Miért éri meg szakmai vagy üzleti angolt tanulni?

pacsi cica

A mai világban kijelenthetjük, hogy ha valaki egy szakterületet választ, amellyel élete hátralévő részében kíván foglalkozni, nem tudja elkerülni, hogy a szakmai vagy üzleti angol nyelvet is elsajátítsa a szakmai tudása mellé. Hogy miért? A tudást át kell tudnunk adni más nemzeteknek, hozzájárulva az emberiség rohamos fejlődésének fenntartásához. Azért éppen az angol a legkedvezőbb opció,…

A tudást át kell tudnunk adni más nemzeteknek, hozzájárulva az emberiség rohamos fejlődésének fenntartásához. Azért éppen az angol a legkedvezőbb opció, mert azt választották világkommunikációs nyelvnek a második világháború után: nem csupán egy “nyelv”, hanem egy közös nemzetközi kommunikációs platform lett belőle. A szakemberek bárhol a világon le tudnak ülni az asztalhoz, meg tudják osztani eredményeiket, sikereiket, kapcsolatokat tudnak létrehozni és el tudják lesni egymástól a hasznos tapasztalatokat is. Egy profi nyelviskola ma már biztosít olyan szakmai vagy üzleti angol nyelvtanfolyamot, amelyekkel ezt a tudást el lehet sajátítani.

Gondolhatjuk, hogy ha valaki magabiztosan beszél angolul, annak felesleges megtanulni az üzleti angolt. Ezzel nagyot tévedünk! Aki magabiztosan tud kommunikálni a hétköznapi szituációkban angolul, az valószínűleg még nem fogja tudni részletesen elmagyarázni egy másik nemzetből származó szakmabelinek, hogy például az adott kimutatás miért nem olyan jó, mint mondjuk a múlt heti. Persze nem hagyhatjuk ki a felsorolásból azt az előnyt sem, ami akkor ér minket, amikor egy munkahelyen mi vagyunk azok, akik a szakmai vagy üzleti angol terén jártasak. Ha valaki a csapatjátékból a vezetői pozíciókat preferálja és önálló vállalkozásba kezd, ezzel a tudással nagy előnyt szerezhet, ha nem csak belföldön, de külföldön is szeretné vállalkozását kivirágoztatni. Gondoljunk csak bele! Ebben az esetben nem kell fordítókra, tolmácsra várni, nincsenek félreértések, hiszen a szakmai és üzleti angol nyelv elsimítja, kiegyenlíti a kultúrális és kommunikációs különbségeket.

Ha valaki még nem végezte el az iskoláit és cserediákként megy másik felsőoktatási intézménybe tanulni – ahogy hazánkban is sok fiatal megfordul így – tübb hónapra való nehézkes tanulást spórolhat meg, ha azonnal megérti, mit mondanak neki a szakórákon. Ha valaki azon gondolkodik, hogy külföldön folytatja az életét, annak is igen hasznos lehet a szakmai vagy üzleti angol nyelv ismerete: könnyebben és magasabb munkabérért tud elhelyezkedni, ráadásul kommunikációs szempontból sem lesz korlátozva főnökével, alkalmazottaival szemben.
Különösen fontos lehet ez a specifikus tudás, ha szeretnénk első kézből értesülni a tudományos előrelépésekről: a tudósok tanulmányaikat szintén szaknyelven – általában persze angolul – publikálják, amit csak jóval később vagy egyáltalán nem is fordítanak le magyarra. Mivel a szakirodalom túlnyomó része angolul íródik, nagyban megkönnyíti az értelmezés és fordítást a szakmai nyelv ismerete.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Hogyan tegyük hatékonnyá az angol nyelv tanulását?

Véleményem szerint ezzel at udással csak nyerni tud az ember, hiszen a kommunkáció csak előrébb jutatt minket. Szerintem a mai világban még inkább igaz a mondás: “A tudás hatalom!”. Hűen tükrözi a jelenlegi helyzetet: aki információt gyűjt és első kézből tudja beszerezni, előnybe kerül a piac lassabb szereplőivel szemben.

Fotó forrása: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük