A beton injektálás módszerei

A hazai építőiparban egyre gyakrabban alkalmazott eljárás a beton injektálás. Cikkemben bemutatom azt, hogy mire használják, illetve milyen módszereket alkalmaznak a különböző feladattípusok esetében.

Postit, jelölőcsík, jegyzettömb, irodai kiegészítők

Mi az a beton injektálás? Mikor alkalmazzák?

A beton injektálás során falba, alapba, talajba betont juttatnak be. A kifejezés nem csupán egy módszert takar, az adott feladattól függ, hogy milyen eljárás alkalmaznak. A beton injektálás gyakori alkalmazási területei:

  • Talajszilárdítás, üregek kitöltése.
  • Az alap megerősítése megsüllyedt lakossági, illetve ipari célú épületeknél.
  • A süllyedés megállítása.
  • Utólagos alapozás.
  • Vízszigetelés.
  • Építési terület stabilizálása.
  • Mikrocölöpözés, például ipari csarnokok építésénél.

Egy épület alapjában például repedések jelenhetnek meg, amely csökkenti stabilitását és a vízszigetelő képességét. Megsüllyedhet az épület, a fal nedvessé válik, meggyengül, penészes lesz. Az injektálás során a repedéseket, hézagokat betonnal töltik ki, ezzel javítva ellenállóságát.

A beton injektálás mellett egyre gyakrabban használnak műgyanta alapú habarcsot is.

Üregek és repedések kitöltése beton injektálás segítségével

Angolul: slurry grout.

Ennél a talajszilárdítás módszernél a szemcsés talajba vagy a kőzetbe juttatják be a folyékony halmazállapotú habarcsot. A habarcs kitölti a réseket, repedéseket, üregeket, ezzel a megmunkált réteg szilárdsága, terhelhetősége és stabilitása nő, ráadásul csökken a vízáteresztő képessége is. A habarcs állagát nagyban befolyásolja a talaj vagy a kőzet jellege.

Gyakran alkalmazzák készülő, vagy már álló épületek alatti talaj vagy kőzetréteg szilárdabbá tételére, illetve talajvíz problémák esetén szigetelés céljából. A Keller Group animációján a látható a módszer alapelve:

(forrás

Tömörítés

Angolul: compaction grout.

A tömörítésnél egy csövet juttatnak a megmunkálni kívánt talajrétegbe. Ezen keresztül habarcsot fecskendeznek be, majd feljebb emelik a csövet, és újabb adag habarcsot juttatnak be a talajba. Így egy oszlopszerű képződmény jön létre. 

A habarcs a megszilárdulását követően önmagában is terhelhető részt képez, illetve a befecskendezés során arrébb tolja a puhább, porózus, hézagos talajt, tömörítve, stabilabbá téve azt.

Apropó, lehet hogy ez is érdekelhet  Ilyen szempontok szerint érdemes tetőtéri ablakot választani

Hézagkitöltés – itatás

Angolul: permeation grout.

A hézagkitöltés – itatás során a cél az, hogy az épület vagy egyéb objektum alatt található talaj vagy kőzet hézagait, hiányosságait feltöltsék, vagy szilárdabbá tegyék a puhább, pórozus rétegeket. (Mint például a finom homok.) 

Ezzel a beton injektálásos eljárással egy stabil, jól terhelhető, egyenletes réteget hoznak létre, így elkerülve a később jelentkező strukturális problémákat.

Rövid bemutató:

(forrás)

Repesztés emelés

Angolul: soil-fracturing.

A repesztés-emelés eljárás lényege, hogy mesterségesen repedéseket hoznak létre az épület vagy objektum alatt található talajrétegbe, majd ebbe fecskendezik be a habarcsot. Ez többször megismétlik, melynek eredményeképpen létrejön egy stabil alap, illetve megemelkedik az épület vagy objektum. Megsüllyedt épületek esetén gyakran alkalmazott módszer.

A módszert nem csak az építőiparban, hanem mezőgazdasági célból is lehet alkalmazni. Ebben a rövid videóban hasonló módszert alkalmaznak, viszont itt nem betont juttatnak be a talajba és épületeket emelnek, hanem nagynyomású levegőt és műtrágyát, amellyel a növények megfelelő fejlődéséhez járulnak hozzá.

Átkeverés habarcsosítás

Angolul: jet grouting.

A jet grouting lényege, hogy fúrószál és nagy nyomás segítségével keverik össze a talajt és a befecskendezett betont, így egy nagy szilárdságú és teherbírású oszlopot hoznak létre. Az átkeveréses habarcsosítás előnye, hogy kis mozgástér és egyedi viszonyok esetén is alkalmazható. Gyorsan és pontosan alkalmazható eljárás.

(forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük