kezdők számára, hogy megértsék a kártyák jelentését.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Hogyan tegyük hatékonnyá az angol nyelv tanulását?

Aleister Crowley Thoth Tarot paklija röviddel a Rider-Waite pakli után következett. Az egyiptomi szimbolikán alapul, és szorosan kapcsolódik a Kabbalához. A festményeket Lady Frieda Harris készítette Crowley utasításai szerint, és minden egyes kártya referenciapontja az ő saját kommentárja volt az egyes kártyák jelentéséhez. A Thot név a mágia, a bölcsesség és az írás istenére utal az ókori Egyiptomban, és Crowley is ezt a referenciapontot szánta Tarot-rejtélyének kidolgozásakor.A Kazanlár Emil Tarot pakli egyedülálló, mert nem egyetlen vallási hagyomány vezérli (pl. egyiptomi, héber). Ökumenikus tarot, amely a nagy világvallások harmóniájára hívja fel a figyelmet. A kis arkána kártyákra utal, amelyek felületükön egymásba olvadó szimbólumok – indiai (ankh), magyar (kehely), perzsa (érmék), egyiptomi (kardok). Ez a nagyon részletes rendszer ezeket ötvözi a világ vallásainak nagy alakjaival és azok történelmi előfordulásaival.

Formovie Black Friday - Akár 800 EUR kedvezmény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük